12.600 zahtjeva

Agrokor danas objavljuje popis tražbina, no pitanje je koliko će se uspjeti naplatiti

09.11.2017 u 06:47

Bionic
Reading

Agrokor će danas objaviti koliko su duga vjerovnici ukupno prijavili kroz proces prijave tražbina. Neslužbeno, govori se da bi iznos mogao dosegnuti astronomskih 58 milijardi kuna

Proces obrade tražbina završio je u rujnu, kada su timovi zaduženi za njihovu obradu ispitivali osnovanost svake prijave, pregledavali dokumentaciju na temelju koje su zahtjevi podneseni i rasvjetljavali međusobne interne odnose temeljem jamstava i sudužništva unutar grupe Agrokor kako bi mogli priznati ili osporiti pojedine prijave. 

Zaključno s rujnom, ukupno je primljeno 12.610 prijava tražbina 5.904 vjerovnika. Od ukupnog broja prijava, njih 215 poslano je nakon isteka zakonskog roka za prijavu tražbina.

Popis obrađenih tražbina priredilo je svako društvo u postupku izvanredne uprave, a njegovu vjerodostojnost potvrdili su direktor financija, direktor pravnih poslova i predsjednik uprave svakog društva.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak nedavno je u intervjuu rekao kako će ukupne tražbine, priznate i nepriznate, iznositi 58 milijardi kuna. Prije pet mjeseci, na početku prijava, prva procjena tražbina iznosila je 40 milijardi kuna.

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon što se komplet s tablicama potraživanja preda Trgovačkom sudu povjerenik Ramljak može krenuti u izradu prvog nacrta nagodbe kojom će okončati trajanje lex Agrokora. Sada za to ima sve uvjete: roll-up kreditom osigurao je novac za nastavak poslovanja koncerna, završila je revizija Agrokorovih poslovnih knjiga i prijava tražbina te su predstavljeni planovi održivosti pojedinih kompanija. 

Veliko je i otvoreno pitanje tko će se koliko u nagodbi uspjeti naplatiti. Revizija je pokazala da je malo novca za otplatu dugova, zbog čega će se krenuti u otpis. Dobavljači su već poručili da neće pristati na otpis potraživanja veći od 15 posto, a procjenjuje se da će banke morati otpisati najmanje 50 posto onoga što im se duguje.  

  • +8
Ante Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic