GENERATOR NELIKVIDNOSTI

Agrokor dobavljačima duguje 7 mlrd. kuna

04.09.2009 u 08:29

Bionic
Reading

Prema najsvježijim podacima iz konsolidiranog godišnjeg izvješća o poslovanju koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića vidi se rekordan rast prihoda, ali daljnji rast obaveza, posebice kratkoročnih odnosno obaveza prema dobavljačima što samo potvrđuje da je ta tvrtka, uz državu, i dalje jedan od najvećih generatora nelikvidnosti u državi

Iako su u Konzumu, prilikom najave sniženja cijena, u četvrtak u Zagrebu istaknuli da to čine između ostalog i 'zbog društvene odgovornosti', godišnji rezultati poslovanja koncerna Agrokor, u čijem sastavu posluje taj trgovački lanac, ne govori u prilog tome i kada su u pitanju dobavljači.

Koncern Agrokor, u vlasništvu Ivice Todorića, nedavno je, naime, na web stranicama objavio konsolidirano izvješće o poslovanju za 2008. godinu u kojem se jasno vidi da su obaveze prema dobavljačima u odnosu na prethodnu godinu narasle za više od 1,7 milijardi kuna. Točnije, prema posljednjim službenim podacima o poslovanju koncerna, obaveze prema dobavljačima iznose čak 7,13 milijardi kuna. Iako je javna tajna da Agrokor, odnosno Konzum ne plaća dobavljačima na vrijeme, te da je uz velike državne kompanije jedan od najvećih generatora nelikvidnosti u zemlji, uvidom u službene brojke o poslovanju priča ipak postaje drastičnija.

Koncern (u čijem sastavu posluje više od 40 tvrtki u Hrvatskoj i regiji, te zapošljava više od 36 tisuće ljudi) tijekom 2008. godine ostvario je prihode od prodaje od gotovo 28 milijardi kuna što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za više od 30 posto.

Riječ je, kako se navodi u izvješću, o ostvarenju apsolutnih rekorda, čime se Agrokor svrstao među tri najjače kompanije na području Istočne Europe u svojoj branši.

'Porast ukupnih prihoda je pratio i rast dobiti te je EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, op.a.) iznosila 1,9 milijardi kuna, što znači da je godišnja stopa rasta iznosila preko 24 posto', hvale su u Agrokoru, čija je lanjska neto dobit iznosila 241,7 milijuna kuna.

No, istovremeno je koncern Ivice Todorića povećao svoju zaduženost. Dugoročne su obaveze ostale skoro na istom nivou kao i prethodne godine i iznose 4,9 milijardi kuna (u 2007. godini su iznosile 4,3 milijarde kuna).

Kratkoročne su obaveze sa 8,3 milijarde kuna pak skočile na 12,5 milijardi kuna, od čega pak najviše otpada upravo na obaveze prema dobavljačima u iznosu od 7,13 milijardi kuna.

Važno je napomenuti da skoro polovicu Agrokorovih prihoda nosi upravo trgovački lanac Konzum, koji je lani imao prihode od 12,7 milijardi kuna. Konzum je pak prema podacima o poslovanju tijekom prvih šest mjeseci u 2009. godini, koji su dostavljeni Zagrebačkoj burzi ostvario prihode od 5,86 milijardi kuna uz dobit od 20,34 milijuna kuna.

Bit će u svakom slučaju zanimljivo vidjeti kolike će obaveze prema dobavljačima Agrokor nagomilati tijekom ove krizne godine s obzirom da se brojka od 7,13 milijardi kuna ipak odnosi na 2008. godinu, koju je tek u zadnjem tromjesečju počela nagrizati recesija.