EUROPSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je europsko izdanje novog Kia Sportagea: Prva europska verzija u 28-godišnjoj povijesti modela

02.09.2021 u 10:21

Bionic
Reading

Razvijen na novoj arhitekturi, europski Sportage ima koristi od visokotehnološkog programa usmjerenog na Europu koji je ostvario optimalni međuosovinski razmak i idealne dimenzije i proporcije za europske ceste

Kia Europe otkrila je namjensku europsku verziju novog Sportagea, koji je pažljivo izrađen za uspostavljanje novih mjerila u cijelom segmentu SUV-ova u Europi. Kombinira uglađen, ali mišićav i moderan vanjski dizajn s vrhunskom unutrašnjošću s integriranim zakrivljenim zaslonom koji sadrži najnovija dostignuća u tehnologiji povezivanja.

Razvijen na novoj arhitekturi, europski Sportage ima koristi od visokotehnološkog programa usmjerenog na Europu koji je ostvario optimalni međuosovinski razmak i idealne dimenzije i proporcije za europske ceste. Ovaj pedantan pristup pomogao je stvoriti SUV koji savršeno odgovara europskim zahtjevima, naglašavajući njegovu svakodnevnu praktičnost i upotrebljivost. Takav progresivan i prilagođen paket također je rezultirao time da su kapacitet prtljage, prostor za glavu i prostor za noge značajno povećani u odnosu na odlazeći model Sportage, s najboljim prostorom za noge u klasi za putnike u drugom redu.

Kia Sportage za europsko tržište Izvor: Promo fotografije / Autor: Kia Europe

Najsuvremeniji hibridni pogoni dodatno poboljšavaju sposobnosti europskog Sportagea, služeći za dramatično smanjenje emisija i povećanje potrošnje goriva. Napredni plug-in hibridni model (PHEV) predstavlja još jedan prvi put za europski Sportage, koji ostvaruje električnu vožnju bez emisija, koja može pokriti većinu svakodnevnih putovanja od kuće do posla ili za svakodnevne potrebe kupovine. Najnoviji čisti benzinski i dizelski motori s unutarnjim izgaranjem također su dostupni u različitim verzijama učinkovitosti i snage, osiguravajući da Sportage pokriva širinu europskog tržišta.

Kako bi stvorio dinamičan, privlačan i optimalan doživljaj vožnje na europskim cestama, novi Sportage predstavlja brojne inovativne tehnološke uspjehe. Elektronički kontrolirani ovjes nove generacije (ECS) pruža optimalnu udobnost i vrhunsku razinu sigurnosti u svakom trenutku zahvaljujući kontinuiranoj kontroli prigušenja u stvarnom vremenu. Novi način rada na terenu daje Sportageu izvanredne mogućnosti vožnje u izazovnijim uvjetima, poput snijega, blata i pijeska, što vlasnicima omogućuje avanturističnije aktivnosti u slobodno vrijeme.

Novi Sportage također prednjači u sigurnosti s pasivnim i aktivnim sustavima visoke tehnologije DriveWise - uključujući Kijin svjetski poznati sveobuhvatni paket naprednih sustava pomoći vozaču (ADAS).

Nova europska verzija Sportagea bitan je dodatak potpuno novoj obitelji pete generacije, čiji je prvi član varijanta s dugim međuosovinskim razmakom predstavljena u srpnju.

Novi identitet dizajna temeljen na hrabroj i odvažnoj filozofiji

Vanjski dio novog Sportagea, prema Kiji, uspostavlja nove granice dizajna, dajući mu dramatičnu prisutnost na europskim cestama. Napete i oštre linije protežu se po profinjenom tijelu, pojačavajući izuzetne stilske napetosti. U isto vrijeme, čiste, ali mišićave površine udružuju snage sa zamršenom grafikom kako bi SUV-u dale dinamičnu i odlučnu prisutnost na cesti.

Otkriven početkom ove godine uz veliko priznanje dizajnerske zajednice, Kijin novi jezik dizajna - Opposites United - srž je novog Sportagea, utječući na svaki aspekt njegova izgleda i karaktera.

Odvažna filozofija koja izaziva misli sastoji se od pet stupova: Radost za razum, Moć napretka, Tehnologija za život, Napetost za spokoj i Hrabra za prirodu. Posljednji stup - Hrabar za prirodu - duboko je utjecao na dizajnersko stvaranje novog Sportagea, utjelovljujući svijet prirode i stvarajući dizajnerski identitet koji ima odvažan, emotivan, moderan, ali organski oblik.

