boje se preljevanja krize

Agrokorovi dobavljači u BiH nervozni, no poslovanje nije ugroženo

12.04.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Iako među dobavljačima tvrtki iz Agrokorova koncerna koje su registrirane u Bosni i Hercegovini ima nervoze, ništa ne ukazuje kako će oni biti oštećeni ili da će njihova potraživanja ostati nenaplaćena, ocijenio je u srijedu predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić

"Prostor Bosne i Hercegovine posluje pozitivno. Izmiruju se sve obaveze i prema dobavljačima i prema radnicima i prema državi", kaza je Bojić u intervjuu za portal Klix.

Bojićevo je stajalište kako su nervozu prouzročile "nepromišljene izjave" i nagađanja u medijima, no nitko od dobavljača Agrokorovih tvrtki koje posluju u BiH  do sada se nije požalio Vanjskotrgovinskoj komori na probleme.

Predsjednik komore kazao je kako su neopravdana strahovanja da će se iz sredstava u BiH sada izmirivati dugovi nastali u Hrvatskoj. Kazao je kako Agrokor, odnosno vladin povjerenik Ante Ramljak, može posegnuti za dividendom od tvrtki koje posluju u BiH, no to ne može ugroziti izvršavanje financijskih obveza prema dobavljačima iz BiH.

"Oni se ne mogu petljati u to hoće li se nekome plaćate obaveze ili ne, niti mogu davati prioritete glede izvršavanja obaveze u Bosni i Hercegovini, odnosno ne mogu utjecati na ugovorene rokove i izmirivanje obaveza prema radnicima i prema državi, tj. poreznim upravama", kazao je Bojić.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH raspolažu s podacima kako su dugovi Agrokorovih tvrtki u BiH dobavljačima iz te zemlje oko 170 milijuna konvertibilnih maraka (oko 87 milijuna eura), čemu treba dodati još 125 milijuna KM (64 milijuna eura) dugova povezanih pravnih osoba poput Leda i Konzuma. Taj iznos dugovanja, ocjenjuje Bojić, ne može ugroziti poslovanje i likvidnost Agrokorovih tvrtki u BiH.