reli Dakar 2025

Odrađena prva testiranja Dacije Sandrider za najtežu urku na svijetu, sljedeća postaja Maroko

10.06.2024 u 13:14

Bionic
Reading

U Maroku će se susresti s uvjetima na terenu sličnim onima tijekom Dakara, prve utrke FIA Svjetskog Rally-Raid prvenstva u Saudijskoj Arabiji od 3. do 17. siječnja 2025.

Nakon provjere sustava na poligonu Millbrook Proving Ground u Ujedinjenom Kraljevstvu, Dacia je sa svojim automobilima Sandrider provela četiri dana u testnom kompleksu Sweet Lamb u Walesu u Ujedinjenom Kraljevstvu, od 6. do 9. svibnja. Tim se zatim uputio u Château de Lastours, Francuska, na još četiri dana intenzivnih testiranja (27.-31. svibnja), gdje su tri posade imale priliku testirati Sandrider, opremljen gumama BF Goodrich, na kamenitom i zahtjevnom terenu.

Vozačica Cristina Gutiérrez je bila je za upravljačem Sandridera dva dana u Walesu prije nego što je Sébastien Loeb, deveterostruki svjetski prvak u reliju, preuzeo dužnosti testiranja i razvoja.

Višestruki pobjednik Dakara Nasser Al-Attiyah prvi je put isprobao snagu Sandridera u Château de Lastoursu tijekom dva dana. Sébastien se vratio u kokpit na jedan i pol dan s Cristinom pozvanom na posljednju poslijepodnevnu probu.

Voditeljica tima Dacia Sandrider Tiphanie Isnard je potvrdila da je početna faza testiranja premašila očekivanja s vrlo malo problema s kojima su se susreli Al-Attiyah, Gutiérrez i Loeb te stručni inženjeri i tehničari organizacije.

Sada je u tijeku opsežan rad uoči prvog sveobuhvatnog testa u Maroku od 28. lipnja do 5. srpnja. Tada će Sandrider proći uvjete na terenu slične onome s kojima će se susresti tijekom Dakara, prve utrke FIA ​​SVjetskog Rally-Raid prvenstva u Saudijskoj Arabiji od 3. do 17. siječnja 2025.

Dacia Sandrider za Dakar 2025 Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Nasser Al-Attiyah (Katar), vozač Dacia Sandridera je rekao: 'Test u Château de Lastoursu bio je prvi put da sam uskočio u Daciju Sandrider. Otkrio sam da je lak za vožnju, brz i jak. Prvi dan smo napravili 270 kilometara i drugi dan isto toliko. Nije bilo problema i jako smo uživali. Na dobrom smo putu za sljedeće testove i jedva čekam da stignem u Maroko.'

Sébastien Loeb (Francuska), vozač Dacia Sandridera je rekao: 'Testiranje je prošlo jako dobro. Bio sam jedan dan u Velikoj Britaniji i dva dana u Francuskoj. Radili smo na ovjesu i diferencijalu kako bismo pronašli dobru ravnotežu s automobilom i stvarno sam zadovoljan kako je funkcioniralo. Motor je radio dobro od početka i nismo imali nikakvih problema s automobilom. Na temelju iskustva s potpuno novim automobilom, izgleda jako dobro i veselim se nastavku testiranja u Maroku.'

  • +19
Dacia Sandrider za Dakar 2025 Izvor: Promo fotografije / Autor: MARIAN CHYTKA

Philip Dunabin, Tehnički direktor, Dacia Sandrider je izjavio: 'Završili smo niz početnih testova prije nego što odemo na naš prvi test u stvarnom rally-raid okruženju u Maroku. Do sada je sve išlo zapanjujuće glatko, bez ozbiljnih problema. Uspjeli smo riješiti sve osnovne stvari u pogledu motora, napravili smo puno više posla nego što smo očekivali na postavkama ovjesa, a postavke mjenjača su pregledane u smislu diferencijala.'

'Ovjes se jako dobro pokazao ne samo tijekom testa u Sweet Lamb-u, nego i na testu u Château de Lastoursu. Sada imamo puno posla na rješavanju mnogih detalja dovodeći automobil u stanje spremno za odlazak na reli. Uspjeli smo istaknuti jedan ili dva problema u vezi s smještajem posade unutar automobila za koje želimo napraviti neka poboljšanja i oni bi također trebali biti riješeni prije testiranja u Maroku. Sve izgleda stvarno pozitivno, samo nekoliko vrlo malih stvari na kojima smo uspjeli poraditi prilično brzo. Sada svi rade punim gasom pripremajući sve za Dakar.'