uoči premijere

Škoda objavila prve skice novog Kodiaqa: Najpopularnij SUV marke ikada uskoro u novom ruhu

27.09.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Nova generacija popularnog SUV-a Škoda Kodiaq će se za točno tjedan dana pokazati u punom sjaju. Nadovezat će se na uspjeh svog prethodnika i ostalih Škodinih SUV vozila

Najnovija generacija SUV-a Škoda Kodiaq će imati svoju premijeru za tjedan dana, 4. listopada ove godine. PA je u skladu s time Škoda objavila prve skice novog Kodiaqa, koje pokazuju da novi model ima samouvjeren i elegantan dizajn. To je dodatak vrhunskoj tehnologiji, naprednoj prilagodljivom podvozju ili naprednom infotainmentu s izvrsnom ergonomijom upravljanja.

Novi Kodiaq svakako će pridonijeti širenju slave Škodinih SUV-ova koji su već jako popularni. Doista, između travnja 2009. i rujna 2023. Škoda je proizvela tri milijuna svojih modernih SUV modela.

Kodiaq preuzima lavovski udio u ovom uspjehu. Zapravo, tromilijunti Škodin SUV koji je sišao s proizvodne trake bio je Kodiaq. Kodiaq čini više od četvrtine ukupne Škodine SUV proizvodnje (841.900 primjeraka) i najpopularniji je SUV marke ikada. Njegov glavni 'suparnik' je njegov mlađi brat, Karoq, sa 705.800 primjeraka napravljenih do danas.

U početku bijaše Yeti

Moderna era Škodinih SUV vozila započela je 2009. godine s kompaktnim Yetijem, kojeg je naslijedio Karoq. Yeti je i dalje treći najpopularniji Škodin SUV ikad, s više od 684.000 njih koje su izašli na ceste. Jednako kao kod kuće u gradskom prometu i izvan grada, Kamiq je također brzo osvojio kupce, s više od 537.000 prodanih jedinica.

Yeti je bio pionir, ali obitelj Kamiq, Karoq i Kodiaq sada čine oslonac Škodine ponude. Uz to, češki proizvođač automobila u svom portfelju ima i druge modele koji otvaraju nove horizonte i čija popularnost raste nezaustavljivom brzinom.

To su Enyaq i Enyaq Coupé, od kojih je proizvedeno 166.900 jedinica od početka proizvodnje krajem 2020. do rujna 2023., dok je SUV Kushaq, s proizvodnom proizvodnjom od gotovo 64.000 jedinica do danas, najbolji u Indiji.

  • +7
Škoda obajvila prve skice novog Kodiaqa Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Trekka: kum modernih Škodinih SUV-a

Škodin prvi moderni SUV bio je Yeti, ali postoji još nešto u povijesti ove vrste automobila češkog proizvođača automobila. Temelje za SUV Škodu postavila je Trekka, koja je lansirana 1966. godine. To je bilo vozilo proizvedeno na Novom Zelandu točno prema zahtjevima lokalnih kupaca iu suradnji s lokalnim uvoznikom.

Tehnička osnova, poput motora, mjenjača i osovina, potječe iz tadašnjeg modela Octavia. Škoda je te dijelove poslala na Novi Zeland, gdje je potom napravljen cijeli automobil. Do završetka proizvodnje modela 1972., napravljeno je oko 3000 modela Trekka.