kaže direktor

Airbus će ukinuti minimalno 15.000 radnih mjesta

05.10.2020 u 11:30

Bionic
Reading

Izgledi za zrakoplovni sektor ponovno su se pogoršali zbog širenja zaraze koronavirusom i obnovljenih ograničenja putovanja, upozorio je poslovni direktor Airbusa Michael Schoellhorn, signaliziravši da bi mogli ukinuti više radnih mjesta no što su planirali. Zbog koronamjera i straha putnika od pandemije sektor zračnog prijevoza sveo je kapacitete na minimum i zakočio tempo isporuke novih zrakoplova.

Stanje je na početku jeseni gore no što je kompanija ljetos procjenjivala, kazao je u Schoellhorn u subotu u intervjuu za poslovni dnevnik Handelsblatt. Planiramo ukinuti 15 tisuća radnih mjesta, i to minimalno, dodao je.

Neke su Airbusove tvornice bile nedovoljno iskorištene i prije pandemije i sindikati strahuju da bi uprava mogla zatvoriti čitave pogone. Schoellhorn je isključio tu mogućnost, barem u Njemačkoj.

"Konkretno smatram da trenutno nijedno njemačko postrojenje nije u opasnosti", rekao je.

Izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury izjavio je u rujnu da će nastojati izbjeći otkaze u smanjenju troškova, ali da ne može jamčiti da će im to poći za rukom.

U pismu zaposlenima u rujnu, Faury je upozorio da će Airbus možda biti prisiljen na otkaze budući da je tempo oporavka zračnog prijevoza iznevjerio očekivanja.