EV TEHNOLOGIJA

ProLogium inovacije čvrstih baterija: Litij-keramičke baterije velike površine (LLCB)

26.07.2023 u 12:37

Bionic
Reading

Novi dizajn može gotovo udvostručiti energetsku gustoću paketa električnog vozila uz značajno smanjenje njegove težine i broja ćelija u paketu uz povećanu energiju ćelija. Nova solid-state baterija ima zapanjujuću sposobnost brzog punjenja od nula do 80 posto u samo 12 minuta

Iako danas svi govore o električnim automobilima, odnosno njihovim baterijama, potpuno je ispod radara prošla vijest da je tajvanska tvrtka ProLogium predstavila sljedeću generaciju čvrstih, solid-state baterija i proizvodnih tehnologija. Dogodilo se to na najvećem europskom događaju tehnologije baterija i pohrane energije ees Europe u Münchenu, koji se održao sredinom lipnja.

Ova izložba je također bilo mjesto svjetske premijere ProLogiumove najnovije revolucionarne inovacije, potpuno nove baterije sljedeće generacije nazvane litij-keramička baterija velikog otiska ili LLCB (Large-footprint Lithium Ceramic Battery). ProLogium je iskoristio ovu priliku da demonstrira prednosti LLCB-a u sigurnosti, performansama i održivosti na svom izložbenom prostoru.

Brzo punjenje

Tvrtka tvrdi da nova solid-state baterija ima zapanjujuću sposobnost brzog punjenja od nula do 80 posto u samo 12 minuta. To znači da odlazak na duga putovanja više neće biti izazov, jer punjenje vašeg EV-a neće trajati ništa dulje od brze šalice kave.

ProLogium rješenje za čvrste baterije za električna vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: ProLogium

ProLogium je najavio svoj plan za postavljanje svoje prve inozemne gigatvornice solid-state baterija u Dunkerqueu u Francuskoj sredinom svibnja. S ukupnim ulaganjem od 5,2 milijarde eura i ukupnim planiranim kapacitetom od 48 GWh koji će se postavljati u fazama, gigatvornica u Francuskoj će služiti kao proizvodna baza za opskrbu europskog tržišta električnih vozila, omogućujući ProLogiumu da masovno proizvodi svoju sljedeću generaciju solid-state baterija i lokalizira svoje istraživanje i razvoj i lanac opskrbe ispred svojih konkurenata.

'Prošle smo godine najavili prvu solid-state bateriju sa anodom od 100 posto silicij-oksida dizajniranu da omogući veću gustoću energije na razini ćelije. Sada sa zadovoljstvom predstavljamo LLCB, još jedan pionirski koncept baterije koji će dizajn baterija za EV podići na višu razinu u smislu dugog dometa, male težine i fleksibilnosti dizajna. '

Potpuno novi dizajn ćelije za optimizirani domet, izvedbu i održivost

Povećanje veličine baterije kako bi se smanjio broj ćelija u paketu učinkovit je način optimiziranja konfiguracije paketa baterija. Primjer za to je trenutačni trend prelaska dimenzija cilindrične baterije s 21 x 70 mm na 46 x 80 mm.

Isti koncept može se primijeniti na solid-state bateriju. Koristeći prednost jedinstvene strukture i proizvodnog procesa solid-state baterije, ProLogium je premašio ograničenja tekućih baterija u pogledu površine i kapaciteta, te je uspio razviti baterijski proizvod velikih dimenzija i velikog kapaciteta — LLCB, koji omogućuje smanjeni broj ćelija i izostavljanje paralelnih veza unutar baterijskog paketa. Pojednostavljena struktura pakiranja može zauzvrat olakšati održavanje i smanjiti troškove vlasništva.

Štoviše, ravni oblik LLCB-a i izvrsna toplinska vodljivost keramičkog elektrolita u čvrstom stanju u kombinaciji mogu učiniti dizajn rashladnog sustava mnogo manje složenim, čime se optimizira iskorištenje prostora.

'Drugim riječima, LLCB će omogućiti veću fleksibilnost dizajna za električna vozila', primijetio je Simon Wu, pomoćnik potpredsjednika ProLogium Technology Product Center. 'Za isti prostor kao i glavni 2170 EV paket baterija, volumetrijska gustoća energije paketa LLCB može se gotovo udvostručiti, a za istu ukupnu energiju, težina paketa LLCB može se smanjiti za do 115 kg. Što je još važnije, proizvodni procesi LLCB proizvodit će manje otpada u smislu materijala supstrata, a smanjeni broj ćelija zahtijevat će manje sirovina, što znači povećanu održivost i pristupačnost.'

Polun Cheng, AVP za upravljanje globalnim projektima tvrtke ProLogium Technology, je rekao: 'ProLogium trenutno surađuje s FEV-om, globalno vodećim dobavljačem inženjeringa u automobilskoj industriji i međunarodno priznatim liderom inovacija u različitim sektorima i industrijama, kako bi proveo verifikacijske testove LLCB-a i dizajnirao primjenjiva rješenja. Planirano je da se uzorci isporuče europskim proizvođačima originalne opreme za testiranje već krajem 2023. godine.'