europska pravila

Nova pravila: Ovako bi od 2021. trebale izgledati naljepnice na gumama

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 15.11.2019 15:08
  • Objavljeno 15.11.2019 u 15:08
tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: ETRMA/Grafika: Z.M.

Od 1. svibnja 2021. gume bi trebale imati naljepnicu koja bi trebala biti slična uobičajenoj energetskoj naljepnici EU-a s gradacijom boja od zelene do crvene

Gume bi trebale biti točnije označene od 2021. godine, kako bi potrošači lakše mogli odabrati modele koji štede energiju. To su dogovorili pregovarači iz institucija EU-a, kako je u četvrtak najavila Europska komisija. Cilj je manja potrošnja goriva, što bi trebalo olakšati klimu i novčanik.

Nova pravila za označavanje guma u EU od 2021. godine

Nova pravila za označavanje guma u EU od 2021. godine

Izvor: Promo fotografije / Autor: ETRMA

Europska komisija već je predstavila prijedlog za bolje označavanje u svibnju 2018. godine. Pozadina je sve veća potrošnja energije u cestovnom prometu, što znači i više stakleničkih plinova. Otpor kotrljanja guma značajan je za 20 do 30 posto potrošnje goriva, izračunala je Komisija. Ako se smanji, automobil radi ekonomičnije, a emisije se smanjuju.

Obveza upotrebe zinskih guma u zimskim uvjetima vrijedi od 15. studenoga

Obveza upotrebe zinskih guma u zimskim uvjetima vrijedi od 15. studenoga

Izvor: Promo fotografije / Autor: Bridgestone

Nove specifikacije

Sada se Komisija složila s Parlamentom EU-a i državama EU-a. Oznake bi na auto gumama trebale biti vidljivije i točnije. Novi zahtjevi također bi trebali osigurati nadzor tržišta i provođenje pravila. Vizualno, naljepnica bi trebala biti slična uobičajenoj energetskoj naljepnici EU-a, koja koristi gradaciju boja od zelene do crvene.

Oznake guma koje je EU predložila 2018.

Oznake guma koje je EU predložila 2018.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: EU

Kompromis također otvara put boljem označavanju guma koje imaju malu abraziju, kao što je rekla europarlamentarka Zelenih Jutta Paulus. Ekstrakcija gume uzrokuje 500.000 tona mikroplastike u EU svake godine. Još ne postoji općeprihvaćena metoda ispitivanja. No, Komisija EU sada to može razviti i onda uključiti kriterij u označavanje. To je dobra vijest za okoliš, rekla je Paulus.

Zimske gume

Zimske gume

Izvor: Promo fotografije / Autor: Bridgestone

Sada dogovorena pravila moraju još službeno odobriti Europski parlament i zemlje EU-a prije nego što stupe na snagu 1. svibnja 2021. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!