CES 2023

[FOTO/VIDEO] Ram predstavio Revolution BEV koncept: Redefinicija pick-up segmenta integracijom vrhunske tehnologije

07.01.2023 u 13:39

Bionic
Reading

Koncept ima mogućnost pogona na sva četiri kotača i pokreću ga dva električna pogonska modula (EDM), koji su postavljeni prema prednjem i stražnjem dijelu vozila, maksimizirajući unutarnji prostor

Američka marka Ram Truck, iz sastava Stellantis grupe, je na sajmu potrošačke elektronike CES 2023 u Las Vegasu predstavila Ram 1500 Revolution Battery-electric Vehicle (BEV), električni pick-up. Ovim konceptom Ram Truck daje pogled u budućnost i pokazuje kako će ova marka ponovno redefinirati segment kamioneta . Vodeći koncept Ram 1500 Revolution BEV prikazuje gomilu inovativnih značajki koje će se vidjeti u budućim Ram modelima, a posebno na Ramovom putu elektrifikacije.

Proizvodna verzija Ram Revolution BEV koncepta planira se lansirati kao Ram 1500 EV 2024. godine.

Inače, modeli pick-upova s nazivom Ram oduvijek su se povezivali s američkom markom Dodge, no marka Ram Truck pokrenuta je 2009. kao samostalna divizija. S kompletnom linijom kamioneta ili pick-upova Ram 1500, 2500/3500 Heavy Duty, 3500/4500/5500 Chassis Cab i ProMaster, robna marka Ram proizvodi kamionete koji obavljaju 'težak posao'.

Ram će se, prema samom proizvođaču, razlikovati ponudom portfelja 'potpuno elektrificiranih rješenja kako bi bolje zadovoljio potrebe kupaca, uključujući redefiniranje segmenta Ram 1500 BEV 2024.' Cjelokupna linija Ram nudit će elektrificirana rješenja s vodećom naprednom tehnologijom u godinama koje dolaze . Koncept Ram 1500 Revolution BEV utvrđuje kako će Ram nadmašiti buduću ponudu EV od konkurencije.

Ram Revolution BEV koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Ram Trucks

'Koncept Ram 1500 Revolution BEV naš je dosad najjasniji signal da smo na rubu nečeg izvanrednog u Ramu i upućuje izravno kamo idemo na našem elektrificiranom putovanju,' rekao je Mike Koval Jr., izvršni direktor marke Ram – Stellantis . 'U Ramu smo redefinirali što kamioneti mogu biti, i učinit ćemo to ponovno nadmašujući ono što konkurenti nude isporukom najboljih električnih kamioneta na tržištu.'

Koncept Ram 1500 Revolution BEV dio je Ramovog značajnog doprinosa Stellantisovom strateškom planu Dare Forward 2030 da predvodi put kojim se svijet kreće isporukom inovativnih, čistih, sigurnih i pristupačnih rješenja mobilnosti.

Pionirski dizajn uspostavlja viziju Ramove elektrificirane budućnosti

Ramov tim za dizajn eksterijera krenuo je revolucionirati segment kamioneta stvaranjem ultramodernog koncepta koji 'odiše herojskom snagom, održava svoju svrhu i ekološki je odgovoran'.

Ram 1500 Revolution BEV Concept ima vanjski dizajn koji je nevjerojatno 'brutalan' - brutalan, a ipak lijep. Animirana i modernizirana značka 'R-A-M' krasi potpuno novo lice Rama, koje ima potpuno animirani dizajn LED 'tuning fork' ili dizajn glazbene vilice.

Vrata su ponovno zamišljena u velikom otvoru u stilu salona koji prikazuje otvoreni prostor za putnike bez B-stupa. Jarka LED svjetla su pametno integrirana u prednje branike, a napredak u osvjetljenju naglašen je potpuno animiranim LED stražnjim svjetlima i oznakama. Nadovezujući se na reputaciju Ram-a kao predvodnika terenskih i učinkovitih kamioneta u Sjevernoj Americi, Ram 1500 Revolution BEV Concept ima integrirani dizajn maske s kliznom pločom i novim zakretnim kukama za vuču koje mogu sjediti u ravnini.

Inovativne značajke promišljeno su integrirane posvuda i uključuju novi električni okvir s funkcijom otvaranja i zatvaranja jednim dodirom koja dodaje mogućnosti i pohranu. Ostale značajke s električnim pogonom, uključujući vrata s priključkom za punjenje s električnim pogonom smještena na prednjoj četvrtini ploče na vozačevoj strani, vrata prtljažnika s električnim pogonom, ručke na vratima postavljene u ravnini, električne bočne stepenice i stražnja stuba s električnim pogonom s aktivnim difuzorom, zaokružuju opsežan popis električnih značajki .

Koncept ima revolucionarna bočna ogledala koja su manja, lakša i koriste 3D ispisane materijale za optimalnu aerodinamiku i smanjeni otpor. Bočna ogledala koriste digitalnu kameru za snimanje okoline kamiona, što omogućuje manju fizičku veličinu.

Priključak za punjenje svijetli i treperi tijekom punjenja. Zvučni signal će signalizirati da je uključen i da je punjenje počelo. Priključak za punjenje ima AC punjenje razine 1 i razine 2 na gornjoj polovici i brzo punjenje istosmjernom strujom na donjoj polovici punjača.

Prepoznatljivi Ram dizajnerski detalji s dodanim mogućnostima uključuju električna višenamjenska stražnja vrata i veći RamBox. Akutni dizajn karoserije u obliku pješčanog sata i blatobrani unutar kojih se nalaze 35-colne gume (vanjski promjer, a ne dimenzija naplataka) s novim jedinstvenim dizajnom.

Koncept 1500 Revolution BEV ima mogućnost samoniveliranja i vozi se na kotačima od 24 cola sa središnjim poklopcima koji svijetle i ostaju na mjestu. Ove nove proporcije postignute su zahvaljujući inovativnoj platformi STLA Frame EV na kojoj je izgrađen koncept Ram 1500 Revolution BEV.

Novi inteligentni sigurnosni sustavi i manji, snažniji električni motori omogućili su dizajnerskom timu mogućnost pomicanja kabine prema naprijed i povećanja duljine kabine. Koncept 1500 Revolution BEV ima kabinu koja je četiri inča (otprilike 10 cm) duža od današnjeg proizvodnog kamioneta za povećanje prostora i udobnosti, dok duljina stražnjeg tovarnog prostora ostaje ista.

Nova unutrašnjost s održivim materijalima s dosad neviđenim razinama fleksibilnosti, udobnosti i inovativnosti

Poznat kao 'okruženje jednog prostora', Ram 1500 Revolution BEV koncept koristi jedan neprekinuti prostor sprijeda i straga koji omogućuje nekoliko različitih konfiguracija interijera. Tema 'okruženja jednog prostora' pojačana je novim rasporedom interijera koji nudi još više fleksibilnosti s prostorom za konfiguriranje radnog prostora ili za 'vašu sljedeću avanturu'.

Znatno prostraniji interijer i veća dužina kabine rezultat su nove arhitekture, dok veličina baterije omogućuje veći volumen tereta. Ram Track, Ramov sustav pričvršćivanja tračnica/podnih tračnica, pruža fleksibilnost kabine za sjedala i konzolu, kao i upotrebljive spojeve ili druge mogućnosti za pohranu. Ram Track je također ugrađen u prtljažnik, kao i u utovarni prosotr straga, što omogućuje istinsku fleksibilnost od naprijed prema natrag.

Prije gotovo 50 godina uvedena je tzv. club kabina sa sjedalima u drugom redu. Pola stoljeća kasnije, Ram nastavlja graditi na ovim značajkama koje su oblikovale industriju s konceptom 1500 BEV koji uvodi novu značajku: sjedala u trećem redu. Električna srednja vrata imaju montirana sjedala s uklonjivim donjim dijelom za postavljanje u krevet ili izvan vozila. Srednja vrata s glatkim staklom omogućavaju prolaz (i u stražnji dio) u koji mogu stati objekti dugi do 5,5 m sa zatvorenim vratima prtljažnika.

Fleksibilnost sjedala i konzole bila je u fokusu s mogućnošću uklanjanja središnje konzole za još više prostora. Po želji, naslon za ruku središnje konzole se pojedinačno pretvara u površinu radne stanice. U kombinaciji s opcijama središnjih vrata i pomoćnih sjedala, koncept 1500 Revolution BEV nudi više fleksibilnih konfiguracija sjedala. Lagana sjedala imaju integrirane sigurnosne pojaseve, ručke za hvatanje i zvučnike s mogućnošću preklapanja zajedno s produženim naslonom, radnim, konferencijskim načinima rada i postavljanjem preklopnih sjedala. Znatno veći unutarnji volumen pogoduje putnicima u drugom i trećem redu pomoćnih sjedala koji uživaju u prostoru poput limuzine.

Dizajn 'glazbene vilice' prisutan je unutar koncepta Ram 1500 Revolution BEV, protežući se duž instrumentne ploče i nastavljajući tematsku liniju do središnjih vrata. Zaslon s punim zaslonom osjetljivim na dodir koji se sastoji od dva zaslona (svaki po 14,2 inča) nudi do 28 inča prostora na zaslonu kao središnji dio interijera napunjenog naprednom tehnologijom. Donji zaslon ima tri različita položaja ovisno o zadatku – minimalni prikaz, prošireni prikaz i prikaz preko cijelog zaslona – i može se ukloniti i koristiti u različitim dijelovima kamiona. Gornji zaslon također može kliziti po sustavu pričvršćivanja Ram rail.

Retrovizor kombinira vrhunsku tehnologiju za poboljšanje sigurnosti i praktičnosti. Znatno manji od tradicionalnih retrovizora za kamione bez ugrožavanja učinkovitosti, retrovizor je prepun niza sofisticiranih tehnologija, uključujući pametnu pričuvnu kameru s pogledom od 360 stupnjeva, zvučnike i prijemnike kompatibilne s glasovnim pomoćnicima, kao što su Alexa i Siri.

Kada je u položaju za vožnju untarag, kamera spaja slike s raznih drugih kamera oko kamioneta, pružajući vozaču pogled od 360 stupnjeva na unutrašnje digitalne zaslone. To vozaču omogućuje da jasnije vidi svoju okolinu, što pomaže u izbjegavanju nesreća i poboljšava sigurnost, posebno kada se vozi unatrag za prikolicom. Ogledalo također uključuje dodatno rezervno reflektorsko svjetlo koje pruža dodatnu vidljivost pri vožnji unatrag, što je posebno korisno u uvjetima slabog osvjetljenja. Osim rezervne kamere, retrovizor također komunicira s biometrijskim kamerama koje promatraju okolinu kamiona dok se približava objektima i dok mu se približava.

Digitalna bočna ogledala i head-up zaslon (HUD) s proširenom stvarnošću (AR) ističu naprednu tehnologiju ugrađenu u vozilo.

Sklopivi volan s ravnim gornjim i donjim dijelom nudi poboljšane ručke s kapacitivnim kontrolama, digitalnim zaslonima i osvijetljenom oznakom 'RAM'. Tehnologija taktilnog pomicanja omogućuje putnicima da konfiguriraju štitnike za sunce ili cijeli elektro-kromatski krov s mogućnošću podešavanja neprozirnosti. Puni stakleni krov s elektrokromatskim pločama i integriranim krovnim nosačima ima ambijentalno osvjetljenje kojim se upravlja preko konzole iznad glave.

Održivost je bila ključni fokus tijekom razvoja koncepta Ram 1500 Revolution BEV s jedinstvenim i dovitljivim materijalima vidljivim u cijeloj unutrašnjosti kao rezultat. Primjeri uključuju Greyslate Nanostone furnir koji je otporan i lagan i Apple kožu, nusproizvod iz industrije jabuka koji je prirodno bez životinja i okrutnosti. Ram 1500 Revolution BEV Concept također ima pod s jedinstvenom teksturom koji se sastoji od čestica reciklirane gume i pluta koje povećavaju izdržljivost i funkcionalnost.

Ramov dizajnerski tim želio je prikazati ideje koje svakom putniku pružaju individualizirano i personalizirano iskustvo koje ih neprimjetno povezuje s njihovim digitalnim životima, kao i drugih putnika. Umjetna inteligencija i autonomija će omogućiti korisnicima da rade i igraju se s bilo kojeg mjesta također su bile središnje točke.

  • +23
Ram Revolution BEV koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

Baterijska električna energija otključava nove razine mogućnosti i performansi

Ram 1500 Revolution BEV koncept ima mogućnost pogona na sva četiri kotača i pokreće ga dva električna pogonska modula (EDM), koji su postavljeni prema prednjem i stražnjem dijelu vozila, maksimizirajući unutarnji prostor i omogućujući 'kavernozni' trup. Dizajniran za prilagodbu EDM-ova većeg kapaciteta, koncept Ram 1500 BEV nudi potencijal za buduće primjene visokih performansi. Proizvođač u ovome trenutku ne navodi specifikacije elektičnih motora, ali očekuje se da će one biti impresivne.

Ram 1500 Revolution BEV Concept može dodati domet do 160 km (100 milja) za otprilike 10 minuta s 800 V DC brzim punjenjem do 350 kW.

Kao dio fokusa marke Ram na pružanje potrošačima rastućeg i širokog spektra vrhunske napredne tehnologije, Ram predstavlja novi induktivni robotski punjač - ili Ram punjač - na CES-u 2023., koji će kućno punjenje učiniti što lakšim. Otkriva prisutnost vozila i njegove potrebe za punjenjem te se automatski pomiče u položaj i postavlja ispod vozila. Mogućnost pametnog punjenja omogućit će punjenje tijekom vremena izvan najveće potrošnje, pružajući više pogodnosti i bezbrižnosti za naše klijente.

Koncept Ram 1500 Revolution BEV ima upravljanje na sva četiri kotača s do 15 stupnjeva artikulacije i dizajniran je da ponudi veću upravljivost vozila dok se parkira pri maloj brzini, na uskim terenskim stazama i povećava odziv vozila pri upravljanju pri velikim brzinama.

Temeljen na platformi STLA Frame tvrtke, Ram 1500 Revolution BEV Concept ima karoseriju na okviru koji učinkovito uključuje bateriju. Podesivi zračni ovjes omogućuje tri različita načina: ulazak/izlazak, aero, off-road.