kad mašta radi

[FOTO/VIDEO] Studentski koncept Škoda Slavia; ovako polaznici Škodine strukovne škole zamišljaju automobil iz snova

22.07.2020 u 10:22

Bionic
Reading

Dinamičke performanse Škode Slavije postignute su zahvaljujući poznatom Scalinom 1,5 TSI benzinskom motoru snage 150 KS i 7-brzinskom automatskom DCT mjenjaču s dvije spojke

Sedmi Škodin studentski konceptni automobil, dizajniran od strane 31 učenika koji pohađaju poznatu strukovnu školu Škode, povezuje prošlost sa sadašnjošću, a beskompromisno otvorena Škoda Slavia odaje počast ovogodišnjoj 125. obljetnici tvrtke Škoda Auto obilježavanjem imena prvih bicikala koje su proizveli Václav Laurin i Václav Klement nakon što su osnovali tvrtku 1895.

Spider varijanta Škode Scale kombinira odvažne i uzbudljive linije suvremenog kompaktnog modela s uobičajenim dizajnerskim standardom iz najranijih dana vožnje automobilima, kada je većina automobila bila otvorenog tipa. Od prvog nacrta do izgradnje ovog jedinstvenog automobila, studenti su sami dovršili svaki korak uz podršku svojih instruktora kao i stručnjaka Škode iz odjela za dizajn, proizvodnju i tehnički razvoj. Ovaj, sedmi Škodin studentski automobil, još jednom je pokazao visoki standard obuke u strukovnoj školi Škode u Mladoj Boleslavi.

Jeste li znali da…

 

... SLAVIA dolazi od slavenskog imena Slavia. To ime koristi nekoliko poznatih sportskih klubova u Češkoj, poput novookrunjenog češkog nogometnog prvaka Slavia Prag. Njezin kapetan Jan Bořil završio je strukovnu školu Škode

... izvorno značenje pojma SLAVIA alegorija je slavizma u slavenskoj mitologiji. Može se pojaviti i u oblicima Slavia, Slavie ili Slávie

... SLAVIA je asteroid središnjeg glavnog pojasa kojeg je čehoslovački astronom Antonín Mrkos otkrio 18. svibnja 1972. u opservatoriju Kleť kod Českog Krumlova (oznaka IAU 046)

... SLAVIA je poznati umjetnički kafić 1930-ih na obalama rijeke Vltave u Pragu

Prvi studentski konceptni automobil izgrađen 2014. godine bio je dvosjed Škoda Citigo, nazvan Citijet. Slijedili su pick-up Funstar baziran na modelu Fabia i kupe verzija Atero, na bazi modela Rapid Spaceback. Godine 2017. pripravnici su ponovno koristili model Citigo kao osnovu za izgradnju električnog modela pod nazivom Element, dok je peti studentski konceptni automobil predstavljen 2018. godine kabriolet Sunroq temeljen na modelu Karoq. Prošle 2019. je tako nastao i šesti konceptni model, koji su izgradili studenti, pod nazivom Mountiaq baziranom na Škodinom SUV-u Kodiaqu.

Alois Kauer, koji je u veljači 2020. preuzeo dužnost voditelja Akademije Škoda, kaže: 'Studentski automobil je godišnji vodeći projekt strukovne škole Škoda. Već sedmu godinu zaredom naši studenti demonstriraju visok standard našeg internog školovanja planiranjem, dizajniranjem i izradom impresivnog jednokratnog automobila. Omogućujemo im da dizajniraju svoj automobil iz snova, radeći s profesionalcima iz naših različitih odjela. Kao rezultat toga, njihova obuka već ih upoznaje s procesima koji će kasnije postati dio njihovog radnog vijeka, kada završe strukovnu školu i započnu karijeru u našoj tvrtki.'

Inspiraciju za Slaviju spider učenici su pronašli u modelu Škoda 1100 OHC. Predstavljen 1957. godine, ovaj sportski prototip bio je otvoreni vrhunski dvosjedni trkaći automobil koji je Škoda dizajnirala za uporabu na utrkama izdržljivosti. Sa svojim niskim i vrlo aerodinamičnim kućištem izrađenim od plastike ojačane staklenim vlaknima i težinom od samo 550 kilograma, Škoda 1100 OHC, pogonjen 1,1-litrenim četverocilindričnim motorom snage 92 KS, postigao je najveću brzinu od 190 do 200 km/h, ovisno o omjeru osovina. Ovaj trkaći automobil jedna je od prekretnica u 119 godina dugoj povijesti Škode u motorsportu. Jedan od dva izgrađena prototipa sada je izložen u muzeju Škode u Mladoj Boleslavi.

Otvoreni dvosjed Slavia je sljedećih dimenzija: duljina 4362 mm, širina 1793 mm, visina 1410 mm, međuosovinski razmak 2649 mm, visina od podloge 180mm. Težina samog spidera je 1210 kg.

Kao i u proizvodnoj verziji Scale, prepoznatljiv, uzbudljiv dizajn automobila, definiran preciznim linijama i isklesanim površinama, a osigurava i da spider varijanta ima sportski i emotivno uvjerljiv izgled. Dinamičke performanse Škode Slavije postignute su zahvaljujući poznatom Scalinom 1,5 TSI benzinskom motoru snage 150 KS (110 kW) i 7-brzinskom automatskom DCT mjenjaču s dvije spojke.

Ostale komponente iz serijskog modela Scala uključuju prednju i stražnju osovinu, upravljački sustav, kompletnu elektroniku, uključujući električne kablove, kao i pomoćne sustave. Instrumentna ploča, virtualni kokpit i infotainment sustav također su ostali nepromijenjeni. Slavia koristi 20-colne naplatke od legura iz Škode Kodiaq RS, a gume Continental SportContact 6 su dimenzija 235/30ZR20. Slavia koristi sve četiri disk kočnice koje su preuzete iz modela Ocatvia RS.

Iako ovaj atraktivni dvosjed kabriolet neće ući u serijsku proizvodnju, možda će jednog dana poslužiti kao predložak za neki od proizvodnih modela Škode.

  • +35
Škoda Slavia - studentski konceptni automobil Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda