uoči premijere

Škoda ENYAQ iV; novi detalji interijera i širok raspon verzija

29.07.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Prvi Škodin električni SUV sagrađen na MEB platformi bit će dostupan u raznim verzijama, a sportski RS će imati pogon na svim kotačima i snagu od 306 KS

Škoda, češki proizvođač automobila u sklopu Volkswagen Grupe, nam je pokazao detalje svog budućeg električnog SUV modela ENYAQ iV-a, koji će se naći u širokom rasponu verzija. O ovom modelu smo pisali još početkom veljače ove godine, a službena svjetska premijera je zakazana za 1. rujna ove godine.

Škodini SUV-ovi tradicionalno su imali imena koja završavaju na slovo Q, stoga i novi ENYAQ slijedi tu tradiciju poput modela KAMIQ, KAROQ i KODIAQ. Ali prvo slovo E u nazivu novog modela pokazuje da se ta tradicija stapa s erom mobilnosti. Naziv ENYAQ enkapsulira karakter novog modela. Potječe od irskog naziva ENYA, što znači 'izvor života', koji sam po sebi 'izražava snagu Škode ENYAQ-a koja ide ruku pod ruku s temperamentom električnog SUV-a i strašću za inovacijama koje su proizvele novi model'.

Irsko ime Enya ima još dublje korijene u jeziku. Potječe od izvorne irske riječi eithne, koja se može prevesti kao 'suština', 'duh' ili 'princip'. Ova različita značenja dodaju širi odjek imenu novog modela. Irsko podrijetlo imena također nosi tradiciju nadahnuća iz predijela zemlje s teškim životnim uvjetima zemlje. Modeli Škoda KAMIQ, KAROQ i KODIAQ nadahnuti su jezikom Inuita koji žive na Grenlandu i u Kanadi, a imena za električne modele ŠKODA MEB platforme također će se crpiti iz sjevernih regija.

Dužine 4648 mm i širine 1877 mm, električni ENYAQ iV bit će nešto manji od standardnog Kodiaqa, ali njegova visina od 1618 mm jasan je znak da će ENYAQ iV imati dinamičnije kvalitete. Unatoč tome, kupci prvog električnog SUV-a iz Škode mogu se veseliti prostranom interijeru koji odaje dojam dnevne sobe. To naglašava novi koncept interijera: kupci mogu birati između različitih inačica, a Škoda po prvi put u automobilu koji se proizvodi masovno koristi održive materijale poput kože štavljene ekstraktom masline.

Velik prostor unutrašnjosti ENYAQ iV zahvaljuje MEB platformi kod koje se baterija nalazi u podnnici vozila, čime se dobilo na maksimalno iskoristivom mjestu za putnike. Prtljažnik od 585 litara dokaz je da je automobil doista prostran, a sve to rezultira time da će Škoda ENYAQ iV biti dinamično i praktično električno vozilo.

Korisnici mogu svoj ENYAQ iV dobiti u različitim izvedbenim verzijama: s pogonom na stražnje ili na svim kotačima, s tri različita kapaciteta baterije i pet izvedbi. Osnovni model bit će Škoda ENYAQ iV 50 s baterijom kapaciteta 55 kWh, koji će imati elektromotor od 109 kW (148 KS) smješten na stražnjoj osovini i omogućavati će raspon do 340 kilometara po punjenju. Slijedi Škoda ENYAQ iV 60 s elektromotorom od 132 kW (180 KS) i baterijom od 62 kWh. Ova verzija imat će domet od 390 kilometara.

Najveći domet, do 500 kilometara, ponuditi će Škoda ENYAQ iV 80 s baterijom od 82 kWh i električnim motorom od 150 kW (204 kS). Dvije verzije s pogonom na sva četiri kotača će imati i bateriju najvećeg kapaciteta, a uz jedan elektromotor na stražnjoj osovini imati će i drugi električni motor sprijeda. Škoda ENYAQ iV 80X ponudit će snagu od 195 kW (265 KS), dok će sportski RS imati snagu od 225 kW (306 KS). Najdinamičnija verzija ubrzavati će iz stanja mirovanja do 100 km/h za 6,2 sekunde i imati maksimalnu brzinu od 180 km/h. Obje verzije s pogonom na sva četiri kotača imati će maksimalni domet od 460 kilometara.

Kapacitet punjenja bit će do 125 kW, što će omogućiti punjenje baterije od 10 do 80 posto u samo četrdeset minuta.

Škoda je sada pokazala i dio njegove unutrašnjosti koja nudi mnogo promjena i novi koncept interijera. Norbert Weber, šef dizajna interijera u Škodi, već je otkrio koje inovacije možemo očekivati ​​unutar automobila.

Unutrašnjost prvog električnog Škodinog automobila izgrađenog na MEB platformi temelji se na potpuno novoj filozofiji. Dizajniran je tako da se putnici u njoj osjećaju kao kod kuće i uživaju tamo provoditi vrijeme. Tehnički razvoj koji omogućuje ovu promjenu je MEB platforma s ravnom podnicom i dugim međuosovinskim razmakom koji omogućuje prozračniji i praktičniji raspored unutrašnjosti. MEB donosi i nove digitalne značajke koje se koriste za kontrolu automobila i komunikaciju između vozača i putnika. Ključne nove značajke uključuju 13-inčni zaslon na nadzornoj ploči i inovativni head-up zaslon s funkcijama proširene stvarnosti.

Novi 'digitalni raspored' interijera omogućuje jednostavne, minimalističke linije koje poboljšavaju osjećaj prostranosti. Ujedno, novi interijer stavlja naglasak na moderne kombinacije materijala koji pomažu u stvaranju ugodne atmosfere unutar Škodinog eleektričnog SUV-a. Osim toga, kupcima će biti lakše nego ikad prije prilagoditi interijer prema njihovom ukusu. 'Umjesto s uobičajenim linijama opreme i brojnim dodatnim opcijama, po prvi put nudimo naše nove dizajnerske odabire u ENYAQ iV-u. Oni podsjećaju na moderna životna okruženja sa savršeno usklađenim bojama i materijalima', kako Norbert Weber opisuje koncept.

Uz to, izbor materijala u ENYAQ iV-u predstavlja prekretnicu održivosti. Na primjer, presvlake za sjedala mogu se izrađivati ​​od kombinacije 40 posto vune i 60 posto vlakana izrađenih od recikliranih plastičnih boca. A kožne presvlake u boji konjaka dobivaju svoju nijansu iz ekstrakta lišća masline.

  • +10
ŠKODA ENYAQ iV Izvor: Promo fotografije / Autor: ŠKODA