Tehnički problemi

Novi problemi za Volvo! U servis povlači pola milijuna automobila zbog mogućeg požara

23.07.2019 u 10:31

Bionic
Reading

Za tvrtku koja je u sastavu kineskog proizvođača automobila Geely ovo je druga loša vijest u roku od tjedan dana

Volvo poziva u svoje ovlaštene servisne radionice preko pola milijuna vozila širom svijeta zbog neispravne komponente motora koja u ekstremnim slučajevima može dovesti do požara. Iz Volva su izjavili da su njihova istraživanja utvrdila da se 'u vrlo rijetkim slučajevima plastični usisni razvodnik motora može rastopiti i deformirati'.

Vozila koja obuhvaća taj tehnički problem proizvedena su, prema švedskoj televizijskoj postaji SVT, između 2014. i 2019. godine i imaju 2-litreni, četverocilindrični dizelski motor, rekli su iz Volva. Problemi s drugim motorima nisu uočeni, a modeli na koje se to odnosi su S60, S60 Cross Country, S80, S90, V40, V40 Cross Country, V60, V60 Cross Country, V70, V90, V90 Cross Country, XC60, XC70 i XC90.

Vlasnici navedenih modela upozoreni su da je rani znak problema nenormalan miris, za koji Volvo kaže da je 'miris koji obično nije prisutan tijekom vožnje automobila'. Ostali znakovi uključuju prekid rada motora, gubitak snage i upozoravajuće svjetlo motora.

Iako tvrtka nema izvješća o nezgodama ili osobnim ozljedama, svi vlasnici spomenutih modela dobit će pisanu obavijest u kojoj će se od njih zatražiti da kontaktiraju sa svojim lokalnim prodavačem radi poduzimanja korektivnih mjera.

'U najgorem slučaju, postoji mogućnost da se dogodi požar u lokaliziranom prostoru motora', rekli su iz Volva.

Kada su ga pitali za detalje o mogućem negativnom financijskom utjecaju, Stefan Elfstrom, glasnogovornik proizvođača automobila, rekao je: 'Ne komentiramo cijenu.' Tvrtka želi popraviti neispravna vozila što je brže moguće, a kupci neće snositi nikakve troškove povezane s rješavanjem te pogreške.

U svakom slučaju, pozitivna je vijest to da je proizvođač sam otkrio uzroke mogućeg problema i o tome obavijestio javnost.

Druga loša vijest je ta da je švedski proizvođač automobila Volvo Cars zabilježio oštar pad prihoda u drugom tromjesečju unatoč rastućim prodajnim rezultatima od skoro 180.000 automobila. Proizvođač automobila Volvo Cars, u vlasništvu kineskog Geelyja, s 1,4 milijarde švedskih kruna (132 milijuna eura) zaradio je samo otprilike upola manje nego godinu ranije, kako je priopćila tvrtka.