VLAHOVIĆ U PROBLEMIMA

Adris vlasnik petine Save Re, ali Slovenci mu ne daju u nadzorni odbor

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 24.02.2017 20:59
  • Objavljeno 24.02.2017 u 20:59
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe

Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe

Izvor: Promo fotografije / Autor: Adris

Prema pisanju slovenskih medija rovinjska Adris Grupa našla se pod istragom slovenske agencije za tržište vrijednosnih papira zbog osiguravajuće kuće Save Re. Razlog je navodno prikrivanje stvarnog udjela kojeg rovinjska kompanija drži u slovenskom osiguravatelju

Prema podacima do kojih je došao Siol.net Adris je navodno stjecao dionice Save Re na netransparentan način. Tvrde da su u razdoblju od tri godine kupovali dionice preko skrbničkih računa otvorenih kod hrvatskih banaka, potiho povećavali udjel, a da pritom nisu pravovremeno izvještavali javnost.

Soil.net piše da je Adris tek lipnju prošle godine izvijestio kako zajedno s povezanim osobama drži 21 posto dionica Save Re s glasačkim pravima. Zato je agencija za tržište vrijednosnih papira navodno pokrenula istragu.

U Adrisu smatraju da je afera oko prikivanja vlasništva pokušaj da se osujeti njihovo nastojanje da u nadzorni odbor uguraju svog predstavnika.

Nezadovoljan statusom u upravljačkim strukturama, Adris kao drugi najveći dioničar inzistira da se u Nadzorni odbor imenuje Petar Kraljič, bivši direktor slovenskog McKinseyja. No, Komisija za imenovanje Save Re je odbila zahtjev pa su iz Adrisa uputili službeni protuprijedlog za skupštinu dioničara, koja se planira održati 7. ožujka.

Među Adrisovim lobistima spominje se i ime Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane

Među Adrisovim lobistima spominje se i ime Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane

Izvor: Cropix / Autor: Joze Suhadolnik/Delo/Cropix

'U vezi s prijedlogom sastava Nadzornog odbora društva Sava Re rukovodili smo se činjenicom da Adris grupa i s njom povezana društva raspolažu s 19,04 posto udjela u temeljnom kapitalu Save Re, te da bi sastav Nadzornog odbora trebao biti uravnotežen s vlasničkom strukturom. Predložili smo nezavisnog, svjetski uglednog stručnjaka, dr. Petra Kraljiča, koji svojim znanjem i međunarodnim poslovnim iskustvom može znatnije pridonijeti kvaliteti rada Nadzornog odbora Save Re', odgovorili su iz Adrisa na upit tportala ne želeći komentirati špekulacije o nadzoru komisije.

Soil.net špekulira da Ante Vlahović, prvi čovjek Adrisa ima jake lobiste u Sloveniji, koji će mu pomoći u ovladavanju Savom Re. Glavna Adrisova veza u Sloveniji navodno je Janez Kocijančić, bivši dugogodišnji predsjednik Olimpijskog odbora Slovenije (OKS), koji bi trebalo pomoći u uklanjanju potencijalnih političkih i regulatornih prepreka u obavljanju transakcija.

Među lobistima Adrias spominju se i Miloš Bubuljica, bivši dugogodišnji savjetnik Zavarovalnice Maribor, Zvonko Ivanušić, donedavno dugogodišnji predsjednik uprave Save Re te Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!