DRŽAVNO SUFINANCIRANJE

Htjeli ste kupiti e-vozilo uz državne poticaje? Bojimo se da ste zakasnili, jer je u samo nekoliko sati podijeljeno svih 90 milijuna kuna

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 10.06.2021 15:06
  • Objavljeno 10.06.2021 u 15:02
Audi RS e-tron GT na javnoj punionici

Audi RS e-tron GT na javnoj punionici

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Potencijalni kupci mogli su odabrati među 86 marki i ukupno 499 modela vozila – od električnih motocikala pa do teretnih vozila, a kao što se i očekivalo, najveći izbor nudio se u kategoriji osobnih vozila sa prijavljenih čak 30 marki i 255 modela

Upravo smo saznali da je danas oko 14,20 h rezervirano svih 90 milijuna kuna koliko je ove godine namijenjeno građanima i tvrtkama za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Da podsjetimo, danas je u 8 sati Fond počeo sa zaprimanjem prijava, a za razliku od prošlih godina kada je 'najbrži prst' u samo dvije minute ispucao cijelokupnu svotu namijenjenu za tu svrhu, sada je trebalo nešto više od 6 sati.

Pritom je izračunato i kako je ušteđeno 2.267,26 tona CO₂ na godinu, što je svakako sjajna stvar što se tiče ekologije.

Danas je oko 14,20 h rezervirano svih 90 milijuna kuna koliko je ove godine namijenjeno građanima i tvrtkama za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila

Danas je oko 14,20 h rezervirano svih 90 milijuna kuna koliko je ove godine namijenjeno građanima i tvrtkama za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila

Izvor: Screenshot / Autor: FZOEU

Treba reći i kako je Fond u 2021. godini osigurao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila - 90 milijuna za fizičke i pravne osobe te 15 milijuna za javni sektor. Za građane i tvrtke prijavu su ove godine podnosili prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije Fonda dok se javni sektor, kao obveznik Zakona o javnoj nabavi, i dalje prijavljivao izravno Fondu.

Potencijalni kupci mogli su odabrati među 86 marki i ukupno 499 modela vozila – od električnih motocikala pa do teretnih vozila. Kao što se i očekivalo, najveći izbor nudio se u kategoriji osobnih vozila sa prijavljenih čak 30 marki i 255 modela.

Popis svih modela prema kategorijama za koji ste mogli aplicirati

Popis svih modela prema kategorijama za koji ste mogli aplicirati

Izvor: Screenshot / Autor: FZOEU

Ukoliko vas zanima o kojim markama i modelima se radi otiđite na ovu poveznicu.

Kako je prethodno najavljeno, ove godine je prijave bilo moguće podnositi radnim danom, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 8-18 sati i subotom u vremenu od 8-13 sati, no kao što je i bilo očekivano, sve je završilo vrlo brzo odmah prvi radni dan.

Za one koji možda nisu upoznati s ovom problematikom ove je godine sve započinjalo unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, a automatizmom se za korisnika rezervira dostupan iznos poticaja.

VW Golf GTE 1.4 TSI DSG

VW Golf GTE 1.4 TSI DSG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Kako bi ostvario pravo na sufinanciranje, kako stoji na stranicama Fonda, kupac je dužan temeljem potvrde uplatiti obavezni minimalni predujam na račun prodajnog mjesta. U roku od 8 dana od dana izdavanja potvrde, prodajno mjesto mora učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate obaveznog minimalnog predujma od strane kupca.

Kupac će od Fonda zaprimiti e-mail s potvrdom uspješnog dovršetka prijave na Javni poziv Fonda. Korisnici čije prijave budu pozitivno ocijenjene na adresu će preporučenom poštom zaprimiti Odluku i Ugovor o sufinanciranju. Fond će korisniku sredstva isplatiti jednokratno, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!