sportski užitak

[FOTO/VIDEO] Alfa Romeo Giulia GTA; ponovno oživljena legenda je izašla na cestu

17.05.2021 u 09:09

Bionic
Reading

Giuliu GTA pokreće Alfa Romeov 2,9-litreni V6 Bi-Turbo motor, osnažen do 540 KS. Sa opsežnom upotrebom ultralakih materijala ima manju težinu za 100 kg u odnosu na model Giulia Quadrifoglio, postižući ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3,6 sekundi

Alfa Romeo je objavio kako se na njihovoj testnoj stazi Balocco međunarodnim medijima počinje s prezentacijom modela Alfa Romeo Giulia GTA, kao i 'ekstremne' GTAm verzije, a biti će organizirane i testne vožnje. Riječ je o povratku jedne od legendi automobilizma i miljokaza u povijesti marke: modela Giulia GTA iz 1965. To je autentični povratak korijenima marke osnovane prije 111 godina, u svijetu performansi i touringa.

Model koji je vraćen u život utjelovljuje jedinstvenu sposobnost Alfa Romea da kombinira stil i sportski karakter. Jedina moguća lokacija za službenu premijeru bila je bivša radionica Autodelte na poligonu Balocco (u provinciji Vercelli), mjestu gde je 1960-ih stvorena Giulia Sprint GTA, jedan od najuspešnijih automobila u povijesti Alfa Romea. Ova lokacija koja pobuđuje sjećanja - sagrađena prije 60 godina, s površinom od 6 km2, s 27 različitih staza, ukupno 80 km - dom je razvoja i testiranja svih Alfa Romeo automobila. Baš su tu novinari isprobali novi Alfa Romeov superautomobil, kako bi uživali u njegovoj kvaliteti vožnje na slikovitim cestama, u seoskim predjelima provincije Vercelli, ka Ivrei i jezeru Lago di Viverone u podnožju Alpa.

Ukratko o modelu

Giulia GTA je momentalno prepoznatljiva zahvaljujući ekskluzivnoj karakterizaciji koja je i estetska i funkcionalna, potvrđujući da u pitanju nije samo vježba iz stila nego vozilo visokih performansi koje je zasnovano na automobilu serijske proizvodnje, izvanrednom modelu Giulia Quadrifoglio. S opsežnom upotrebom ultralakih materijala, težina modela Giulia GTA je smanjenja za do 100 kg u usporedbi s modelom Giulia Quadrifoglio, a pokreće ga unaprijeđena verzija Alfa Romeo 2,9-litrenog V6 Bi-Turbo motora od 540 KS, s odnosom težine i snage od 187 KS/l koji je najbolji u klasi. Ovaj model isporučuje izvanredne performanse, kako u pogledu vremena na stazi tako i ubrzanja. Sa sistemom Launch Mode, ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 3,6 sekundi.

Alfa Romeo Giulia GTA i GTAm na testnom poligonu Balocco Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Inženjeri Alfa Romea su imali za cilj unaprijediti aerodinamiku i upravljivost, ali i iznad svega da smanje težinu, prateći iste smjernice kao za model Giulia GTA iz 1965. Kako bi se postigli ovi ciljevi, opsežno su korištene komponente od ugljičnih vlakana i kompozitnih materijala. Aerodinamika je specijalno dizajnirana kako bi povećala aerodinamički pritisak. Ova rješenja utjelovljuju tehničku stručnost koja dolazi direktno iz Formule 1, zahvaljujući sinergiji s timom Sauber Engineering. Njima su povjereni aerodinamični dodaci, novi zadnji spojler – podesiv u 4 pozicije na modelu GTAm, i novi aktivni prednji spliter, koji se može produžiti za do 40 mm za upotrebu na stazi na modelu GTAm.

Druge razvijene karakteristike uključuju centralni ispušni sustav od titana Akrapovič, ugrađen u zadnji difuzor od ugljičnih vlakana, i 20-colne naplatke s jednom sigurnosnom maticom, po prvi put viđene na jednoj limuzini, upareni sa specijalno odabranim Michelin gumama Pilot Sport Cup 2 Connect. Aerodinamičko istraživanje u zračnom tunelu nije bilo ograničeno na aerodinamičke dodatke, nego je obavljeno i za specijalno razvijeno podvozje koje ima kompletnu oplatu. GTA i GTAm također koriste specijalni novi zračni ekstraktor koji može povećati 'ground effect' automobila, time osiguravajući odlično prianjanje na cesti pri velikim brzinama. Konkretno, na modelu Giulia GTAm, najintenzivnija aerodinamička konfiguracija omogućava stvaranje trostruko više pritiska u usporedbi s modelom Giulia Quadrifoglio, koji je prethodno predstavljao referentnu točku u klasi.

Upravljivost je unaprijeđena proširivanjem razmaka između prednjih kotača za 25 mm i zadnjih za 50 mm, i razvijanjem posebnog podešavanja ovjesa za sisteme ovjesa (prednji s dva oscilirajuća ramena, dok stražnji koriste nezavisne 'multilink' opruge). Specifična podešenost ovjesa i upravljanja osigurava veću brzinu pri oštrom skretanju i u zavojima i poboljšanja stabilnosti bez utjecaja na udobnost na svim površinama.

