ZVIJEZDA U USPONU

[FOTO/VIDEO] Ugledni Automotive News Europe odabrao: Diana Banozic dobitnica nagrade Rising Stars 2021.

17.09.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Dobitnica ugledne nagrade hrvatskih je korijena, a najviše bi voljela živjeti u SAD-u ili Hrvatskoj. Kad bi mogla birati koji bi automobil ona sama bila, osim Volva bi to bio Rimac Concept One jer ovaj električni superautomobil ima korijene u Hrvatskoj

Ugledni Automotive News Europe je jučer objavio kako odaje počast dobitnicima nagrada Rising Stars 2021. godine, a vijest koja će svakako razveseliti mnoge u Hrvatskoj jest i ta da je Diana Banozic, potpredsjednica za stvaranje proizvoda i industrijsku digitalnu tehnologiju u Volvo Cars-u, hrvatskog porijekla. Do 11. listopada bit će predstavljeno svih 25 pobjednika.

Diana Banozic je tako osvojila nagradu u kategoriji Zvijezda u usponu za Digital (Rising Star for Digital). Pobjednici ovih prestižnih priznanja za 2021. proglašeni su pobjednicima u svakoj od kategorija još 6. rujna. Da biste vidjeli samu ceremoniju, kliknite ovdje.

Da bi se kvalificirali, kandidati trebaju imati najmanje 10 godina radnog iskustva, govoriti više jezika i imati 45 godina ili biti mlađi. Za nominacije je potrebno raditi kod proizvođača automobila, dobavljača, pružatelja automobilskih usluga i mobilnosti te maloprodajnih/postprodajnih poduzeća.

Koliko su prestižne nagrade Automotive News Europe Rising Stars govori i podatak da se dodjeljuju zajedno s ekskluzivnim glavnim sponzorom Capgeminijem, kao i partnerom Mercuri Urvalom i platinastim sponzorom Brembom.

Diana Banozic dobitnica nagrade Rising Stars 2021. Izvor: Ostale fotografije / Autor: Automotive News Europe

Tko je Diana Banozic?

  • Obitelj: Suprug, Mario; kći, Paula, 12 godina; sin, Victor, 9
  • Mjesto rođenja: Geteborg, Švedska
  • Nacionalnost: Švedska
  • Jezici: švedski, engleski, hrvatski, osnovni njemački
  • Obrazovanje: Magistrirala informatiku, Sveučilište Boras, Boras, Švedska

Dosadašnja karijera:

  • 2020.-danas: Potpredsjednik za stvaranje proizvoda i digitalnu industriju, Volvo Cars, Geteborg, Švedska
  • 2018.-2020.: Viša direktorica digitalnih proizvoda za globalno komercijalno poslovanje, Volvo, Geteborg
  • 2016.-2018.: Direktorica globalne digitalne službe za korisnike, Volvo, Geteborg
  • 2014.-2016.: Viša IT menadžerica marketinga, prodaje i usluga, Volvo, Geteborg

Pročitajte što kaže o sebi u ekskluzivnom intevjuu za Automotive News Europe:

Koji je bio vaš prvi posao u automobilskoj industriji i zašto ste bili zainteresirani za autoindustriju?

Počela sam kao informacijski arhitekt u Volvo Cars-u. Volvo je veliki dio mog rodnog grada, Geteborga. Nakon diplome bila sam sretna i ponosna što sam dobila priliku raditi tamo. Opipljivi, cool proizvodi tvrtke oduvijek su me inspirirali.

Vaše najveće postignuće?

Sve je u timskom radu. Kao vođa morate stvoriti najbolje okruženje za suradnju. Jedno od najvećih postignuća našeg tima dogodilo se prije otprilike šest godina kada smo započeli lansiranje proizvoda tijekom teške krize. Nekoliko timova radilo je neprekidno više od godinu dana. Okupili smo poslovnu radnu skupinu za rješavanje globalnih i međufunkcionalnih izazova koji su utjecali na potrošača. Uveli smo razvoj vođen podacima kako bismo stekli iskustvo s kraja na kraj, donijeli odluke temeljene na činjenicama i potaknuli poboljšanja. Uspjeli smo poboljšati uspješnost preuzimanja softvera za više od 60 posto. Stvorili smo novi način rada. Naš trud je prepoznat kada je jedan od naših proizvoda osvojio nagradu Volvo Cars Technology and Innovation 2020.

Da ste automobil, koji biste bili?

Bila bih potpuno električni XC40 jer utjelovljuje slobodu kretanja na osobni, održiv i siguran način. Da ne mogu biti Volvo, bila bih Rimac Concept One jer ovaj električni superautomobil ima korijene u Hrvatskoj.

Koje je vaše mjesto za život iz snova?

Za mene se ne radi toliko o lokaciji. Želim biti blizu svoje obitelji. To uključuje i moju širu obitelj, poput mojih roditelja i sestre. Međutim, ako bismo se svi približili jedno drugom u novom mjestu, mislim da bih voljela živjeti u SAD-u ili Hrvatskoj.