S prednje strane novi Sportage prikazuje precizan i zamršen oblik dizajna sa detaljno orijentiranom crnom grafikom rešetke koja se proteže po širini lica. Tehnička grafika spaja glavne prednje značajke novog Sportagea, predstavljajući upečatljiv izgled. Rešetka povezuje Kijinu modernu potpisanu rešetku Tiger Nose s karakterističnim LED DRL-ima u obliku bumeranga u obliku bumeranga (dnevna svjetla), koja zauzvrat stvaraju čvrste granične linije za upečatljiva Matrix LED svjetla poznata i kao inteligentni sustav prednjeg osvjetljenja.

Odajući počast svom sportskom naslijeđu, bočni profil novog Sportagea stvara uzbudljivu prisutnost na cesti s napetim linijama koje presijecaju čiste, ali profinjene površine karoserije koje besprijekorno spajaju kontrastne količine.

Predstavljajući još jedan 'prvi' za novi Sportage asortiman u Europi, crni krov sada je dostupan s novim modelom, pomažući naglasiti sportski profil i istaknuti arhitektonski dinamičan C-stup. Dodavanje kromiranog remena pojačava se na stražnjoj strani novog Sportagea, stvarajući skladne linije sa stražnjim spojlerom koji dodatno doprinosi sportskom pedigreu automobila.

Europski Sportage održava svoju snažnu prisutnost na cesti straga s mišićavim nagnutim dizajnom brze vožnje koji se slijeva u stražnja svjetla, izrađena tako da ostavljaju dojam da su urezani u karoseriju finom preciznošću. Stražnja svjetla za britvice povezana su tankim vodoravnim dizajnom, dajući novom Sportageu zadivljujuće širok dojam sa stražnje strane.

Ovisno o specifikacijama i modelu, novi Sportage vozi se na 17-, 18- ili 19-colnim kotačima s velikim rasponom, s izborom od šest različitih dizajna, boja i završnih obrada.

  • +33
Kia Sportage za europsko tržište Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Najsuvremeniji unutarnji prostor

Unutrašnjost novog Sportagea, prema Kiji, 'igra odvažno u karakteru, mekoćom u kvalitetama i inovativnošću u tehnologiji, stvarajući uistinu najsuvremeniji prostor usmjeren na vozača'. Kabina je pažljivo izrađena kako bi spojila revolucionarnu tehnologiju s luksuznim značajkama, vrhunskim materijalima i modernim stilom.

U središtu moderne kabine novog Sportagea nalazi se lijepo oblikovan integrirani zakrivljeni zaslon s podlogom na zaslonu osjetljivom na dodir i finim detaljima sportskih ventilacijskih otvora. Zakrivljeni zaslon prelazi preko prednjeg dijela unutrašnjosti, dajući kokpitu dramatičnu širinu i dubinu.

Visokotehnološki 12,3-inčni zaslon osjetljiv na dodir i napredni integrirani kontroler djeluju kao centar za povezivanje, funkcionalnost i potrebe korisnika za povezivanje vozača i suvozača. Oba su sustava stvorena da budu jednostavna za upotrebu, vrlo intuitivna i mekana na dodir. Instrument tabla od 12,3 inča opremljena je najnovijom generacijom cijelog tankoslojno-tranzistorskog zaslona s tekućim kristalima za nevjerojatno preciznu i jasnu grafiku. S takvim naprednim i sigurnim povezivanjem visoke tehnologije, novi Sportage ima koristi od najnovijeg bežičnog softvera i ažuriranja karata. Napredni softver za povezivanje u novom europskom Sportageu korisnicima omogućuje daljinsko povezivanje s njihovim vozilom putem aplikacije za pametne telefone Kia Connect. Interaktivna tehnologija, jednostavna za korištenje, korisnicima također omogućuje pristup ključnim ugrađenim značajkama kao što su Kia Live Services, internetska navigacija, mrežno prepoznavanje glasa i integracija kalendara sa pametnog telefona. Aplikacija Kia Connect korisnicima pruža potpuni mir jednostavnim dodirom kako bi provjerili je li njihov Sportage zaključan i prozori zatvoreni te pružala potpunu udobnost obavještavajući korisnike točno gdje su zadnji put parkirali svoj terenac.