Na kraju, što se tiče performansi, Alfa Romeov 2,9-litreni Bi-Turbo motor, koji je u potpunosti izrađen od aluminija i sposoban razviti 510 KS u modelu Giulia Quadrifoglio, dostiže izlaznu snagu od 540 KS na modelu Giulia GTA, zahvaljujući pedantnom razvoju i kalibraciji inženjera Alfa Romea, koji su se pozabavili protokom hlađenja klipova i dizajnom klipnjača. Cirkulacija zraka u rashladnim i prijenosnim krugovima motora je isto tako povećana.

Aluminijum se naširoko koristio u motoru, vratima, ovjesu i različiti kompozitni materijali su korišteni za mnoge druge komponente: u GTAm, polikarbonat je korišten za okvire bočnih i zadnjih prozora, dodatno smanjujući težinu. Kombinacija manje težine i povećanja snage na 540 KS rezultira odličnim performansama. Zahvaljujući sistemu Launch Mode, potrebno je samo 3,6 sekundi za ubrzanje od 0 do 100 km/h. Za razliku od GTA, Giulia GTAm nudi konfiguraciju sa dva sjedala i stražnjim zaštitnim okvirom, ali je i dalje tipski odobren za upotrebu na cesti. U GTA paketu, sa istom snagom, Giulia nudi 5 sjedala.

Aerodinamika F1, zahvaljujući neprocenjivom znanju tima Sauber Engineering

Jedan od faktora od kojeg su tehničari brenda Alfa Romeo imali koristi je aerodinamika, zagarantovana stručnošću i mogućnostima kompanije Sauber Engineering. Sa svojih 50 godina iskustva u moto-sportu - od toga 27 u F1, ova švajcarska firma stekla je detaljno poznavanje aerodinamike, delimično zahvaljujući sopstvenom vazdušnom tunelu, jednom od najnaprednijih u Evropi. Tim kompanije Sauber Engineering je aktivno učestvovao u dizajniranju, pravljenju prototipa i proizvodnji aerodinamičkih komponenata novog modela Giulia GTA. Zahvaljujući ručno podesivom prednjem spliteru i zadnjem krilu, model Giulia GTAm može svoje aerodinamičke performanse da prilagodi bilo kojoj vrsti staze, tačno prateći zahteve i preference svog vozača.

GTA i GTAm modeli takođe imaju koristi od specijalnog novog ekstraktora vazduha koji je u stanju da poveća efekat prijanjanja automobila na put, garantujući tako odlično upravljanje pri velikim brzinama. Tačnije, model Giulia GTAm je u stanju da razvije dvostruki pritisak u poređenju sa modelom Giulia GTA, i trostruki porast u poređenju sa Giulia Quadrifoglio, izuzetno značajnom figurom koja svedoči o sjajnom radu tehničara brenda Alfa Romeo i kompanije Sauber. U ovom poslu učestvovala su dva vozača iz F1 tima, Antonio Đovinaci i Kimi Rajkonen, koji su igrali aktivnu ulogu u nekim sesijama ispitivanja na stazi, tokom kojih su pružili neprocenjive uvide, posebno po pitanju aerodinamičkih komponenti automobila i upravljanju.

  • +72
Alfa Romeo Giulia GTA i GTAm Izvor: Promo fotografije / Autor: Aldo Ferrero

Jedinstven, funkcionalan dizajn interijera

U interijeru se izdvaja nekoliko novih detalja: obloga od Alcantara materijala nalazi se na instrumentnoj ploči, vratima, pretincu za rukavice, bočnim stupovima i centralnim detaljima na sjedalima. Ovaj cijenjeni materijal pruža vozaču odgovarajuće trenje i smanjuje uobičajene odsjaje na instrumentnoj ploči i drugim plastičnim dijelovima.

Alcantara se još opsežnije koristi u verziji GTAm, gde su zadnja sjedala uklonjena, ostavljajući prostor za potpuno tapecirano 'korito', na kojem se nalaze specifične lajsne namijenjene držanju kaciga i aparata za gašenje požara. Novi mat ulošci od ugljičnih vlakana daju unutrašnjosti prepoznatljivu tehničku i estetsku eleganciju. Unutrašnjost novog GTAm modela se malo razlikuje po tome što sadrži zaštitni kavez, ali nema obloga na vratima niti zadnjih sjedala, a vrata se otvaraju pomoću remena umjesto ručke, u istim bojama kao SABELT sigurnosnim pojasevima u 6 točaka vezivanja, još jedan element tipično inspiriran utrkama.

Za tako ekskluzivan model, Alfa Romeo je stvorio širok izbor prilagođavanja namijenjenih za jedinstveno iskustvo kupovine ovog superautomobila, uključujući i paket iskustva sa Bell kacigom u specijalnim GTA bojama koja može biti prilagođena sa serijskim brojem, posebnom Goodwool pokrivkpm za auto kao i posvećene usluge. GTAm takođe dolazi sa Alpinestars kompletom trkaće odjeće. U Italiji, Giulia GTA i GTAm iskustvo košta 175.000 i 180.000 eura (uključen PDV od 22 posto).