sezona nije izgubljena

'Ako se otvore granice, ja ću svoje vile napuniti, a Istra i Dalmacija mogle bi doživjeti turistički bum'

13.05.2020 u 19:53

Bionic
Reading

Tržište luksuznih vila za najam posljednjih godina je nezaustavljivo raslo uslijed sve boljih turističkih sezona. I početak 2020. obećavao je nastavak uzlaznog trenda, ali izbijanjem epidemije koronavirusa sve je stalo. Hoće li uspjeti preživjeti ovu godinu, razgovarali smo o tome s Danijelom Prebegom, vlasnikom i direktorom agencije Klick and Book. Prebeg iznajmljuje oko 200 vila većinom na području Istre

Sve do početka ožujka činilo se da Hrvatsku očekuje još jedna odlična turistička sezona. Tržište najma vila s bazenima je cvalo.

'Bilo je toliko puno rezervacija da sam očekivao rekordnu godinu. Već sam u prva dva mjeseca ostvario pola zarade od lani, a onda je izbila pandemija. Unazad dva mjeseca dobio sam samo dva upita, a inače ih bude na stotine. Nama je udarni termin za rezervacije nakon Uskrsa i do last minutea, kad se najviše zaradi', rekao je za tportal Prebeg.

Njegova klijentela uglavnom su imućni gosti iz Njemačke i Austrije. Za njih nije problem izdvojiti od 500 do čak 4000 eura tjedno za boravak u vili u unutrašnjosti Istre ili u okolici Dubrovnika.

Kad je riječ o povratu depozita za rezervacije, Prebeg, kao i većina agencija toga tipa, ima politiku non refundable policy.

'Novac ne vraćamo, već se dobije vaučer. Mogu promijeniti datum dolaska ili prebaciti rezervaciju na iduću godinu. Time gosti ne gube novac, a naš biznis opstaje. Ako uzmem 30 posto od gosta kao depozit, 15 posto odmah proslijedim vlasnicima vile, a 15 posto je moja provizija. Na svoj dio još moram platiti PDV. Kad bih vraćao novac, agencija bi vrlo lako mogla propasti', objasnio je Prebeg.

  • +10
Vila Gabrijela, Kaštelir Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Air Foto, Poreč

Zahvaljujući dobrom ranom bukingu, sve njegove vile imaju rezervacije. Od toga je oko 30 posto dolazaka odgođeno za kasnije datume ili za iduću godinu.

'Svibanj i lipanj sam prekrižio jer nitko neće doći. Dok god je na snazi pravilo da Nijemac ili Austrijanac nakon povratka iz inozemstva mora 14 dana provesti u samoizolaciji, nitko neće putovati. Sad svi čekamo službenu odluku da se otvore granice u Europi. Ako se to dogodi, ja ću napuniti vile. Tad neće biti problema, ali ako nam propadne i srpanj, čeka nas borba za opstanak', uvjeren je Prebeg.

  • +9
Vila Luce Verde, Poreč Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Air Foto, Poreč

Ističe kako je boravak u vilama još najsigurniji jer su gosti u nekoj vrsti karantene. Dogovorio je s vlasnicima objekata da pripreme dezinfekcijska sredstva i da gostima obave velike šopinge ako to zatraže.

Prebeg je uvjeren da Hrvatska ima veliku šansu proći s najmanjom turističkom štetom u odnosu na konkurente na Mediteranu.

Vila Elizabeth Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Air Foto, Poreč

'U nedavnoj anketi čak 75 posto Nijemaca reklo je kako želi putovati na odmor u inozemstvo. Od tog broja njih čak 65 posto želi doći u Hrvatsku. Istra, ali i Dalmacija, mogli bi imati bum ako se otvore granice. Hrvatska je auto destinacija. Mnoge su aviokompanije propale. Ljudima je nesigurno letjeti do primjerice Grčke ili Turske. I zbog toga ćemo mi mnogima biti prvi izbor za ljeto', optimističan je Prebeg.