SAVJETI VOZAČIMA

Kako pripremiti svoj automobil za ljetna putovanja?: Evo što kažu stručnjaci

26.05.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Priprema automobila za putovanje zasigurno zahtijeva određeno planiranje i trud, ali isplati se. Tako će ljetni odmor ili čak i kraći bijeg preko vikenda proći bez stresa i nećete se morati brinuti o problemima povezanim s automobilom

Kako se bliži ljetna sezona, mnogi se raduju planiranju putovanja i otkrivanju novih mjesta. Od pješčanih plaža do snježnih planina, putovanja nas ispunjavaju pričama i novim iskustvima.

Istraživanje Eurobarometra o održivoj mobilnosti pokazalo je da se 56 posto Europljana oslanja na automobile kao primarni način prijevoza.

Međutim, prije nego što krenete na duže putovanje, ključno je pripremiti se za neočekivane kvarove i osigurati glatku i udobnu vožnju. Imajući to na umu, automobilski stručnjaci iz carVertical-a podijelili su nekoliko vrijednih savjeta o tome kako pripremiti automobil za ljetna putovanja.

Provjerite stanje guma

Prije nego što krenete na dugo putovanje, važno je pregledati gume i osigurati da su u dobrom stanju. To uključuje provjeru dubine profila, općeg stanja guma, a treba provjeriti i jesu li napumpane do preporučenog tlaka. Ako su gume istrošene ili oštećene, bilo bi dobro zamijeniti ih prije putovanja.

Pregledajte vozilo

Održavanje igra ključnu ulogu u posjedovanju automobila. Bez obzira je li vozilo dobro služilo posljednjih nekoliko godina ili je tek kupljeno, važno je pravilno ga provjeriti prije kretanja na dugo putovanje.

Pregledajte sustav klimatizacije i hlađenja kako bi osigurali udobno iskustvo vožnje tijekom vrućih vremenskih uvjeta.

Neispravan klimatizacijski sustav može dovesti do nelagode i umora, što otežava koncentraciju na vožnju. Uz to, sustav hlađenja koji ne funkcionira dobro može uzrokovati pregrijavanje motora, što vodi do skupih popravaka i neočekivanih kvarova.

Na kraju, provjerite povijest svog automobila kako bi dobili informacije o prošlim oštećenjima i vraćanjima kilometraže, što vam može pomoći u pronalaženju slabih točaka automobila i njihovom rješavanju prije nego što krenete.

Razmislite o kukcima

Ljetna putovanja mogu biti prekrasno iskustvo, ali kukci i insekti mogu sve pokvariti. Posljednje što itko želi je blokiran pogled tijekom vožnje, zbog čega je ključno nabaviti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla i uklanjanje kukaca. Ove specijalizirane tekućine posebno su dizajnirane za otapanje i uklanjanje ostataka koje ostavljaju insekti, ostavljajući vjetrobranska stakla kristalno čistima.

Pripremite komplet za hitne slučajeve

Zaglaviti uz cestu nešto je što nitko ne želi doživjeti. Međutim, ključno je pripremiti se za neočekivano sastavljanjem kompleta za hitne slučajeve.

Ovaj bi se komplet trebao sastojati od osnovnih potrepština kao što su kutija prve pomoći (što je ionako obvezni dio opreme automobila), svjetiljka, kablovi za paljenje, mjerač tlaka zraka u gumama i, ako je moguće, rezervna guma ili barem odgovarajući set za krpanje guma. Također razmislte i o dodavanju prijenosnog punjača za mobitel, deke, nekvarljivih grickalica i vode kako bi ostali hidrirani i imali energije u slučaju dugog čekanja.

Pakirajte se pametno i putujte lagano

Da bi putovanje bilo glatko i ugodno, spakirajte se pametno. Prioritizirajte osnovne potrepštine i ostavite one nevažne kako bi smanjili težinu i povećali slobodni prostor. Držite važne stvari nadohvat ruke i spakirajte odgovarajuću odjeću i opremu kako bi se zaštitili od sunca. Dobro organiziran automobil s malo prtljage pomoći će u smanjenju potrošnje goriva i povećati ukupnu učinkovitost te vam tako osigurati ugodno putovanje bez stresa.

Priprema automobila za putovanje zasigurno zahtijeva određeno planiranje i trud, ali isplati se. Na ovaj će način ljetni odmor ili čak i kraći bijeg preko vikenda proći bez stresa i nećete se morati brinuti o bilo kakvim problemima povezanim s automobilom.