veliki jubilej

[FOTO/VIDEO] Prije točno 160 godina je osnovan Opel: Sve je počelo sa šivaćim strojevima!

29.08.2022 u 13:54

Bionic
Reading

Počevši s proizvodnjom šivaćih strojeva 1862. godine, Opel je postao najveći svjetski proizvođač bicikala i naposlijetku međunarodno poznata marka automobila

Opel trenutno slavi vrlo posebnu obljetnicu. Prije 160 godina Adam Opel osnovao je svoju tvrtku u Rüsselsheimu, u Njemačkoj. Time je postavio temelje za međunarodno aktivnu, uspješnu tvrtku u raznim sektorima. Počevši s proizvodnjom šivaćih strojeva 1862. godine, Opel je postao najveći svjetski proizvođač bicikala i naposlijetku međunarodno poznata marka automobila.

Smjernica od početka koja je oduvijek razlikovala sve proizvode 'made by Opel' – učiniti inovacije dostupnima svima – ostaje istinita i danas. Opel je u potpunosti predan elektrifikaciji i kupcima nudi širok izbor modela s različitim varijantama elektrificiranog pogona.

Opel slavi 160 godina postojanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Osnutak 1862.: početak nije lak

Kao najstarijem sinu majstora bravara Philippa Wilhelma Opela, Adamov je put zapravo bio unaprijed određen – trebao je jednog dana preuzeti i nastaviti očev posao. Ali Adam je imao druge planove, njegov veliki san bio je grad Pariz. Nakon boravka u Liègeu, Bruxellesu i Londonu, konačno je stigao na željeno odredište, gdje je donio važnu odluku da se upusti u posao sa šivaćim strojevima.

Krajem kolovoza 1862., sada 25-godišnjak vratio se u svoj rodni grad Rüsselsheim i osnovao vlastitu skromnu radionicu u kući svojih roditelja; u to vrijeme protivno željama svog oca, koji nije bio zainteresiran za šivaće strojeve. Nakon druženja u kozmopolitskim gradovima, povratak u rodno mjesto za mladog je kalfu značio veliku promjenu. Ali upravo je ovdje, u tadašnjem selu Rüsselsheim sa svojih 2000 stanovnika, Adam postavio temelje globalne tvrtke Opel.

Sastavljanje prve šivaće mašine trajalo je mjesecima. Nakon završetka, krojački majstor Hummel iz Rüsselsheima kupio ju je i držao u funkciji 40 godina. Već tada moto je bio 'Opel, pouzdan'. Godine 1863. Adam Opel postavio je svoj prvi vlastiti proizvodni pogon u napuštenoj staji jednog strica.

Iz Pariza je brat Georg opskrbljivao Adama čelikom, šatlovima, iglama i kompletnim šivaćim strojevima za preprodaju. Pojavio se prvi oglas i Adam je zaposlio svog prvog zaposlenika. Opel ne samo da je proizvodio šivaće strojeve, već je i trgovao njima s velikim uspjehom.

Sljedećih godina posao sa šivaćim strojevima je cvjetao i Opel se proširio. Godine 1868. sagradio je novu tvorničku zgradu s dvokatnom proizvodnom halom, parnim strojem i pripadajućom stambeno-poslovnom zgradom. Nakon useljenja u mladoj tvrtki radilo je 40 ljudi. Iste godine vjenčao se sa suprugom Sophie, koja je osim kućanstva vodila i knjigovodstvo tvrtke, čime je u tvrtku unijela dašak svježine.

Brojke proizvodnje brzo su rasle, ne samo zato što je Opel udovoljavao individualnim željama kupaca i dizajnirao posebne šivaće strojeve za specifične zahtjeve. Godine 1886. 18.000 strojeva napustilo je tvornicu. Tvrtka je postala jedan od najvećih proizvođača šivaćih strojeva u Njemačkoj i izvozila je diljem Europe.

1887: Od šivaćih strojeva do bicikala

Industrijalizacija je obitelji Opel ponudila daljnje poslovne mogućnosti 1880-ih. Na putovanju u Pariz 1884. Adam Opel upoznao je 'penny-farthing' (u glavnom gradu Francuske bicikli su već bili uobičajeno prijevozno sredstvo). Poduzetnik je odlučio kupiti takav uređaj, no prošlo je nekoliko mjeseci prije nego što je prvi njegov vlastiti model napustio tvornicu u Rüsselsheimu 1886. U jesen 1887. ilustrirani cjenik označio je službeni početak značajnog razdoblja u povijesti tvrtke.

Kao i sa šivaćim strojevima koji su postojali prije, Opel je brzo usvojio modernu tehnologiju za svoje bicikle. Godine 1888. penny-farthing, koji je označio početak proizvodnje bicikala u Rüsselsheimu, zamijenjen je modernim biciklom s niskim kotačima. Do 1890. godine prodano je 2200 dvokotača. Petorica sinova Adama i Sophie bili su najbolji ambasadori za svoju stvar s preko 550 pobjeda u biciklističkim utrkama. U 1920-ima Opel je postao najveći svjetski proizvođač bicikala; 15.000 trgovaca prodavalo je bicikle iz Rüsselsheima. Nakon uvođenja proizvodne trake 1923. godine, bicikl je napuštao proizvodnu traku svakih sedam sekundi.

  • +17
Opel slavi 160 godina postojanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

1899: Opel počinje proizvoditi automobile

Odlučujući korak u povijesti tvrtke – koju su naprijed potaknula petorica sinova nakon smrti Adama Opela 1895. – bio je početak proizvodnje automobila 1899. Opel je stoga jedan od pionira u ovoj industriji i jedan od najbogatijih tradicija. proizvođača automobila u svijetu. 21. siječnja 1899. Opel je kupio 'Anhaltische Motorwagenfabrik' od Friedricha Lutzmanna iz Dessaua. Iste godine započela je proizvodnja automobila u Rüsselsheimu s Opelovim 'Patent-Motorwagen System Lutzmann'. Godine 1906. izgrađeno je 1000. vozilo; konačni napredak dogodio se sljedeće godine kada je proizvođač automobila iz Rüsselsheima imenovan dobavljačem carskog dvora. Međutim, Opel je također bio predan demokratizaciji automobila, na primjer s malim 4/8 KS 'Doktorwagen' 1909. godine.

U idućim desetljećima je Opel postao stalni trendsetter. Udobnost, sigurnost i najnovije tehnologije uvijek su igrali glavnu ulogu. U tom procesu, marka se neprestano razvijala ne gubeći dodir sa svojom temeljnom filozofijom – učiniti mobilnost dostupnom svima. Prije 160 godina Adam Opel oduševio je kupce svojim prvim šivaćim strojevima. Slično tome, Opel danas na tržište donosi modernu mobilnost okrenutu budućnosti.

Marka već nudi brojna elektrificirana vozila, u tri lokalne varijante bez emisija. Najprodavaniji modeli kao što su Opel Corsa i Mokka te LCV-trio Combo, Vivaro i Movano su električni na baterije, dok su Opel Grandland i Opel Astra plug-in hibridi. Portfelj električnih pogonskih sustava trenutno upotpunjuje Opel Vivaro-e HYDROGEN. Mladi vozači od 15 i više godina već mogu započeti svoje putovanje u električnu mobilnost zahvaljujući Opel Rocks-e četverociklu s dvoja sjedala.