SSC TUATARA

Najbrži američki automobil postaje stvarnost… Možda

28.08.2018 u 15:04

Bionic
Reading

Bila je to davna 2011 kada je Shelby SuperCars, današnji SSC North America, pompozno najavio proizvodnju Tuatare, hipersportskog automobila nad automobilima koji će pomest sve na četiri kotača s ove strane sunčevog sustava

Godine su došle i prošle, no jednom dano obećanje, čini se, nije zaboravljeno. Sedam godina kasnije pred nama je impresivan stroj koji na papiru razvija 1.750 KS. Ovo doduše treba uzeti sa zrnom soli jer spomenuta snaga moguća je izvedivo sagorijevanjem bioetanola E85.

Na standardnom bezolovnom 91-oktanskom benzinu, 5.9-litreni biturbo V8 istisnut će 1.350 KS.

U današnje vrijeme hiperautomobila s 1.500 KS moramo priznati da nas Amerikanci nisu oborili s nogu, posebice stoga što osim koeficijenta aerodinamičkog otpora od tek 0,279 Cd, nikakvu drugu tehničku pikanteriju u medijskom izvješću ne spominju.

Znači li to da ćemo morati čekati još sedam godina da ovaj predivni automobil, čiji dizajn potpisuju Pininfarina, Bertone i Jason Castriota, postane stvarnost?

Nadajmo se da ne, posebice stoga što će za sedam godina, u eri električnih hiperautomobila, Tuatara vjerojatno imati status relikvije.

SSC North America Tuatara Izvor: Promo fotografije / Autor: SSC