STO NAJVEĆIH

Agrokor i Ina najjače tvrtke u ex-Yu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.11.2009 12:18
  • Objavljeno 16.11.2009 u 11:46
Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Agrokor i Ina grupa vodeće su na listi top 100 tvrtki u bivšoj Jugoslaviji, koju je danas objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte

Na prvih pet pozicija liste, temeljenoj na prihodima od prodaje u 2008. godini, nalaze se još srpski NIS te slovenski Petrol i Mercator. Na listi dominiraju tvrtke iz sektora prodaje i proizvodnje robe široke potrošnje i energetike.

Najveći broj kompanija na listi, njih 38, dolazi iz Slovenije, a po zastupljenosti slijede hrvatske (30) te srpske tvrtke (23). Najveći broj tvrtki, njih 34, dolazi iz sektora robe široke potrošnje, a slijedi energetski sektor sa 29 zastupljenih kompanija. Politika snažne ekspanzije kroz organski rast i selektivne akvizicije osigurala je Agrokoru lidersku poziciju na listi. Agrokor je ostvario i najveći godišnji rast prihoda od čak 36 posto, a nešto slabiji rast imala je srpska Delta M (rast od 35 posto).

'Posljedice globalne financijske krize počele su se u ekonomijama zemalja Adria regije (u regiju su uključene sljedeće zemlje: Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija) osjećati u posljednjem kvartalu 2008. godine. Trenutno se čini vjerojatnim da će se prosječni BDP u regiji tijekom 2009. godine smanjiti između 3 i 6 posto, što je uvjerljivo najslabiji godišnji rezultat još od ranih 1990-ih. Usprkos različitim strukturama ekonomija u regiji, razina smanjenja njihovog BDP-a bit će slična. Kao posljedica tog osjetnog i naglog smanjenja ekonomske aktivnosti te još bržeg širenja nelikvidnosti, pažljivo upravljanje tijekom novca postalo je od iznimne važnosti za sve tvrtke i državne uprave u regiji', napominje Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje u Deloitteu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi