završen postupak

Agrokoru pripojeno 46 'neodrživih društava', slijedi brisanje iz sudskog registra

20.07.2022 u 11:19

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim je završen postupak izvanredne uprave nad 46 ‘’neodrživih društava’’ njihovim pripajanjem Agrokoru, među kojima su Ledo, Jamnica i Konzum za koje je dokumentacija o pravovaljanom pripajanju bila dostavljena tek ovog tjedna

''Po pravomoćnosti ovog rješenja, isto će se dostaviti sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu radi brisanja dužnika Agrokora d.d.'', navodi se u rješenju koje potpisuje sutkinja Nevenka Siladi Rstić.

Svrha i cilj postupka izvanredne uprave bila je, prema tzv. lex Agrokoru, zaštita održivosti poslovanja trgovačkih društava od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koja svojim poslovanjem samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim i povezanim društvima utječu na ukupnu gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost.

Prihvaćenom i potvrđenom nagodbom vjerovnika Agrokora, između ostalog, bila su posebno razvrstana tzv. ''održiva'' i ''neodrživa'' društva, prijenos dionica i poslovnih udjela u održivim društvima te prijenos imovine neodrživih društava na novoosnovana ''zrcalna'' društva.

U odnosu na održiva društva je postupak izvanredne uprave završio, nad svakim od njih zasebno. Sud je donosio rješenja nakon provedbe prijenosa dionica ili poslovnih udjela na Fortenova grupu, a riječ je bila o trideset tvrtki.

S druge strane, nagodbom vjerovnika Agrokora bio je definiran i način završetka postupka izvanredne uprave nad neodrživim društvima – onima čije su obveze veće od njihove imovine i u kojima se vjerovnici djelomično namiruju prijenosom imovine na drugo društvo koje su vjerovnici odredili . Riječ je o 46 ''neodrživih'' društava čija je imovina prenesena kao gospodarska cjelina ili pojedinačna imovina na ''zrcalna'' operativna društva .

Primjerice, imovina Konzuma d.d. prebačena je na novosnovano društvo Konzum plus d.o.o., navodi se u sudskom rješenju. Izvanredni povjerenik je lani u listopadu obavijestio sud da su zaključeni ugovori o pripajanjima te da je nadležnim registarskim sudovima podnio prijedloge za upise pripajanja neodrživih društava Agrokoru d.d.

''Međutim, uvidom u registarska rješenja, utvrđeno je da tada još nije provedeno pripajanje svih neodrživih društava dužniku Agrokoru d.d. jer je Visoki trgovački sud ukinuo prvostupanjska registarska rješenja o pripajanju za Konzum, Ledo i Jamnicu te je stoga izvanredni povjerenik pozvan na spis priložiti i ta rješenja s klauzulom pravomoćnosti'', navodi se u rješenju.

To je, pak, bilo učinjeno ovog tjedna - 18. srpnja, samo dan prije donošenja sudskog rješenja. Tada je bila dostavljena dokumentacija o pravomoćnim i pravovaljanim upisima pripajanja tih posljednjih preostalih društava Agrokoru d.d. uz pojašnjenje da su u ponovljenim registarskim postupcima donesena rješenja te da su postala pravomoćna.