SAMO 1976 PRIMJERAKA

[FOTO/VIDEO] Renault predstavio Megane R.S. Ultime, posljednji model s logotipom Renault Sport

18.01.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Renault predstavlja ograničenu seriju Meganea R.S. slaveći bogatu povijest francuskog kompaktnog sportskog modela. Ovaj kolekcionarski model kruna je sage koja je započela 2003. godine

Renault Megane R.S. Ultime je posljednji Megane R.S. serije i posljednji model s logotipom Renault Sport, čija je povijest prepuna trkaćih trofeja i legendarnih modela. Treba reći i da će Alpine, marka sportskih automobila Grupe Renault ispisati sljedeća poglavlja ove priče.

Megane R.S. Ultime je izgrađen oko Megane R.S. Trophy i podiže ga na nove visine svojim jedinstvenim izgledom i temeljito sveobuhvatnom paletom opreme, a stiže u proljeće 2023. Seriju od 1976 numeriranih automobila (Renault Sport osnovan je 1976.) potpisat će Laurent Hurgon, vozač i stručnjak za razvoj koji je postavio rekorde Meganea R.S. na stazama.

Renault Mégane R.S. Trophy-R 2019 Nürburgring Nordschleife Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Automobil je imao svoju javnu premijeru na Salonu automobila u Tokiju 13. siječnja, u zemlji koja ima oko 10.000 obožavatelja sportskih modela marke. Da podsjetimo, mi smo Renault Mégane R.S. Trophy imali na testu krajem 2019. godine.

Jedinstven i još sportskiji vanjski dizajn

Ekskluzivni dizajn Megane R.S. Ultimea sadrži vizualna obilježja Renault Sporta, uključujući dvostruki dijamant i specifičnu grafiku inspiriranu Renaultovim novim logotipom. Pruge su na krovu i poklopcu motora (osim na automobilima s opcijskim krovnim otvorom), stražnjem braniku, vratima i branicima.

One su mat crne kako bi se uskladile s četiri dostupne boje karoserije: Star Black pruge (koje dolaze kao standard) elegantno se stapaju, Pearl White bijela ima upečatljiv vizualni učinak, Sirius Yellow žuta vraća ikonske boje Renault Sporta, a Tonic Orange narančasta stvara moćne kontrast. Godina osnivanja Renault Sporta, 1976., diskretno je upisana u prugu s desne strane.

Megane R.S. Ultimeova karoserija ima 60 mm šire prednje i 45 mm šire stražnje blatobrane, bočne otvore za zrak, R.S. Vision prednja svjetla, središnji ispuh, antenU u obliku peraje morskog psa, spojler i stražnji difuzor. Mnogi detalji ove ograničene serije sada su crni: logotipi, ručke na vratima, okviri prozora, kotači (čak i poklopci matica), poklopci branika, stražnji difuzor i lamela Formule 1 na prednjem braniku, koja dolazi sa sjajnom završnom obradom i Ultime monogram. Prema Renaultu, efekt gradijenta doprinosi živopisnom osjećaju.

Dizajn unutrašnjosti

Standardna unutrašnja oprema uključuje Recaro školjkasta sjedala s presvlakama od titan crne alcantare i izvezenim R.S. monogram. Megane R.S. Ultimeova hands-free ključ kartica odražava dijamantni uzorak na prugama. Pragovi vrata su ekskluzivni i svaki model ima svoju vlastitu numeriranu metalnu pločicu u blizini kontrola mjenjača, na dnu konzole.

Potpisuje ga Laurent Hurgon, vozač i stručnjak za razvoj koji je radio na Meganeu R.S. tijekom cijele karijere i trenutno drži rekorde Nürburgringa, Suzuke i Spa-Francorchampsa.

'Megane R.S. predstavlja 15 godina mog rada u Renault Sportu. Od Meganea II faze 2, neprestano poboljšavamo njegove dinamičke performanse kako bismo ostali vodeći u sportskim automobilima s prednjim pogonom. Rekordi na Nürburgring Nordschleifeu su nezaboravni izazovi, puni strasti, adrenalina i emocija. A sada, Megane R.S. Ultime... Posebno sam ponosan što mogu potpisati verziju koja okrunjuje ovu prekrasnu sagu.' rekao je Laurent Hurgon, vozač i stručnjak za razvoj u Grupi Renault.

  • +22
Renault Megane R.S. Ultime Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Pun paket opreme

Standardna oprema bez premca u Meganeu R.S. Ultime uključuje mnoge specifične značajke u Megane R.S. i Megane R.S. Trophy: 9,3-inčni navigacijski zaslon s Bose Hi-Fi sustavom, 10-inčni digitalni klaster, R.S. monitor ugrađene telemetrije, prilagodljivi tempomat i pomoć pri manevriranju od 360°.

Popis opcija ograničen je na head-up zaslon (samo za volan na lijevoj strani), krovni otvor (samo za volan na lijevoj strani) i posebno dizajnirani poklopac koji će oduševiti obožavatelje koji su odabrali ovaj suštinski kolekcionarski automobil.

Specifikacije modela

Ova ograničena serija temeljena na Meganeu R.S. Trophy pokreće 4-cilindrični 1,8-litreni turbo motor od 300 KS i 420 Nm, sa 6-brzinskim EDC mjenjačem (za Europu) i Torsen mehaničkim diferencijalom, koji ubrzava automobil iz mjesta do 100 km/h za samo 5,7 sekundi. Opremljen je poluslick gumama Bridgestone Potenza S007 dimenzija 245/35R19 razvijenim za Megane R.S. Trophy R, uparene s Fuji Light 19-colnim kotačima i Brembo dvostrukim lijevanim kočnicama s crvenim čeljustima. Prednja osovina s neovisnim zakretanjem, spušteno Cup podvozje, hidraulički graničnici kompresije i 4CONTROL sustav upravljanja na 4 kotača doprinose vrhunskom iskustvu vožnje sportskog automobila – na stazama i svugdje drugdje.