KRAJ uspješnog NIZA?

[FOTO/VIDEO] Volkswagen se povlači iz motorsporta, skupljaju snagu za e-ofenzivu

02.12.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Znanje iz električnog motorsporta u budućnosti će se slijevati u razvoj obitelji ID., a zaposlenici tvrtke Volkswagen Motorsport GmbH bit će integrirani u Volkswagen AG

Marka Volkswagen udružuje snage za transformaciju u mobilno električno doba. Kao dio preustroja i daljnjeg fokusiranja tvrtke, marka Volkswagen prestat će sa svojim motorsportom. Radna snaga Volkswagen Motorsport GmbH bit će integrirana u Volkswagen AG.

'Marka Volkswagen na putu je da postane vodeći pružatelj održive elektromobilnosti. U tu svrhu udružujemo snage i odlučili smo prekinuti vlastite motorsport aktivnosti za marku Volkswagen. Motorsport radna snaga bit će naknadno integrirana u Volkswagen AG. Dubinska tehnička stručnost zaposlenika kao i znanje stečeno projektom ID.R ostat će u tvrtki i pomoći će nam u razvoju daljnjeg učinkovitog ID-a. Izvedite obitelj na ulice', kaže Dr. Frank Welsch, član uprave za razvoj marke Volkswagen.

Volkswagen I.D. R Pikes Peak (2018.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Motorsport

'Tim Volkswagen Motorsport GmbH postigao je značajne sportske uspjehe za marku tijekom desetljeća. Iskreno zahvaljujem svim zaposlenicima na brojnim pobjedama, titulama i rekordima širom svijeta i njihovom osobnom zalaganju', rekao je Wilfried von Rath, član Uprave marke Volkswagen, u znak priznanja za radnu snagu i dodao: ' Oduševljeni smo što smo u mogućnosti sačuvati radna mjesta, posebno u ovim izazovnim vremenima, i ponudit ćemo svim zaposlenicima ugovor o prijenosu.'

U Volkswagen Motorsport GmbH u Hannoveru zaposleno je 169 ljudi koji će biti integrirani u Volkswagen AG u Wolfsburgu tijekom sljedećih mjeseci.

  • +29
Volkswagen Motorsport Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Motorsport

Opskrba rezervnim dijelovima za Polo GTI R5 i Golf GTI TCR za kružne staze bit će dugoročno osigurana. Proizvodnja sportskog vozila Polo GTI R5 za reli sport istječe krajem 2020. godine.

WRC 2016.: 4. naslov zaredom za Sébastiena Ogiera i Juliena Ingrassie Izvor: Promo fotografije / Autor: FIA World Rally Championship

Volkswagen Motorsport GmbH

Volkswagen Motorsport može se osvrnuti na više od pet desetljeća povijesti automobilskog sporta. Počevši od procvata Formule V šezdesetih i sedamdesetih i uspjeha u Formuli 3, Volkswagen se uključio u serijska vozila poput Pola, Golfa i Scirocca na stazi, u rallycrossu i reli sportu.

Najveći uspjesi marke uključuju tri pobjede na Dakar Rallyju s Race Touaregom (2009.-2011.), Četiri naslova svjetskog Rally prvaka s Polo R WRC (2013.-2016.), dva TCR International naslova s ​​Golfom GTI (2016., 2017.) i tri naslova svjetskog prvaka u rallycrossu s Polom (2017., 2018., 2020.). S potpuno električnim ID.R-om, Volkswagen Motorsport je uspješno implementirao prijelaz na elektromobilnost od 2018. godine.

Volkswagen drži pet međunarodnih rekorda sa sportskim automobilom ID.R, uključujući ukupni rekord na Pikes Peak-u (SAD), električni rekord na Nürburgring-Nordschleife stazi (D) i na planini Tianmen u Kini.

2017 WRX Champions Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Motorsport

Volkswagen Motorsport na reliju Dakar (2003.–2011.)

Volkswagen Motorsport je 2003. godine na reliju Dakar nastupio s buggyjem Tarek 2WD, a Stéphane Henrard (Francuska) zauzeo je 6. mjesto. Race Touareg 1 predstavljen je 2004. godine, kada je Bruno Saby (Francuska) zauzeo 6. mjesto. Godine 2005. Jutta Kleinschmidt (Njemačka) je završila na 3. mjestu. S modelom Race Touareg 2, Giniel de Villiers (Južnoafrička Republika) je završio na 2. mjestu ukupno 2006. Godine 2007. Mark Miller (SAD) završio je na 4. mjestu.

Volkswagen je nakon perioda uhodavanja tri puta osvojio Dakar Rally. Prva pobjeda je stigla 2009. s modelom Race Touareg 2, vozač je tada bio Giniel de Villiers, a suvozač mu je bio Dirk von Zitzewitz (Njemačka). Godine 2010. Dakar Rally je osvojio Carlos Sainz (Španjolska) sa suvozačem Michelom Périnom (Francuska) s modelom Race Touareg 2. Treća pobjeda je stigla 2011. godine s vozačem Nasserom Al-Attiyahom (Katar) sa suvozačem Timom Gottschalkom (Njemačka) u modelu Race Touareg 3.

Duh prošlih vremena: Golf Mk2 GTI Grupa A iz 1986. godine i Golf Mk2 Pikes Peak iz 1987. godine

Ovo su samo dva VW Golfa koji su privukli puno pažnje na motorsport sceni. Kenneth Eriksson je Golfom Mk2 GTI 1986. osvojio naslov u Grupi A na Svjetskom prvenstvu u reliju, prethodnici današnje najviše kategorije u WRC-u. Dok je njegov nešto 'divljiji brat', dvomotorni Golf Mk2 Pikes Peak, izazvao popriličnu pomutnju na legendarnom usponu na brdo Pikes Peak 1987. Jochi Kleint, za upravljačem dvomotornog Golfa snage od 600 KS (441 kW), vodio je i bio na putu za pobjedu sve dok ga nevolje s ovjesom nisu natjerale da se povuče na samo nekoliko metara od ciljne crta i s kockastom zastavom na vidiku. 31 godinu kasnije, Volkswagen se vratio s modelom VW ID. R za uspješno 'podmirivanje dugova'.