novi tip mobilnosti

[FOTO/VIDEO] Suzuki i SkyDrive surađuju na letećim automobilima: Prvi zračni taksiji za Svjetsku izložbu 2025. u Osaki

23.03.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Leteći automobili službeno su poznati kao eVTOL zrakoplovi, a karakterizira ih elektrifikacija, potpuno autonomni autopilot te vertikalno polijetanje i slijetanje

SkyDrive i Suzuki su zajednički objavili partnerstvo za komercijalizaciju letećih automobila. Oba partnera će početi razmatrati suradnju u područjima poslovanja i tehnologije koja uključuju tehnološko istraživanje i razvoj, planiranje proizvodnje i sustava masovne proizvodnje, razvoj prekomorskih tržišta s početnim fokusom na Indiju i promicanje napora za postizanje neutralnosti ugljika.

Inače, SkyDrive je vodeći proizvođač letećih automobila u Japanu i trenutno se bavi razvojem kompaktnog letećeg automobila s dva sjedala na električni pogon s planovima za proizvodnju u punom opsegu. S druge strane, Suzuki je jedan od vodećih japanskih proizvođača automobila sa stručnošću koja uključuje proizvodnju i prodaju kompaktnih automobila na međunarodnim tržištima.

Svjetska premijera SkyDrive SD-03: test letenja s posadom u kolovozu 2020. Izvor: Promo fotografije / Autor: SkyDrive Inc.

Konceptni model SkyDrive SD-XX

SkyDrive je osmislio konceptni model SD-XX, kojeg krasi vertikalno uzlijetanje i slijetanje, lagan je i kompaktnih dimenzija te ima nultu emisiju štetnih plinova. Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 4,0 m, širina 3,5 m, visina 1,5 m. Može povesti dvoje putnika i ima 8 propelera, a težina mu je 500 kg. Njegova maksimalna brzina krstarenja je 100 km/h, redovna brzina leta 60 km/h, autonomija leta mu je 20-30 minuta, a maksimalna visina leta 500 m.

Što je eVTOL?

Leteći automobili službeno su poznati kao eVTOL (electric vertical takeoff and landing ili električno vertikalno uzlijetanje i slijetanje) zrakoplovi. eVTOL karakterizira elektrifikacija, potpuno autonomni autopilot te vertikalno polijetanje i slijetanje.

Kao novi napredak u području mobilnosti, razvoj letećih automobila promovira se u mnogim zemljama svijeta. U Japanu je 2018. osnovano javno-privatno vijeće za revoluciju zračne mobilnosti s sastancima koji se održavaju od tada.

Očekuje se da će projekt dovesti do taksi usluga u urbanim područjima, novih prijevoznih sredstava za udaljene otoke i planinska područja te hitnog prijevoza u vrijeme katastrofe. Japansko Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije (METI) i japansko Ministarstvo zemljišta, infrastrukture, prometa i turizma (MLIT) formulirali su plan za početak poslovanja 2023. i punu primjenu 2030. godine.

Tri godine za razvoj

SkyDrive ima za cilj pokrenuti uslugu zračnog taksija tijekom Svjetske izložbe (World Exposition) 2025. u Osaki, Japan, kao i pokrenuti uslugu u drugim regijama Japana. SkyDrive ima sjedište u Shinjukuu u Tokiju, a Tomohiro Fukuzawa je izvršni direktor tvrtke.

Suzuki, koji ima moto tvrtke 'Razvijaj proizvode vrhunske vrijednosti fokusirajući se na kupca', trenutno nudi proizvode u tri kategorije mobilnosti - automobili, motocikli i vanbrodski motori. Tvrtka nastoji ostati nezamjenjiva ljudima tako što će ostati blisko povezana sa životima i osigurati mobilnost. Partnerstvo s tvrtkom SkyDrive pružit će Suzukiju priliku za istraživanje i potencijalno dodavanje letećih automobila kao četvrtog poslovanja mobilnosti.

  • +10
Suzuki i SkyDrive surađuju na letećim automobilima Izvor: Promo fotografije / Autor: SkyDrive Inc.

O SkyDrive Inc.

SkyDrive je osnovan u srpnju 2018. s misijom 'voditi revoluciju mobilnosti koja se događa jednom u stoljeću'. Od tada je unaprijedio razvoj letećih automobila i teretnih dronova, radeći u partnerstvu s drugima na promicanju zajedničke vizije budućnosti u kojoj ljudi koriste zračnu mobilnost kao prijevozno sredstvo u svom svakodnevnom životu.

SkyDrive je jedina tvrtka u Japanu koja je uspješno provela probne letove s posadom i sada je uključena u projektiranje sustava za buduću zračnu mobilnost kao član Japanskog javno-privatnog vijeća za naprednu zračnu mobilnost. Teretni dronovi tvrtke, koji mogu nositi nosivost do 30 kg, već se koriste na radilištima u Japanu, uglavnom u planinskim područjima.