SLOVENSKI AVIOPRIJEVOZNIK

Adria Airways prodao dva zrakoplova da izbjegne stečaj

12.12.2014 u 12:04

Bionic
Reading

Slovenski zračni prijevoznik Adria Airways prodao je dva zrakoplova iz svoje flote osiguravši tako tekuću likvidnost u zimskim mjesecima i izbjegavši mogući stečaj, piše u petak ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'

Nadzorni odbor tvrtke se s prijedlogom uprave o prodaji i ponovnom najmu (sell&lease) dvaju aviona CRJ 900 najprije nije složio, ali je onda pristao budući da Adria Airways više ne može računati na dokapitalizaciju od države koja je njen 70-postotni vlasnik.

List navodi kako se s prodajom zrakoplova složio i Slovenski državni holding (SDH) koji upravlja portfeljom državne imovine jer je tvrtki prijetio stečaj, a sada je opet povećala razinu kapitala, izbjegla nelikvidnost i smanjila dugovanje prema bankama.

Nakon prodaje dvaju aviona iz svoje flote Adria Airways ostaje sa samo dva manja zrakoplova u svom vlasništvu, od kojih će jedan na proljeće morati na remont. Tvrtka je prošle godine također prodala dva aviona, hangar i terminal te tako znatno smanjila svoju imovinu, piše list.

Adria Airways zadnjih godina posluje s gubitkom, ne uspijevajući naći potrebnog 'strateškog partnera' na kojega bi oslonila svoje poslovanje, a od lani je uvrštena na listu 15 poduzeća i banaka u državnom vlasništvu koji su namijenjeni prodaji. Početak postupka privatizacije tvrtke nedavno je ponovno odgođen na početak iduće godine, ali je pitanje koliko će biti uspješan jer pravog interesa među investitorima nema, piše 'Dnevnik'.