PREDSTEČAJNA NAGODBA

Agroduhan pronašao strateškog partnera, HPB oklijeva

04.11.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Aktualna uprava Agroduhana – tvornice za preradu duhana u Slatini, čiji je većinski vlasnik država - još je prošle godine uspješno provela racionalizaciju poslovanja, u nove proizvodne pogone uložila 1,5 milijuna kuna, povećala prihode, stabilizirala proizvodnju i tako uspjela izbjeći stečaj. Unatoč tome, budućnost njenih 60-ak stalno zaposlenih te još toliko sezonskih radnika i oko 250 kooperanata i dalje je neizvjesna

'Uprava je napravila dobar plan restrukturiranja, ali nema dovoljno svježeg kapitala kako bi ga ostvarila. Zato su pronašli kvalitetnog strateškog partnerakoji je spreman preuzeti cjelokupni dug, dokapitalizirati društvo, uložiti nova sredstva te zaposliti još novih radnika. Ipak, cijela stvar stoji jer Hrvatska poštanska banka koja, kao jedan od dva najveća vjerovnika, ne pristaje na prijedlog iz predstečajne nagodbe i traži izdvojeno namirenje', kaže Tomislav Žagar, SDP-ov saborski zastupnik iz Nove Bukovice, koji za probleme Agroduhana posreduje u nadležnim ministarstvima.

Dodaje kako je s menadžmentom HPB-a razgovarano više puta, ali svaki put bez rezultata. Za preuzimanje tvrtke zainteresirana je, neslužbeno doznajemo, Legenda promet iz Zagreba koja bi, bude li strateški partner, preuzela otplatu ostatka kredita HPB-u i pozajmice AUDIO-u. Za oba iznosa izvršila bi dokapitalizaciju društva, uložila u opremu za rezanje duhana, sufinancirala navodnjavanje polja proizvođačima – kooperantima, a do kraja ove godine pokrenula bi i novu proizvodnju te zaposlila tridesetak novih radnika. Oprema je naručena i trebala bi biti postavljena tijekom prosinca.

U cijelu je priču uključen i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je tijekom posjeta Slatini prije nekoliko mjeseci izjavio da slatinski Agroduhan ima budućnost. Ovih dana po tom se pitanju trebao sastati s predstavnicima ministarstva financija i ravnateljem DUUDI-a.

'Našli smo strateškog partnera, stabilnu tvrtku koja je spremna preuzeti sve naše obveze, izvršiti dokapitalizaciju te u razvoj postojeće i pokretanje nove proizvodnje uložiti oko osam milijuna kuna. Ne moramo ni spominjati koliko bi za ovaj grad značilo otvaranje tridesetak novih radnih mjesta', kaže Dražen Vujčić, direktor Agroduhana, dodajući kako je potražnja za njihovom robom već sada veća od mogućnosti proizvodnje, 95 posto duhana namijenjeno je izvozu, a u proteklom razdoblju uredno su plaćane i sve obveze prema državnom proračunu, vjerovnicima i zaposlenicima.

Svu dokumentaciju za predstečajnu nagodbu pripremili su i dostavili na vrijeme s pozitivnim revizorskim mišljenjem pa se nada će država kao vlasnik s vjerovnicima donijeti odluku koja će Agroduhanu osigurati opstanak. Ostvare li se namjere aktualne uprave, Slatina bi u dogledno vrijeme mogla postati jedini proizvođač filtar tuba za cigarete u Hrvatskoj.