burza živnula

Tko to kupuje dionice Agrokorovih tvrtki i što će s njima?

07.11.2017 u 22:34

Bionic
Reading

Prošli petak na Zagrebačkoj burzi (ZSE) nakon šest mjeseci nastavljeno je trgovanje dionicama tvrtki iz koncerna Agrokor. Ulagači su krenuli iskrcati što se iskrcati dalo, pa su tvrtke poput Leda, Jamnice, Belja i Vupika izgubile i do 80 posto tržišne vrijednosti

Fokus ulagača na ZSE-u bio je na dionici Leda, jer se jedino njome kontinuirano trguje, a ostalim Agrokorovim perjanicama trguje se u modelu dražbe, dok ne ostvare dovoljan promet i broj transakcija da ih se prebaci u režim redovne trgovine. 

Ledo je u petak 'torpediran', no u ponedjeljak i utorak dionica je snažno uzletjela. Samo u ponedjeljak porasla je 38 posto, a u utorak je u trenucima pisanja teksta bila u plusu više od 52 posto. 

U tri dana od deblokade vlasnika je na burzi dnevno mijenjalo oko 800 dionica Leda. To otklanja svaku sumnju u to da je netko krenuo planski kupovati dionice Leda jer 800 njih čini tek 0,25 posto od ukupnog broja dionica. Drugim riječima, kupuju razni burzovni špekulanti i day traderi koji zarađuju na velikim cjenovnim oscilacijama dionica unutar jednog dana. 

U ovom trenutku budućnost Leda i Agrokora prilično je neizvjesna, na čemu špekulanti mogu dobro zaraditi. Primjerice, ako je netko kupio 10 dionica Leda u petak po 650 kuna, u utorak ih je mogao prodati za 1200 kuna i tako zaraditi 5500 kuna minus brokerska provizija. 

To je igra za one najhrabrije, na kojoj je moguće puno zaraditi i puno izgubiti jer je Ledo mogao nastaviti padati i u ponedjeljak. Da se na burzi špekulira, vidljivo je i iz nešto viših prometa, što može sugerirati to da razni ulagači prodaju druge dionice ne bi li se 'zaigrali' Agrokorom dok je tržište špekulativno. U cijeloj priči, kao što je to uvijek na burzi, bit će i 'ošišanih', ali i onih koji će dobro zaraditi. Naravno, uračunati treba i pojedince koji su po svaku cijenu željeli prodati svoje udjele u kompanijama poput Belja ili Leda. 

Upitali smo Davora Špoljara, starijeg analitičara tržišta kapitala Erste banke, kako komentira trgovinu na burzi i iznenađuje li ga sve što se događa:

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Prehrambene kompanije iz grupe Agrokor objavile su polugodišnje rezultate, što je ujedno bio okidač za nastavak trgovanja. Izuzev jednokratnih otpisa, operativni rezultati su nešto bolji nego prošle godine, unatoč zastoju u isporukama početkom godine. Međutim garancije koje te kompanije imaju za dugove Agrokora, s obzirom na neizvjesnost oko cjelokupnog procesa, predstavljaju velik uteg za manjinske dioničare, stoga ne iznenađuju veliki minusi u trgovanju', rekao je Špoljar tportalu.

Napominje kako će tretman garancija u procesu restrukturiranja između ostalog odrediti konačnu poziciju manjinskih dioničara. 'Samo pokretanje trgovanja donijelo je određenu živost na burzu te povećalo ukupnu likvidnost u odnosu na period kada je trgovanje dionicama bilo suspendirano', zaključio je.