NOVI ČOVJEK TEK NAKON IZBORA

Ako ode Rohatinski, ostajemo bez guvernera do 2012.

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 05.09.2011 09:41
  • Objavljeno 05.09.2011 u 07:00
rohatinski upozorenje

rohatinski upozorenje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Ako se Željko Rohatinski odluči uključiti u izbornu utrku i podnese ostavku, Hrvatska narodna banka (HNB) mogla bi na dulje vrijeme ostati bez guvernera. Novog šefa monetarne vlasti imenovao bi tek iduće godine, nakon parlamentarnih izbora, novi saziv Sabora

Iako je za očekivati da će Rohatinski prije kandidiranja podnijeti ostavku, zakonski on to ne mora učiniti. Na parlamentarne izbore može izaći, potvrđeno nam je to i u Državno izbornom povjerenstvu, s pozicije čelnog čovjeka HNB-a.

Kad bi se na to odlučio, zasigurno bi tijekom kampanje privremeno zamrznuo guvernersku funkciju a središnju banku bi vodio njegov zamjenik Boris Vujčić i ostali članovi Savjeta HNB-a.

Čak i u slučaju da Rohatinski bude izabran za zastupnika u Saboru, on bi i dalje mogao sjediti u guvernerskoj fotelji, sve dok se njegov zastupnički mandat nalazi u mirovanju. To mu otvara mogućnost da do kraja odraditi svoj drugi mandat na čelu HNB-a, koji završava u srpnju iduće godine te potom sjedne u saborske klupe.

Iako moguć, ovakav scenarij malo je vjerojatan. Ulaskom u političku arenu u ulozi guvernera Rohatinski bi dao dobar razlog suparnicima da ga prozivaju zbog nekorektnosti i nemoralnosti. Osim toga omalovažio bi i obezvrijedio dužnost prvog čovjeka monetarne vlasti i sam HNB.

Ostavkom Rohatinskog Narodna banka bi i bez guvernera mogla normalno funkcionirati vođena njegovim zamjenikom Vujčićem i Savjetom HNB koji čine još četiri viceguvernera i osam nezavisnih stručnjaka.

Novog guvernera zasigurno ne bismo dobili do kraja ove godine i za vrijeme ovog saziva Sabora jer za to, ako se želi provesti valjan i kvalitetan izbor, nema više vremena.

Prema Zakonu o HNB-u guvernera imenuje Sabor na prijedlog Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun. Budući da su parlamentarni izbori zakazani za 4. prosinca, aktualni saziv Sabora mora biti raspušten najkasnije do 4. studenog s tim da sa zasjedanjem kreće za deset dana 15. rujna.

U tih nešto više od mjesec i pol dana trebao bi se raspisati javni poziv za izbor novog guvernera, što podrazumijeva i određeni rok za moguće žalbe na natječaj, a nakon toga bilo bi dobro da se za imenovanje na tako važnu funkciju postigne međustranački dogovor. Ukratko rečeno, nemoguća misija.

Izbor novog šefa HNB-a tako bi bio jedan od prvih zadataka novog saziva Sabora koji će biti konstituiran najkasnije do početka siječnja.

Kao kandidati za novog čelnika središnje banke dosad su se spominjala brojna imena. Najbolje kotira sadašnji guvernerov zamjenik Vujčić za kojeg stručna javnost kaže da ima veliko znanje i iskustvo. On bi zasigurno nastavio s dosadašnjom politikom stabilne kune.

Osim njega u igri su, barem prema pisanju medija, još i viceguverner Davor Holjevac, ekonomski analitičar Velimir Šonje, ekonomist Dubravko Mihaljek, glavni ekonomist PBZ-a te bivši guverner Marko Škreb, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i veliki kritičar politike HNB-a Ivan Lovrinović te savjetnik predsjednika Josipovića i član savjeta HNB-a Boris Cota

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi