test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Škodu Kodiaq SportLine 2.0 TDI 4x4 DSG: Vrhunski SUV sjajnih karakteristika

18.01.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Nakon početnog uspjeha Kodiaq je doživio i svoj prvi facelift u travnju 2021., a mi smo imali priliku na svom jednotjednom testu isprobati jedan od top modela ovog, po svemu sudeći, impresivnog SUV-a

Kada je 1. rujna 2016. godine svijetu predstavljen Škoda Kodiaq bilo je jasno da je češki proizvođač ušao u sferu ozbiljnih srednje velikih SUV vozila, koji će se idućih godina pokazati i kao vrlo isplativa investicija. I to ne samo za proizvođača iz Mlade Boleslave, već i za sve one koji su se odlučili uložiti u kupovinu svog primjerka SUV-a koji je temeljen na MQB A2 platformi Volkswage grupe na kojem su izrašđeni i VW Tiguan Allspace i Seat Tarraco.

Gledajući samo prodajne brojke, do kraja ožujka 2021. više od 600.000 Kodiaqa sišlo je s proizvodnih traka širom svijeta. U početku se Kodiaq proizvodio samo u Kavsinyju u Češkoj, ali je zbog velike međunarodne potražnje za Kodiaqom, Škoda narednih godina postavila proizvodne linije za svoj veliki SUV u Kini, Indiji i Rusiji.

Škoda Kodiaq SportLine SportLine 2.0 TDI 4x4 DSG Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Nakon početnog uspjeha Kodiaq je doživio i svoj prvi facelift u travnju 2021., a mi smo imali priliku na svom jednotjednom testu isprobati jedan od top modela ovog, po svemu sudeći, impresivnog SUV-a. Oznaka našeg testnog modela je bila Kodiaq SportLine 2.0 TDI 4x4 DSG, a radi se o modelu s dvolitrenim dizelskim motorom snage 200 KS, s pogonom na sva četiri kotača i s pet sjedala.

Škoda je ovim osvježenjem modela dodatno razvila emotivni dizajn Kodiaqa, koji se također može naručiti kao sedmerosjed, i poboljšala je njegovu aerodinamiku. Osim toga, vrhunski sportski Kodiaq RS ne samo da je dobio vizualnu preobrazbu, već i novi 2.0 TSI benzinski motor snage 180 kW (245 KS), s novim 7-brzinskim DSG-om. Druga dva benzinska motora, 1.5 TSI snage 110 kW (150 KS) i 2.0 TSI snage 140 kW (190 KS), kao i 2.0 TDI isporučuju 110 kW (150 KS) i 147 kW (200 KS) ), također dolaze iz najnovije generacije Volkswagena EVO generacije. Osvježeni Kodiaq sada nudi još više sigurnosti i udobnosti s novim značajkama, poput potpuno LED matričnih prednjih svjetala i ergonomskih sjedala.

Vanjski dizajn

Već na prvi pogled jasno je da je osvježeni Kodiaq doista moderan SUV, kojeg se ne bi posramili niti mnogi premium proizvođači automobila, jer ovaj 4,7 metara dugi SUV ima što za ponuditi.

Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 4697 mm, širina 1882 mm (s otvorenim retrovizorima 2087 mm), visina 1681 mm (s krovnim šinama), međuzosovinski razmak 2790 mm. Visina od podloge verzije s pogonom na sva četiri kotača je 192 mm i 193 mm za verziju s pogonom samo na prednjim kotačima. Rekli smo već da postoji i verzija Kodiaqa sa sedam sjedala, no vanjske dimenzije ostaju iste, drugi red sjedala ima tek neznatno manje prostora, ali je dobra stvar da ima jedan mm (1015 mm) više prostora za glavu od verzije s pet sjedala.

Obujam prtljažnika je impresivno velik, pa tako varijanta s pet sjedala ima obujam prtljažnika od 835 litara, koji se jednostavnim preklapanjem stražnje klupe može proširiti na maksimalnih 2065 litara. S druge strane verzija sa sedam sjedala ima iza trećeg reda sjedala dovoljnih 270 l. Težina samog vozila je između 1795–1968 kg.

Po pitanju vanjskog dizajna, osvježeni Kodiaq ima novu heksagonalnuj rešetku, poklopac motora snažnijeg oblika i offroad naglaske u prednjem i stražnjem dijelu vozila, i samim time Kodiaq djeluje još robusnije. Svjetlosna grafika koja podsjeća na četiri oka s prednjim glavnim svjetlima na novoj poziciji osigurava jedinstven akcent. Novi stražnji spojler poboljšava aerodinamiku te u kombinaciji sa stražnjim svjetlima oštrijih linija osigurava dinamičniju vizualnu strukturu stražnjeg dijela vozila.

Poklopac motora značajno je podignut iznad prednjih kućišta kotača, prednja rešetka je uspravnije postavljena. Dvostruke lamele sada su izvedene u kromiranoj verziji već u liniji opreme Style. Prednja glavna svjetla odlikuju se užim oblikom i opremljena su LED tehnologijom već u standardnoj izvedbi.

Za Kodiaq prvi su put dostupna opcijska LED matrix glavna svjetla koja će se pobrinuti za dobru vidljivost u svakom trenutku, a posebno u mraku. LED matrix glavna svjetla dolaze u sklopu serijske opreme Style, SportLine, L&K i vrhunskog sportskog modela RS. LED matrix glavna svjetla nemaju zasebna svjetla za maglu, već su opremljena svjetlom za loše vremenske uvjete s modusom koji bolje osvjetljava cestu u uvjetima loše vidljivosti. Ova se funkcija aktivira izvlačenjem rotacijskog prekidača glavnih svjetala za jedan stupanj.

Dizajneri marke također su redizajnirali branike Kodiaqa. Trodimenzionalno oblikovana prednja maska u boji vozila ima donji otvor za zrak s novom, kristalnom strukturom rešetke i bočnim završnim elementima u obliku slova L koji vizualno podsjećaju na zračne zavjese. Stražnja se svjetla odlikuju oštrijim i užim oblikom u odnosu na prijašnju izvedbu i serijski su opremljena LED tehnologijom. Od linije opreme Ambition također su dostupni i dinamični pokazivači smjera. Stražnja se svjetla odlikuju kristalnim strukturama i svjetlosnom grafikom u obliku slova C koja je tipična za češku marku.

Novi stražnji spojler crne boje visokog sjaja vizualno produžuje karoseriju Kodiaqa. U kombinaciji s bočnim elementima u obliku peraje poboljšava aerodinamiku i time snižava emisije CO2. Element difuzora u stražnjem dijelu vozila opremljen je umetkom u aluminijskoj izvedbi, dok je skulpturalno oblikovani branik izveden u boji vozila. Treće stop svjetlo integrirano je u spojler, dok je stražnje staklo koje je smješteno ispod niže pozicionirano nego prije. Ono naglašava dinamični dojam i širinu vozila.

Upečatljivi crni bočni pragovi koji su izrađeni od otporne plastike zrnate strukture te veliki rubovi kućišta kotača sprijeda i straga s markantnim umetcima osiguravaju visoku razinu vizualne karizme modela, koji dolazi na djelomično novodizajniranim kotačima od lakog metala promjera 17“ do 20“. Naš testni model je imao 20-colne VEGA lakometalne polirane naplatke antracit boje (8J×20 ET41) sa zimskim gumama Continental WinterContact TS850P impresivnih dimenzija 235/45R20.

Naš testni model Kodiaq SportLine 2.0 TDI 4x4 DSG karakteriziraju brojni sportski detalji. Okvir rešetke izveden je u crnoj boji visokog sjaja, a lamele u mat crnoj boji. Osim okvira prozora, kućišta vanjskih zrcala i uzdužnih krovnih nosača, u crnoj su boji također lakirani natpis ŠKODA i oznaka modela na stražnjem poklopcu. Markantni završetci ispušne cijevi i letvica iznad stražnjeg difuzora imaju kromiranu izvedbu, dok su prednja i stražnja maska te bočni pragovi izvedeni u boji vozila. U serijsku opremu modela se ubrajaju LED stražnja svjetla s dinamičnim pokazivačima smjera i efektom dobrodošlice te zatamnjena bočna stakla. Na prednjim blatobranima nalaze se pločice Sportline.

Unutrašnjost kabine

Škoda je doista podigla izgled i dojam interijera Kodiaqa na novu razinu pružajući mu nove ukrasne trake, dodatne kontrastne šavove i poboljšane LED funkcije ambijentalnog osvjetljenja. Paleta opcija za veliki SUV po prvi puta uključuje ergonomska sjedala s perforiranom kožom s višenamjenskim električnim podešavanjem sjedala, ventilacijom i masažom. Ono što svakako treba pohvaliti je obilje prostora, naročito za putnike u drugom redu sjedala, pa se troje odraslih jako lijepo mogu smjestiti straga.

Ambijent u unutrašnjosti našeg testnog modela Sportline karakteriziraju sportska crna boja i dekorativne letvice u karbonskoj izvedbi. Sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu presvučena su crnim presvlakama Suedia koje su ukrašene sivim kontrastnim šavovima. Vozačevo sjedalo ima mogućnost električnog namještanja u sklopu serijske opreme te nudi funkciju memorije. Prednja su sjedala po želji presvučena kožom, klimatizirana, električno namjestiva (uključujući funkciju memorije) i opremljena produžetkom površine za sjedenje.

Sportsko kolo upravljača s tri kraka ima kontrastne šavove srebrne boje i pločicu Sportline, dok se obloge papučica odlikuju izvedbom od plemenitog čelika. Krovna obloga izvedena je u crnoj boji, jednako kao i ukrasni šavovi na instrumentnoj ploči i u oblogama vrata, koje su kod modela Sportline izrađene od mikrovlakana Suedia.

Škoda ugrađuje progresivni upravljač u varijante modela L&K i Sportline te u model RS u sklopu serijske opreme, dok je isti u liniji opreme Style dostupan u sklopu opcijske opreme. Varijabilni prijenos upravljača ovisi o kutu upravljača te omogućuje bolje karakteristike upravljanja pri većim brzinama i veću agilnost u zavojima. Istovremeno su upravljačke sile znatno manje pri većim kutovima upravljača, primjerice tijekom skretanja pri manjoj brzini u gradu ili tijekom parkiranja, te je vozilom lakše manevrirati.

Infotainment sustav Bolero i navigacijski sustav Amundsen u osvježenom Kodiaqu opremljeni su dodirnim zaslonom veličine 8“. Zahvaljujući integriranoj eSIM kartici uvijek su online te osim digitalnog radioprijma DAB također nude opcijski web-radio. Rukovanje je moguće putem dodirnog zaslona te tipki i nazubljenih kotačića na višenamjenskom kolu upravljača ili pomoću digitalne potpore za govorne naredbe Laura, koja uz online podršku razumije 15 jezika. Navigacijski sustav Columbus nudi dijagonalu ekrana veličine 9,2“. Aktualiziranja karti i softvera uvijek se učitavaju 'over the air'.

Opcijski je dostupan digitalni kombinirani instrument 'virtual cockpit'. Opremljen je zaslonom veličine 10,25“ i nudi pet različitih redizajniranih osnovnih prikaza. Vozač može individualno konfigurirati informacije na prikazima Classic (klasični), Extended (prošireni), Modern (moderni), Basic (osnovni) i Sport (sportski). Pojedinačni prikazi u modelima Sportline i RS imaju specifičnu i dinamičniju pozadinu. Phone Box u središnjoj konzoli za induktivno punjenje smartphone uređaja također je dostupan na zahtjev. Mobilni uređaji također se mogu povezati s vozilom putem USB-C priključka i puniti; opcijski je dostupan USB-C priključak na unutrašnjem zrcalu koji služi, primjerice, za opskrbu dashcama odnosno kamere za snimanje vožnje strujom.

Online značajke modela uključuju infotainment aplikacije. One prikazuju aktualne vijesti ili vremenske prognoze i također mogu spojiti osobni Google kalendar s vozilom. Smartphone uređaji mogu se bežično integrirati putem tehnologija Wireless SmartLink te Android Auto i Apple CarPlay. Infotainment online usluge ŠKODA Connect omogućuju, između ostalog, daljinski pristup vozilu putem aplikacije MyŠKODA. Ona omogućuje zaključavanje i otključavanje Kodiaqa pomoću smartphonea, prikaz položaja parkiranja na karti ili aktivaciju sirene i pokazivača smjera radi bržeg pronalaska vozila, primjerice na velikom parkiralištu.

  • +75
Škoda Kodiaq SportLine 2.0 TDI 4x4 DSG Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sustavi sigurnosti

Osvježeni Kodiaq nudi dodatno poboljšane sustave potpora i sigurnosne sustave te devet zračnih jastuka, osiguravajući time najbolju moguću zaštitu svih putnika. Opcijska proaktivna zaštita putnika unaprijed reagira na prijeteće sudare kako bi eventualne posljedice sudara svela na najmanju moguću mjeru. Sustav Travel Assist obuhvaća pet do osam sustava potpora. U njih se, između ostalog, ubrajaju prediktivna automatska regulacija razmaka, adaptivna potpora zadržavanja vozila na voznom traku i poboljšani sustav prepoznavanja prometnih znakova.

Prednji radar sa City funkcijom kočenja u nuždi i prediktivnim sustavom zaštite pješaka dolazi u sklopu serijske opreme unutar EU-a. Opcijski Side Assist prepoznaje vozila koja se straga približavaju na udaljenosti do 70 metara i na vrijeme upozorava vozača. Asortiman sustava pomoći sada ima i poboljšanu verziju Crew Protect Assist. Ova nova inačica na stražnjem dijelu ima dodatne radarske senzore koji reagiraju na vozila koja predstavljaju rizik od sudara straga.

Uz opcijsku kameru za vožnju unatrag, sustav za nadzor okoline (Area View) nudi pregled nad neposrednim okruženjem tijekom parkiranja ili manevriranja. U tu svrhu četiri kamere generiraju sliku od 360 stupnjeva oko vozila koja se prikazuje na središnjem zaslonu. Integrirana funkcija kočenja pri manevriranju (Manoeuvre Assist) prepoznaje prepreke ispred i iza vozila te po potrebi automatski koči. Aktualna verzija opcijske potpore upravljanja pri parkiranju preuzima upravljanje tijekom ulaska i izlaska iz bočnih i okomitih parkirnih mjesta, a sada također može automatski ući u okomita parkirna mjesta prema naprijed. Potpora za manevriranje prikolicom po želji će vam olakšati parkiranje prikolice vožnjom unatrag tako što će okretati kolo upravljača i usmjeravati spregu u smjeru koji je odredio vozač pomoću rotacijskog prekidača za vanjska zrcala.

Brojni Simply Clever detalji koji su tipični za marku sada također uključuju integrirani lijevak u poklopcu spremnika tekućine za pranje stakla.

Pogonski sklop 2.0 TDI s 200 KS i DSG mjenjačem

Rekli smo već da osvježeni Kodiaq nudi pet modernih i učinkovitih motora nove EVO generacije iz Volkswagen koncerna. Tu je i novi 2.0 TSI benzinski motor snage 180 kW (245 KS), s novim 7-brzinskim DSG-om. Druga dva benzinska motora, 1.5 TSI snage 110 kW (150 KS) i 2.0 TSI snage 140 kW (190 KS), kao i 2.0 TDI isporučuju 110 kW (150 KS) i 147 kW (200 KS) ), također dolaze iz najnovije generacije Volkswagena EVO generacije.

Naš testni model je imao četverocilindrični 2,0 TDI turbodizelski motor snage 200 KS (147 kW), najvećeg okretnog momenta od sjajnih 400 Nm pri 1750–3000 okr./min., povezan sa izvrsnim 7-stupanjskim DSG mjenjačem. Njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h je 7,7 s, a krajnja brzina čak 218 km/h. Proizvođač navodi potrošnju od prosječnih 6,3-6,6 l na 100 km u kombiniranim uvjetima, a emisiju CO2 od 166-172 g/km, također u kombiniranim uvjtima vožnje.

Emisije dušikovih oksida dvaju dizelskih motora daleko su ispod zahtjeva norme zahvaljujući naknadnoj obradi ispušnih plinova u postupku dvostrukog doziranja (engl. twindosing). Tako su dizelski motori opremljeni unaprijeđenom naknadnom obradom ispušnih plinova SCR i dvama katalizatorima. U takozvanom twindosing postupku sredstvo AdBlue® ciljano se ubrizgava ispred dvaju katalizatora koji su smješteni jedan iza drugog, tako da su emisije dušikovih oksida (NOx) daleko ispod zahtjeva norme.

Osim toga, koljenasta vratila optimizirane težine i sveobuhvatne izmjene na ispušnom sustavu, turbosustavu, sustavu ubrizgavanja i u području upravljanja toplinom osiguravaju nižu potrošnju. U snažnijem motoru sa samopaljenjem također se upotrebljavaju lakši aluminijski klipovi i vodeno hlađenje turbopunjača.

Treba reći i da baš svi motori osvježenog Kodiaqa ispunjavaju normu za ispušne plinove Euro 6d.

Što reći o osvježenom Kodiaqu?

Prije svega treba reći da osvježeni SUV Kodiaq nikoga ne stavlja ravnodušnim, niti one koji ga gledaju sa strane, ali ni one koji ga voze. Ovo je bez dvojbe jedan vrlo ozbiljan terenac, s kojim možda i nećete ići na neke ekstremne off-road izlete, ali budite posve sigurni da ćete se na rastresitoj podlozi osjećati posve sigurni, a vozne karakteristike će vam omogućiti dodatni osjećaj sigurnosti. Isto tako, njegove performanse na asfaltiranoj podlozi su izvanredne, od ubrzanja do krajnje brzine.

Po pitanju uređenja kabine naš testni Kodiaq impresivno je djelo češkog proizvođača, i nema nikakve sumnje da su ugrađeni materijali izvrsne kvalitete, a raspored elemenata unutar kabine pun pogodak. Povišeni položaj sjedenja unutar kabine daje vam dodatnu preglednost, naročito uz velike površine prozora. Razina digitalizacije i povezivosti, kao i sigurnosnih sustava je na vrhunska.

Za kraj, facelift verzija Škode Kodiaq Active 1.5 TSI ACT sa 110 kW (150 KS) kreće od 203.722 kn, Škoda Kodiaq Sportline 2.0 TDI 147 kW (200 KS) s DSG mjenjačem i pogonom 4x4 kreće od 363.380 kn, a naš testni model sa svim opcijama stoji 436.403 kn.