DRŽAVNO SUFINANCIRANJE

Htjeli ste kupiti e-vozilo uz državne poticaje? Bojimo se da ste zakasnili, jer je u samo nekoliko sati podijeljeno svih 90 milijuna kuna

10.06.2021 u 15:02

Bionic
Reading

Potencijalni kupci mogli su odabrati među 86 marki i ukupno 499 modela vozila – od električnih motocikala pa do teretnih vozila, a kao što se i očekivalo, najveći izbor nudio se u kategoriji osobnih vozila sa prijavljenih čak 30 marki i 255 modela

Upravo smo saznali da je danas oko 14,20 h rezervirano svih 90 milijuna kuna koliko je ove godine namijenjeno građanima i tvrtkama za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Da podsjetimo, danas je u 8 sati Fond počeo sa zaprimanjem prijava, a za razliku od prošlih godina kada je 'najbrži prst' u samo dvije minute ispucao cijelokupnu svotu namijenjenu za tu svrhu, sada je trebalo nešto više od 6 sati.

Pritom je izračunato i kako je ušteđeno 2.267,26 tona CO₂ na godinu, što je svakako sjajna stvar što se tiče ekologije.

Treba reći i kako je Fond u 2021. godini osigurao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila - 90 milijuna za fizičke i pravne osobe te 15 milijuna za javni sektor. Za građane i tvrtke prijavu su ove godine podnosili prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije Fonda dok se javni sektor, kao obveznik Zakona o javnoj nabavi, i dalje prijavljivao izravno Fondu.

Potencijalni kupci mogli su odabrati među 86 marki i ukupno 499 modela vozila – od električnih motocikala pa do teretnih vozila. Kao što se i očekivalo, najveći izbor nudio se u kategoriji osobnih vozila sa prijavljenih čak 30 marki i 255 modela.

Ukoliko vas zanima o kojim markama i modelima se radi otiđite na ovu poveznicu.

Kako je prethodno najavljeno, ove godine je prijave bilo moguće podnositi radnim danom, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 8-18 sati i subotom u vremenu od 8-13 sati, no kao što je i bilo očekivano, sve je završilo vrlo brzo odmah prvi radni dan.

Za one koji možda nisu upoznati s ovom problematikom ove je godine sve započinjalo unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, a automatizmom se za korisnika rezervira dostupan iznos poticaja.

Kako bi ostvario pravo na sufinanciranje, kako stoji na stranicama Fonda, kupac je dužan temeljem potvrde uplatiti obavezni minimalni predujam na račun prodajnog mjesta. U roku od 8 dana od dana izdavanja potvrde, prodajno mjesto mora učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate obaveznog minimalnog predujma od strane kupca.

Kupac će od Fonda zaprimiti e-mail s potvrdom uspješnog dovršetka prijave na Javni poziv Fonda. Korisnici čije prijave budu pozitivno ocijenjene na adresu će preporučenom poštom zaprimiti Odluku i Ugovor o sufinanciranju. Fond će korisniku sredstva isplatiti jednokratno, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu.