koncept

[FOTO/VIDEO] Škodini studenti predstavili automobil za pustinjske relije: Predložak je bio kompaktni SUV Kamiq

26.10.2021 u 08:32

Bionic
Reading

Još jedan novi automobil nastaje u Mladoj Boleslavi, jer po osmi put studenti Škodine akademije pripremaju svoj automobil iz snova, a ovaj će poprimiti oblik reli automobila za pustinjske utrke

Automobil osam učenika ima niz stvari koje se po prvi puta pojavljuju. Po prvi put, osnova za Azubi automobil je kompaktni SUV Kamiq, a tim koji ga je stvorio radi izravno sa Škoda Motorsport timom. Učenici pretvaraju Kamiq u reli automobil prilagođen legendarnom Dakar Reliju i sličnim utrkama.

Sa studentima na projektu Azubi, naravno, rade i iskusni djelatnici iz drugih odjela, kao što su tehnički razvoj i proizvodnja. I dizajneri, koji pomažu studentima da finaliziraju dizajn svojih kreacija. Sada možete vidjeti skice koje su učenici izradili u suradnji sa Škoda Design-om. Zasad još nije određeno ime konceptnog modela.

Škodini studenti predstavili automobil za pustinjske relije Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

'Učenici su odradili odličan posao. Dizajni odražavaju njihovu kreativnost i veliku strast prema projektu,' komentira Jiří Hadaščok, koordinator vanjskog dizajna u Škodi, napredak koji je postignut.

Počast uspjehu u utrkama

Jednako oduševljena je i Adéla Nešněrová, jedna od studentica uključenih u projekt. 'Naš posjet Škoda Design-u bio je sjajan; dobili smo vrijedne savjete od iskusnih dizajnera, a naš automobil iz snova doista se spaja zahvaljujući njihovoj podršci,' kaže studentica četvrte godine koja se specijalizira za transportne operacije i ekonomiju.

Skice eksterijera i interijera prikazuju dinamičan automobil koji, osim što studentima pruža izvrsno iskustvo, također obilježava još jednu proslavu - 120. godišnjice Škoda Motorsporta i odaje počast postignućima češke marke u utrkama. Predstavljanje najnovijeg studentskog automobila odvijat će se postupno kako se radovi na automobilu nastavljaju u raznim područjima i disciplinama.

  • +3
Škodini studenti su od 2014. dizajnirali 8 konceptnih automobila Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Osam studentiskih koncepata

Takozvani Azubi automobili, odnosno studentski automobili koje je napravio tim studenata pod oznakom Škoda akademije, tradicija su u Škodi od 2014. Tim od 25 studenata sada radi na osmom studentskom automobilu i veseli se predstavljanju rezultata njihovog rada.

Prvi studentski konceptni automobil izgrađen 2014. godine bio je dvosjed Škoda Citigo, nazvan Citijet. Slijedili su pick-up Funstar 2015. baziran na modelu Fabia i kupe verzija Atero 2016., na bazi modela Rapid Spaceback. U 2017. godini pripravnici su ponovno koristili model Citigo kao osnovu za izgradnju električnog modela pod nazivom Element, dok je peti studentski konceptni automobil predstavljen 2018. godine kabriolet SUNroq temeljen na modelu Karoq. Šesti studentski koncept 2019. je bio spektakularan koncept kamioneta (pick-upa) pod nazivom Mountiaq, koji se bazira na Škodinom SUV-u Kodiaqu. A prošle 2020. godine je to bio sedmi koncept open-top Spider verzija kompaktnog modela Škoda Scala.