ZASEBNA EV MARKA

[FOTO] Volkswagen grupa elektrificira kultni američki brend Scout: Potpuno električni pick-up i robusni SUV u SAD-u

12.05.2022 u 16:06

Bionic
Reading

Elektrificirana marka Scout bit će izgrađena na novom konceptu tehničke platforme koja donosi novi pickup i RUV kredibilitet izvan postojećeg portfelja Volkswagen Grupe

Volkswagen grupa je objavila kako će u Sjedinjenim Državama lansirati potpuno električni pick-up i robusni SUV (R-SUV). Odluku Uprave upravo je potvrdio i Nadzorni odbor Volkswagen grupe. Volkswagen je otkrio nekoliko slika konceptualnog dizajna kao dio najave, prikazujući siluete i pick-upa i velikog SUV-a, koji su jasno zamišljeni kao suparnici za prilično agilne marke Rivian, o kojoj smo pisali početkom 2019., i njihova dva modela: R1T i R1S.

Vozila će biti dizajnirana, projektirana i proizvedena u SAD-u za američke kupce. U tu svrhu, ove će se godine u SAD-u osnovati zasebna, neovisna tvrtka a Volkswagen grupa seli jaku kultnu američku marku Scout u prostor za električna vozila. Prvi prototipovi trebali bi biti predstavljeni sljedeće godine, a početak proizvodnje je planiran za 2026.

Elektrificirana marka Scout bit će izgrađena na novom konceptu tehničke platforme koja donosi novi pickup i RUV kredibilitet izvan postojećeg portfelja Volkswagen Grupe. Inače, RUV je kombinacija sportskog terenskog vozila (SUV) i vozila za rekreaciju (RV ili Recreational Vehicle). Manje su veličine i lakši za vožnju od ostalih tipova kampera, ali je unutrašnjost još uvijek dovoljno prostrana da primi cijelu obitelj.

Herbert Diess, izvršni direktor Volkswagen AG-a, je rekao: 'Nakon uspješnog preokreta Volkswagena u SAD-u, sada koristimo priliku da dodatno ojačamo svoju poziciju na jednom od najznačajnijih rastućih tržišta za EV. Elektrifikacija pruža povijesnu priliku da sada uđemo u vrlo atraktivan pick-up i R-SUV segment kao grupa, naglašavajući našu ambiciju da postanemo relevantan igrač na američkom tržištu.'

Uspjeh u R-SUV i pick-up segmentima ključna je poluga za povećanje profitabilnosti u SAD-u i postizanje ciljanog tržišnog udjela od deset posto. Volkswagen grupa tako nastavlja sustavno širiti svoju prisutnost na jednom od najznačajnijih globalnih tržišta u razvoju.

Arno Antlitz, financijski direktor Volkswagen AG-a, je rekao: 'Tvrtka koju ćemo osnovati ove godine bit će zasebna jedinica i robna marka unutar Volkswagen grupe kojom će se upravljati samostalno. To je u skladu s novim modelom upravljanja Grupom – male jedinice koje djeluju agilno i imaju pristup našim tehnološkim platformama kako bi iskoristile sinergiju.'

SUV Scout je ranije proizvodio International Harvester, koji je tradicionalno proizvodio poljoprivredna i gospodarska vozila. Proizvodio se od 1961. do 1980. kao prvi osobni automobil tvrtke, a bio je dostupan i kao pick-up.