MODERNI TRENDOVI

12 načina na koje se prehrambena industrija mijenja

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 15:57
  • Objavljeno 22.12.2016 u 15:32
gamberi hrana

gamberi hrana

Izvor: tportal.hr / Autor: Ksenija Gortan

Svatko želi vjerovati da njihova hrana potječe s dobrog mjesta – stoga je povjerenje u obećanja koja tvrtke daju u vezi sa svojom hranom ključno. PwC istraživanje pokazuje da potrošači danas uzrokuju najviše nemira u poslovanju - njihov glas, vrijednosti i povjerenje koje osjećaju prema prehrambenim robnim markama važniji su nego ikad

Razmotrimo sljedeću jednadžbu - obično ćemo platiti više za hranu koja nam je najdraža te ćemo ostati vjerni robnim markama kojima vjerujemo. Prehrambene tvrtke svjesne su da pouzdanost pokreće poslovnu uspješnost - to se temelji na provedbi strategije, kulture i operativnog modela koji stavlja povjerenje kupaca na prvo mjesto.

No unatoč tome, svakodnevno pretraživanje vijesti pokazuje da su pogreške u lancu opskrbe uobičajene, uzrokujući redovite poremećaje, povlačenje namirnica i narušavanje tog povjerenja. To je nešto što tvrtke znaju više nego dobro, a više od polovice predsjednika uprava ispitanih u PwC-ovoj Globalnoj anketi o mišljenju predsjednika uprava, kaže da su zabrinuti zbog nedostatka povjerenja u današnje poslovanje.

Dakle, koji je tajni sastojak? Izazov je poboljšanje sljedlivosti i transparentnosti opskrbe hranom od polja do stola. Tijekom godina, lanci opskrbe postali su sve duži, složeniji i time skloniji poremećajima. Kao odgovor na to, tvrtke provode niz inovativnih rješenja za izgradnju otpornosti, integriteta i povjerenja u opskrbu hrane i robne marke.

Ovo je 12 načina na koje se prehrambena industrija mijenja te će se možda i dalje mijenjati u budućim Božićima:

1.Kupci unose više promjena od konkurencije – promjene u ukusu i veća očekivanja kupaca nastavit će određivati sudbinu prehrambenih tvrtki koje ili moraju zadovoljiti te zahtjeve ili izgubiti prednost.

2.Mogućnost povezivanja osnažuje potrošače - Među potrošačima prisutan je rastući trend želje da se izravno povežu s tvrtkama koje uzgajaju i proizvode njihovu hranu. Tvrtke prikupljaju sve više podataka i koriste ih kako bi kupcima davali informacije koje priželjkuju čuti.

3.Skandali, nadzor i utjecaji na vrijednost brenda - Umjetna hrana, zagađenje, pogreške u sigurnosti i kvaliteti, etički i ekološki problemi skupi su i štete povjerenju. Loše vijesti brzo se šire te će brzo utjecati na potrošače koji su danas ovisni o društvenim medijima.

4.Milenijska generacija i mobilno poslovanje mijenjaju pravila igre – Raste potražnja za zdravom hranom koja se uzgaja organski i održivo te kojom se trguje u skladu s etičkim pravilima, što su potaknuli milenijska generacija i savjesniji potrošači. Mobilni uređaji alati su za istraživanje i objavljivanje, a mobilna trgovina postaje kupcima milenijske generacije omiljeni online alat za kupnju.

5.Tvrtke pružaju više od propisanog kako bi zadobile povjerenje – Zakonski propisi i propisi nadležnih tijela u sektoru pooštravaju se u cijelom svijetu, kao odgovor na niz pogrešaka u lancu opskrbe. No, prehrambene tvrtke pružaju i više od usklađenosti kako bi osvojile povjerenje.

6.Sigurnost opskrbe hranom osporava se – Rast cijena, dostupnost hrane i integritet ponude problemi su koji nastaju zbog povećanja globalne potražnje za hranom. Rješenja su povezana s trgovinom, propisima, tehnologijom, infrastrukturom i povećanim brojem javno-privatnih partnerstva.

7.Pametnija tehnologija za upravljanje podacima od polja do stola - Poboljšanja sljedljivosti i transparentnosti lanca opskrbe u središtu su izgradnje povjerenja u hranu. Rješenja uključuju stvaranje ekosustava od polja do stola uz pomoć digitalizacije opskrbe hranom.

8.Otkup cijelih lanaca opskrbe - Velike prehrambene tvrtke ulažu milijune u integraciju vlastitih lanaca opskrbe kako bi poboljšale nadzor, kontrolu i integritet.

9.Globalizacija donosi promjene - Globalni megatrendovi, kao što su klimatske promjene, urbanizacija, digitalizacija i demografske promjene, mijenjaju društvo i način na koji poslujemo. Naš svijet nema granica. Kako bi se ovladalo ovim problemima zahtjeva bržu prilagodbu.

10.Promjene u gospodarskoj moći mijenjaju bazu kupaca - Rast gospodarstava u razvoju stvara ogromna potrošačka tržišta tamo gdje nikada dosad nisu postojala. Sve više gospodarstava napreduje na ljestvici vrijednosti i postaju temeljna potrošačka tržišta.

11.Mogućnosti rasta i diferencijacije – Povjerenje u hranu ne postiže se obrambenom nego postiže se napadačkom strategijom - pronalaženjem konkurentske prednosti oblikovanjem strategije izbjegavanja poremećaja i održive učinkovitosti kao odgovora na promjene na tržištu.

12.…Ali Božić sa svim dodatcima vjerojatno se neće mijenjati - Blagdanska pečenja, domaća juha, salate…..u njima svake godine uživamo za Božić i danima nakon njega. Neki običaji neće se nikada promijeniti!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!