AKO PRESELE PROIZVODNJU

Trump prijeti Harley Davidsonu ‘porezima kao nikad prije’

27.06.2018 u 15:02

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump započeo je trgovinski rat između SAD-a i ostatka svijeta koji prijeti globalnoj automobilskoj industriji

Nakon što je SAD podigao tarife na uvozni čelik, iz EU su promptno reagirali te podigli tarife na određene proizvode koje zemlje članice EU uvoze. Poglavito viski, sok od naranče i motocikle.

Nije uopće slučajno što su ovim potezom europski zakonodavci ciljali upravo savezne države koje čine biračku bazu američkog predsjednika.

U Harley Davidsonu, koji ionako ima problema s padajućom prodajom, te je već morao zatvoriti jedne pogone u SAD-u, odlučili su stoga preseliti dio proizvodnje u EU, jer im je europsko tržište drugo najveće nakon SAD-a.

Očekivano, to se nije svidjelo američkom predsjedniku koji je putem računa na Twitteru nedvosmisleno iskazao razočaranje kompanijom iz Milwaukeeja. Trump traži strpljenje od Harleya, a ako ga ne dobije prijeti porezima

‘Harley Davidson nikad ne bi trebao biti proizveden u inozemstvu. Nikad! Njihovi zaposlenici i kupci su već ljuti. Ako presele proizvodnju vidjet ćete, bit će to kraj - predali su se, odustali. Aura će nestati i bit će oporezivani kao nikad prije!’ poručio je Trump.

Ostaje za vidjeti kako će Harley reagirati na prijetnje, no malo je reći da se legendarni proizvođač motocikala našao između čekića i nakovnja.

Trumpove tarife na čelik već će koštati Harley između 30 i 45 milijuna dolara ove godine, te 80 do 100 milijuna dolara svake iduće. I to u trenutku kad se kompanija bori za preživljavanje.

  • +5
Harley Davidson LiveWire Izvor: Promo fotografije / Autor: Harley Davidson