Car of the Year 2024

Renault Scenic E-Tech electric je europski 'Automobil godine 2024.' Ovo je sedmi pobjednik francuske marke u povijesti

26.02.2024 u 14:59

Bionic
Reading

U ovom su izdanju četiri od sedam modela u finalnom izboru bila potpuno električna, uključujući pobjednika, a ostala tri su imala potpuno električne i/ili plug-in verzije

Renault Scenic E-Tech electric je izabran je za europski Automobil godine 2024. Rezultati su danas objavljeni na svečanosti na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi (Švicarska).

Nakon prvog kruga glasovanja prošlog studenog, Scenic je izabran kao jedan od sedam finalista: BMW serije 5, BYD Seal, Kia EV9, Peugeot E-3008/3008, Renault Scenic, Toyota C-HR i Volvo EX30.

Pobjednika trofeja odabrao je žiri od 58 automobilističkih novinara iz 22 zemlje, s ciljem pronalaženja najboljeg novog automobila u prodaji. Scenic je osvojio prvo mjesto s 329 bodova.

Proglašenje nagrade 'Car Of The Year 2024' na Salonu automobila u Ženevi Izvor: Promo fotografije / Autor: GIMS

BMW serije 5, drugi s ukupno 308 glasova i 19 najboljih glasova, a slijedi ga novi Peugeot 3008, treći, sa 197 i 3 najbolja glasa. Ostali finalisti za nagradu bili su Kia EV9 (190 bodova), Volvo EX30 (168), BYD Seal (131) i Toyota C-HR (127). U ovom su izdanju četiri od sedam finalističkih modela bila potpuno električna, uključujući pobjednika, a ostala tri su imala potpuno električne i/ili plug-in verzije.

Ovom prilikom, ceremonija dodjele automobila godine vratila se na GIMS nakon što je održana na Međunarodnom sajmu automobila u Bruxellesu 2023. Ceremonija proglašenja automobila godine bila je prvi događaj Međunarodnog sajma automobila u Ženevi.

Ovo je sedmi put da Renault osvaja trofej 'Automobil godine' koji slavi svoje 61. izdanje. Prethodi pobjednici od Renault modela su bili Renault 16 (1966.), Renault 9 (1982.), Clio (1991.), Scenic (1997), Megane (2003) i Clio (2006).

'Osvajanje prestižne nagrade ‘Automobil godine’ veliki je izvor ponosa za sve u Grupi Renault i marki Renault. Ovo priznanje pokazuje da smo napravili ispravan izbor: rekordan domet, velikodušna i primamljiva prostranost, a sve to uz brižljivu brigu o okolišu! Kad tome dodate užitak u vožnji i opremu 'voiture à vivre' kao što je novi panoramski krov Solarbay ili najnovija generacija sustava OpenR Link s integriranim Googleovim sustavima, Scenic ima sve prave značajke da učvrsti svoju poziciju na europskom tržištu električnih vozila.' izjavio je Fabrice Cambolive, izvršni direktor marke Renault.

  • +10
Renault Scenic E-Tech electric je europski 'Automobil godine 2024.' Izvor: Ostale fotografije / Autor: COTY

Potpuno električno vozilo razvijeno na AmpR medium platformi (bivši CMF-EV), Scenic E-Tech electric dizajnirano je za zaposlene ljude koji traže svestranost. Bez emisija, okretan, lagan (1890 kg) i kompaktan (dug 4,47 m), Scenic je u svom elementu na gradskim cestama. Za duga putovanja, Scenic se može pohvaliti dometom do 625 km (WLTP), udobnošću, prostranom unutrašnjošću i tehnički poboljšanim užitkom u vožnji.

Početna cijena Scenica E-Tech electric je ispod 40.000 eura, s pristupom državnim subvencijama u zemljama u kojima postoje programi poticaja. Narudžbe su već otvorene, a prva vozila stići će u Renaultovu mrežu vrlo brzo.