vjerovali ili ne

[FOTO/VIDEO] Škoda Kodiaq izdržala nevjerojatan test! Helikopter težak pola tone sletio na krov automobila

24.09.2021 u 14:36

Bionic
Reading

Iako helikopter Robinson R22 teži više od pola tone s platformom za pilotiranje i slijetanje, serijski Kodiaq nije trebalo pojačavati

Da su današnja SUV vozila sposobna izdržati i najteže izazove najbolje svjedoči realizacija neobične ideje da vozilo postane poletno-sletna platforma za jedan helikopter.

Za ovu priliku je srebrni SUV Škoda Kodiaq pretrpio samo minimalne preinake za slijetanje helikoptera. Ove preinake su djelo modelara Škoda Design-a i stručnjaka iz odjela za izradu prototipa EGV -a.

Helikopter sletio na Škodu Kodiaq Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Zajedno su izgradili platformu pričvršćenu na krovni okvir automobila. 'To je čelična konstrukcija dizajnirana za ravnomjernu raspodjelu tereta. Pričvršćen je na krovni okvir na mjestu gdje su krovne šine normalno pričvršćene. Površina platforme izrađena je od drvenih ploča', kaže Petr Erben, jedan od modelara.

Iako helikopter Robinson R22 teži više od pola tone s platformom za pilotiranje i slijetanje, serijski Kodiaq nije trebalo pojačavati. Samo je stražnji ovjes automobila ojačan kako bi se osiguralo da su osovine optički uravnotežene.

Kad su sve pripreme bile završene, sljedeći korak bio je spustiti helikopter na krov. Nakon statičkog testa, kada je helikopter jednostavno spušten na automobil, helikopter je uzletio u zrak i s iskusnim pilotom Janom Čermákom za kontrolama sigurno sletio na krovnu platformu SUV-a Škoda Kodiaq.

  • +3
Helikopter sletio na Škodu Kodiaq Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Kodiaq s Robinsonom na krovu tada je postao vrhunac Robinson Helicopter Session 2021, sastanka vlasnika i pilota helikoptera koji je organizirala Nisa Air u Mladoj Boleslavi.

Škoda Yeti u Top Gear-u 2011. Izvor: Ostale fotografije / Autor: Top Gear

Treba ipak reći da ovo nije bio prvi put da je helikopter sletio na krov Škode. Godine 2011. helikopter je sletio na platformu na krovu modela Škoda Yeti u jednoj od epizoda popularne BBC-jeve emisije Top Gear.