sigurnost u prometu

Virtualni alat koji mijenja sve: Ove naočale će pomoći još većoj sigurnosti budućih automobila

Prema Volvu i Varju, ovako će izgledati ono što će vozač moći vidjeti iz svog automobila u vožnji

Prema Volvu i Varju, ovako će izgledati ono što će vozač moći vidjeti iz svog automobila u vožnji

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Najsuvremenija tehnologija pomaže proizvođačima automobila da 'osjete' automobil prije nego što je on uopće napravljen

Volvo je upravo objavio da će svojim dizajnerima i inženjerima dati alat koji će im omogućiti da voze automobil nove generacije i prije nego što on bude uopće postojao, čime će tvrtki uštedjeti puno vremena i novca u poboljšavanju sigurnosti. Tijekom razvoja Volvo može napraviti automobil koji će moći vidjeti virtualni objekt i reagirati na njega kao da je stvaran.

To će biti moguće jer se Volvo udružuje s finskim startupom Varjo kako bi osmislili posebne naočale s miješanom stvarnošću, a one omogućuju stručnjacima Volva da dodaju virtualne elemente ili kompletne značajke koje vozaču i senzorima automobila pomažu u svrhu razvoja. Volvo kaže da drugi proizvođači automobila nemaju tu mogućnost.

Volvo i Varjo osmislili su prve naočale s miješanom stvarnošću za automobil

Volvo i Varjo osmislili su prve naočale s miješanom stvarnošću za automobil

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

'Varjo XR-1 će doista promijeniti sve po pitanju ubrzavanja procesa razvoja', izjavio je Casper Wickman, stariji istraživač u Volvu, u videu koji opisuje tehnologiju.

Iako Volvo nije bio u mogućnosti kazati koliko točno vremena i novca očekuje da će uštedjeti korištenjem takvih naočala, Zaki Fasihuddin, izvršni direktor tehničkog fonda Volva, vjeruje da će koristi biti znatne.

'Znatno smo promijenili način na koji razmišljamo o izradi prototipa, osmišljavajući naš dizajn i simulirajući različite scenarije, posebno kada se radi o aktivnoj sigurnosti', izjavio je Fasihuddin za Automotive News Europe. 'Definitivno će biti isplativije po pitanju troškova kada napravite digitalni prototip u odnosu na fizički prototip.'

XR1 s miješanom stvarnošću poboljšat će sigurnost u budućim automobilima

XR1 s miješanom stvarnošću poboljšat će sigurnost u budućim automobilima

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Ključni razlog za to što je Volvo počeo surađivati ​​s Varjom bio je daljnje poboljšanje sigurnosti, rekao je Fasihuddin. Počevši od sljedeće godine, Volvo ne želi da itko više smrtno strada ili bude ozbiljno ozlijeđen u nekom od njihovih novih automobila.

Postojao je još jedan veliki argument za dodavanje naočala. 'Za nas to zapravo znači otići do samog limita i kreirati nešto potpuno novo kada je riječ o korištenju najsuvremenije tehnologije kao što je ova u našim poslovnim procesima. U konačnici, cilj je učiniti naš proizvod boljim', rekao je Fasihuddin.

Izvršni direktor tvrtke Varjo Niko Eiden izjavio je da Volvo, koji ulaže u tvrtku putem svog tehnološkog fonda, ima prednost pred svojim konkurentima jer je imao godinu dana za rad s ranim verzijama naočala s miješanom stvarnošću. Međutim, tehnologija će biti dostupna svima u industriji krajem ove godine.

Varjo XR-1

Varjo XR-1

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Na pitanje kako će naočale moći poboljšati proces razvoja automobila, Eiden je dao nekoliko primjera. 'Možete eksperimentirati novim izgledom instrumentne ploče dok vozite postojeći automobil jer ono što vidite savršeno se uklapa u stvarnost', rekao je. 'Također smo integrirali praćenje očiju. Tako, naprimjer, ako svjetlo upozorenja trepće u desnom kutu instrumentne ploče, možemo odmah testirati koliko brzo vozač zapravo reagira. To znači da možemo automatizirati mnoge procese testiranja koje je prije bilo teže izmjeriti.'

Varjo i Volvo predstavili su naočale XR-1 na proširenoj izložbi World Expo u Santa Clari u Kaliforniji. Za tehnologiju je podnesen patent. Volvov istraživački i razvojni odjel preuzet će svoje naočale tijekom druge polovice ove godine. Naravno, treba reći da vozači u budućnosti neće morati za vrijeme vožnje nositi ovakve naočale, već je njihova svrha pomoći u procesu osmišljavanja novih tehnologija automobila budućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!