Objavio DZS

Gospodarstvo u prvom kvartalu poraslo 2,5 posto, nadmašene prognoze ekonomista

30.05.2018 u 11:14

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je realni BDP u Hrvatskoj porastao 2,5 posto, što je nešto više od prognoza domaćih ekonomista koji su procjenjivali stopu rasta na 2,3 posto

Marko Krištof, ravnatelj DZS-a, dodao je da je to 15. tromjesečje kako Hrvatska ima rast bruto domaćeg proizvoda. Osim toga, sezonski prilagođeni BDP povećan je 1,5 posto.

'Iako realni BDP raste, sezonski prilagođeni podaci pokazuju nešto sporiji rast. Razlog tome je uzlet za Uskrs, koji se dogodio u prvom kvartalu, dok je u protekle dvije godine potpadao pod drugi kvartal', rekao je.

Najveći doprinos rastu dala je djelatnost trgovine, dok je poljoprivreda nakon dva niska tromjesečja krenula u blagi oporavak. Pozitivna je i industrija, a rasla je 0,8 posto.

'Vidljivo je smanjenje u djelatnosti financijskih usluga, dok je osiguranje pozitivno. Prema rashodnoj metodi, najveći doprinos rastu dala su kućanstva i domaća potražnja, a inozemna potražnja je negativna. Kućanstva su rasla 3,9, a država 2,8 posto. Investicije su porasle tri posto', razložio je Krištof.

Utjecaj izvoza postao je negativan prvi put od 2013. 'Na to je utjecao pad izvoza električne energije uslijed nižih temperatura tijekom zime. Imamo i manji izvoz u poljoprivredi. U prerađivačkoj industriji imamo manji izvoz ostalih prijevoznih sredstava - brodova. Uvoz roba raste 5,5 posto, što je nešto niže nego u prethodnom kvartalu i u konačnici vodi do rasta BDP-a od 2,5 posto', rekao je.

Hrvatska već dva kvartala raste sporije od prosjeka EU-a, a od nas su lošiji jedino Rumunjska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

  • +7
Uljanik, porinuće broda za polarna istraživanja Scenic Eclipse Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL