INOVACIJE I AVANGARDA

Citroen DS E-Tense je još uvijek koncept, no njegovi dijelovi idu u serijsku proizvodnju

04.03.2016 u 16:38

Bionic
Reading

Nakon kratkog (pred)pregleda konceptnog modela E-Tense, Citroenov luksuzni brand DS potpuno je otkrio detalje vezane uz ovaj električni GT uradak. Izgled koncepta nije tek napravljen radi ekstravagancije, već učinkovitosti. Da stvar bude bolja, mnogo dijelova iz koncepta je već iz serijske proizvodnje za buduće DS modele

DS je tim ispunio obećanje u pregledu za sajam u Ženevi, baš kako je i najavljeno. Stražnji dio ovog neobičnog vozila nema staklenu površinu, već se oslanja na kamericu, a to je tek jedan od brojnih detalja. No, dok koncepti u pravilu služe tek kao svojevrsne studije, ovaj proizvođač je u više navrata naglasio kako E-Tense nije tek skulptura namijenjena jednom izlaganju. Njihovim riječima, u stanju su koncept odmah početi i proizvoditi. Jedino što treba za to je 'odluka', prenose novinari AutoExpressa riječi menadžera Bertranda Danteca.

Što se tehničkih detalja tiče, sada se zna nešto više. Pogonski sklop čini Siemensov elektromotor koji razvija 396KS i 516Nm okretnog momenta, a baterije su od branda Saft i pružaju ukupno 53kWh. Samo baterije ovog koncepta su mase čak pola tone, što uz ostatak vozila daje 1.800kg.

E-Tense je poseban po korištenju trostupanjskog mjenjača, zahvaljujući kojem ovo vozilo do stotke stiže za 4,5 sekunde, no istovremeno normalnom vožnjom može imati autonomiju od preko 300 kilometara.

'Sve što vidite na ovom vozilu namijenjeno je korištenju u našim budućim vozilima za serijsku proizvodnju', rekao je DS-ov menadžer Olivier Desserprit za AutoExpress. 'Šasija, ovjes, baterije, svjetla, sve je spremno za masovnu proizvodnju', dodao je. E-Tense bi se svejedno mogao pojaviti u proizvodnji...ako za to kupci pokažu dovoljno zanimanja.