KRAJ SE NE NAZIRE

Prodaja dizelaša u Europi potonula na najnižu razinu

15.10.2018 u 12:16

Bionic
Reading

Prodaja automobila s dizelskim motorima u Europi nastavila je padati u prvoj polovici godine

U prvih šest mjeseci prodano je 3,12 milijuna dizelaša, što je čak 15 posto manje nego u istom periodu 2017.

Nakon više od tri desetljeća dominacije, dizelaši su izgubili prevlast pred benzincima te sada čine 36,5 posto tržišta.

Brojni analitičari vjeruju kako će se ova opadajuća spirala nastaviti i u nadolazećim mjesecima pod pritiskom sve češćih zabrana koje zakonodavci uvode za dizelske automobile.

Gradovi poput Berlina, Londona i Pariza već su zabranili, ili su u procesu izglasavanja zakona kojim bi zabranili korištenje starijih dizelskih modela u gradskim središtima.

Koliko se dizelašima loše piše možda najbolje svjedoči stanje na njemačkom tržištu koje je oduvijek bilo naklonjeno ovoj pogonskoj tehnologiji. Premda je Njemačka najveći proizvođač dizelskih motora na svijetu, ondje ih je prodano manje od europskog prosjeka. Dizelaši su u prvoj polovini godine držali tek 31,1 posto njemačkog tržišta, dok su u istom periodu lani imali udio od 41,3 posto.

Budućnost dizelske tehnologije upitna je u automobilskoj industriji. I sami proizvođači automobila počeli su najavljivati automobile bez dizelske opcije, zasad ponajviše u klasi gradskih kompakata, no za očekivati je da će se ovaj trend nastaviti i u višim kategorijama.

  • +6
Ovako izgleda najbrži dizelaš na svijetu Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpina