VELIKI KORAK

[FOTO/VIDEO] Seat S.A. započinje putovanje elektrifikacije; Do 2025. će u Martorellu proizvoditi električna vozila za VW grupu

23.02.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Trideseta obljetnica otvaranja ove tvornice se podudara s početkom najveće transformacije tvrtke ikada, s ogromnim ulaganjem. Prijelaz s konvencionalnih motora na elektrifikaciju uključit će sva područja: istraživanje i razvoj, proizvodnju i logistiku, komercijalu te ljude i organizaciju

Seat S.A., krovna tvrtka automobilskih marki Seat i Cupra, je objavio kako će njihova glavna tvornica početi proizvoditi potpuno električna vozila do 2025. za različite marke unutar Grupe. Kako bi to postigla, tvrtka je osmislila strateški plan koji uključuje pet glavnih stupova: ljude i organizaciju, elektrifikaciju i proizvod, proizvodnju 'od kraja do kraja' (E2E ili End to End), digitalizaciju i održivost.

Jedan od ključnih projekata ove transformacije je vodstvo Seat S.A.-a u klasteru Small BEV (malih baterijskih električnih vozila) za Volkswagen grupu, obitelji automobila koji će demokratizirati održivu urbanu mobilnost za različite marke. Martorell će postati jedno od proizvodnih središta Grupe za ove električne automobile i ključni dio lanca vrijednosti električnih vozila u Španjolskoj.

Seat S.A. započinje putovanje elektrifikacije dok slavi 30. obljetnicu tvornice Martorell Izvor: Promo fotografije / Autor: Seat S.A.

Wayne Griffiths, izvršni direktor Seata i Cupre je rekao: 'Tijekom proteklih 30 godina Seat S.A. je stvorio radna mjesta i potaknuo industrijski rast u našoj zemlji, a za budućnost se planira još više. Naša je ambicija proizvoditi električna vozila proizvedena u Španjolskoj od 2025., a kao dio ove transformacije Martorell će također proizvoditi model Cupra UrbanRebel. Zahvaljujući ovom projektu, najvažnijem za našu tvrtku u godinama koje su pred nama, naši zaposlenici i tvornica započet će novu eru'.

Pozitivan učinak na gospodarstvo i kulturološke promjene

Transformacija tvrtke u skladu je s jasnim opredjeljenjem Seat S.A. i Volkswagen Grupe za elektrifikaciju Španjolske s projektom Future: Fast Forward. Zajedno sa svojim partnerima, plan uključuje elektrifikaciju tvornica Martorell i Pamplona, izgradnju nove gigatvornice za baterije u Saguntu (Valencia) i stvaranje cjelovitog ekosustava dobavljača. Procjenjuje se da će ovaj projekt za cijelu zemlju imati pozitivan učinak na španjolsko gospodarstvo u iznosu od više od 21.000 milijuna eura.

Uvođenje električnog automobila također zahtijeva kulturološke promjene među radnom snagom i uvođenje novih tehnologija. Tvrtka je aktivirala ambiciozan plan obuke za svoje zaposlenike, s ciljem postizanja učinkovitije organizacije i pomoći svakom timu kroz ove promjene. Paralelno, Seat S.A. će ulagati u svoje proizvodne pogone kako bi pretvorio Martorell u pametnu tvornicu. Da bi to učinio, implementirat će podatke i alate za poslovnu inteligenciju, virtualnu stvarnost i korištenje velikih podataka za poboljšanje proizvodnih procesa i praćenje u stvarnom vremenu.

Markus Haupt, izvršni potpredsjednik za proizvodnju i logistiku u Seat S.A., je dodao: 'Budući da je fokus ove transformacije u našim tvornicama, pred nama je veliki izazov: promjena naših proizvodnih procesa kako bi elektrifikacija postala stvarnost. Kako bismo to postigli, integrirat ćemo nove tehnologije u proizvodni pogon Martorell i obučavati naše osoblje kako bismo osigurali da imaju potrebne objekte i vještine za rukovanje elektrifikacijom Seat S.A.'

Proizvodnja u Martorellu: pokretač rasta i razvoja

Danas oko 12.000 ljudi radi u tvornici i sjedištu Martorella. Tvornica ima ukupnu površinu od 2,8 milijuna četvornih metara, što je ekvivalentno 400 nogometnih igrališta.

Otvorena na jučerašnji dan 1993. nakon 34 mjeseca građevinskih radova, tvornica je započela s proizvodnjom nakon ulaganja od 244,5 milijardi španjolskih pezeta (1,47 milijardi eura). Seat S.A. je prebacio proizvodnju iz svojih starih pogona Zona Franca u Barceloni, gdje je marka proizvodila automobile od 1953., u tvornicu Martorell, udaljenu samo 30 kilometara. Od tada je Seat S.A. proizveo više od 12 milijuna vozila od ukupno 45 modela unutar tvornice, izvozeći u više od 70 različitih zemalja diljem svijeta. Prošle je godine izvezeno 83 posto vozila koja su sišla s proizvodne trake.

Prvi modeli koji su sišli s proizvodne trake Martorella bili su druga generacija Seat Ibize i prva Cordoba, brzinom od 1500 automobila dnevno. U posljednjih 30 godina najviše proizvedenih modela u tvornici Martorell bili su Seat Ibiza (4,7 milijuna jedinica), obitelj Leon (2,5 milijuna) i Seat Cordoba (više od 1 milijun), dok je najproizvedeniji automobil danas je Cupra Formentor. Kao dio globalnog proizvodnog sustava Volkswagen grupe, tvornica u Martorellu je također proizvela Audi Q3, a trenutno proizvodi Audi A1.