Ergonomska središnja konzola optimalno je postavljena za vozača i suvozača, pružajući spremište, konfiguraciju operacijskog sustava, držače za čaše i prekidače na dodir, a potonji sjede na podignutom profilu uz ručicu mjenjača po žici. Utor za punjenje pametnog telefona nudi bežično punjenje velike brzine od 15 W.

U cijeloj kabini korišteni su najkvalitetniji materijali koji su raskošni na dodir, dok dinamičke opcije boja dodaju živost i energiju. Sjedala vozača i suvozača kombiniraju inovaciju i udobnost u sportskom tankom dizajnu.

Inteligentni unutarnji prostor europskog Sportagea, koji kombinira praktičnost, funkcionalnost i svestranost, potkrijepljen je kompaktnim međuosovinskim razmakom od 2.680 mm, širine 1.865 mm, duljine 4.515 mm i visine 1645 mm. To je rezultiralo paketom koji vodi do prostora za noge, prostora za glavu i prtljage. Europski Sportage nudi prostor za noge od 996 mm za putnike u drugom redu, dok je stražnji prostor za glavu 998 mm. Kapacitet prtljažnika je 591 litra (VDA). Kako bi se povećala udobnost, stražnja sjedala mogu se preklopiti u omjeru 40:20:40 dopuštajući 1.780 litara prtljažnog prostora.

Potpuno uronjen surround zvuk u automobilu isporučuje se putnicima novog Sportagea putem vrhunskog zvučnika Harman Kardon, vrhunskog zvučnika u industriji.

Novi europski Sportage dostupan je i u još sportskijem i dinamičnijem dizajnu koji dodatno naglašava energičnu prirodu SUV -a. Model GT-Line u potpunosti koristi svoj hladni crossover SUV oblik, s istaknutim bojama karoserije koje su žive i živahne. Unutrašnjost igra snažne kontraste između crne i bijele boje, dajući GT-Lineu živo i sportsko okruženje.

Napredni pogonski sklopovi

Novi Sportage bit će lansiran sa opsežnom paletom snažnih, osjetljivih i učinkovitih pogonskih sklopova, uključujući najsuvremenije hibridne električne tehnologije, kao i najnoviju generaciju čistih benzinskih i dizelskih motora s unutarnjim izgaranjem.

Od samog početka razvoja, novi Sportage trebao je prihvatiti najnovije tehnologije elektrificiranih pogonskih sklopova, što ga čini jednim od najučinkovitijih dostupnih SUV-a. Razvijeni na naprednoj arhitekturi koja uključuje inovacije u elektrifikaciji pogonskih sklopova, i hibridni (HEV) i plug-in hibridni (PHEV) modeli novog europskog Sportagea isporučuju beskompromisni ekološki paket SUV-a.

Smještaj pogonskih komponenti za modele HEV i PHEV pažljivo je izveden kako bi se izbjegao utjecaj na putnički i prtljažni prostor. Za izvedenicu HEV baterija se nalazi ispod sjedala u drugom redu, što rezultira prostorom za noge jednakim modelima Sportage s konvencionalnim motorima. Za PHEV Sportage, visokonaponska baterija postavljena je centralno između dvije osovine ispod karoserije SUV-a, osiguravajući uravnoteženu raspodjelu težine i unutarnji prostor koji je praktičan, udoban i svestran.

PHEV Sportage sadrži Kijin nagrađivani 1,6-litreni T-GDI motor, elektromotor s vučnim pogonom sa stalnim magnetom od 66,9 kW i litij-ionsku polimer bateriju od 13,8 kWh. Kombinacija pogonskih sklopova daje ukupnu izlaznu snagu sustava od 265 KS, od čega 180 KS proizlazi iz motora s unutarnjim izgaranjem.

Najsuvremenija baterija u PHEV Sportageu sadrži visokotehnološku jedinicu za upravljanje baterijom koja stalno prati stanje baterije, uključujući faktore kao što su struja, napon, izolacija i dijagnostika grešaka. Paket također ima naprednu jedinicu za nadzor ćelija koja mjeri i prati napon i temperaturu ćelije.

Model HEV Sportage također ima koristi od Kijinog hvaljenog 1.6 T-GDI motora od 180 KS. Sadrži vučni elektromotor sa stalnim magnetom od 44,2 kW i litij-ionsku polimernu bateriju od 1,49 kWh. Ukupna snaga sustava HEV Sportage je 230 KS.

Novi 1.6 T-GDI motor dostupan je i u novoj Sportage liniji s blagim hibridnim (MHEV) sustavom koji je razvijen za smanjenje emisije i optimizaciju štedljivosti. Kombinira poboljšanu učinkovitost sa sportskim performansama, stvarajući izlaznu snagu od 150 ili 180 KS. Četverocilindrična jedinica ostvaruje povećanu učinkovitost goriva kroz novi i optimizirani proces izgaranja, tehnologije hlađenja i ključne mjere smanjenja trenja, uključujući napredni integrirani sustav upravljanja toplinom i upotrebu kugličnog ležaja s malim trenjem.

U liniju prilikom izlaska na tržište novog europskog Sportagea uključen je i visoko učinkovit 1,6-litreni čisti dizelski motor koji je dostupan sa 115 ili 136 KS. Zahvaljujući naprednim SCR aktivnim tehnologijama za kontrolu emisija, čisti dizelski motor smanjuje zagađivače poput NOx i čestica. Čisti dizelski model snage 136 KS dostupan je s MHEV tehnologijom, čime se dodatno smanjuju emisije i poboljšava učinkovitost novog europskog Sportagea.

Motor 1.6 T-GDI uparen je sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT), dok je dostupan i 6-stupanjski ručni mjenjač (MT). Varijante 1,6-litrenog dizela-sa ili bez dodatne MHEV tehnologije se mogu upariti sa šesterostupanjskim inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT) ili sa 7DCT.

Svi europski modeli Sportage opremljeni su Kijinom Idle Stop-and-Go tehnologijom koja gasi motor dok je automobil u mirovanju, donoseći daljnju uštedu goriva u stvarnom svijetu i smanjenje emisija. Moguće je upravljati funkcijom ISG pomoću Kijine vodeće ADAS tehnologije u industriji, koja gleda unaprijed kako bi utvrdila treba li i kada ISG treba aktivirati, primjerice kada se vozilo približava znaku zaustavljanja ili čvoru. Ova kombinacija izbjegava nepotrebne operacije zaustavljanja i pokretanja motora, a vozača cijelo vrijeme informira o trenutnom statusu ISG-a.

Optimalan pogon u svim okruženjima

Temeljen na novoj arhitekturi tvrtke N3, svaki element novog Sportagea osmišljen je i razvijen kako bi poboljšao vrhunski status ovog SUV-a.

Sportage prvi puta predstavlja stvaranje potpuno novog Terrain Mode-a koji će debitirati na Sportageu pete generacije. Razvijeno za vlasnike Sportagea koji se žele baviti avanturama i slobodnim aktivnostima na otvorenom, visoko napredni način terena automatski prilagođava postavke Sportagea tako da vozilo ostvaruje optimalnu dinamiku vožnje za bilo koje stanje ceste i okruženje, uključujući snijeg, blato i pijesak.

Izvan načina rada na terenu, Sportage prema zadanim postavkama postavlja način vožnje, a vozač bira između podpostavki Udobnost, Eko ili Sport. Radi praktičnosti i dodatne sigurnosti, svi se pogonski načini prikazuju unutar digitalne skupine visoke razlučivosti.

Nova platforma također je uvelike utjecala na vozne karakteristike novog Sportagea, kombinirajući profinjenu, stabilnu i udobnu vožnju s agilnim i dinamičnim upravljanjem. Napredni sustav upravljanja i ovjesa koji je pomno podešen pomaže u spajanju ovih kvaliteta.

Novi elektronički upravljani ovjes (ECS) pruža optimalnu udobnost i vrhunsku razinu sigurnosti u svakom trenutku zahvaljujući kontinuiranoj kontroli prigušenja u stvarnom vremenu. Elektronički upravljani sustav pogona na četiri kotača osigurava optimalnu raspodjelu snage između prednjih i stražnjih kotača ovisno o uvjetima na cesti i situacijama u vožnji, ne samo dodatno poboljšavajući performanse vožnje, već i sigurnost i učinkovitost.

DriveWise sustav sigurnosti

S obzirom da je sigurnost glavni prioritet tijekom razvoja, Sportage pete generacije jedno je od najsigurnijih vozila u svojoj klasi.

Ispod elegantnog vanjskog dizajna novog Sportagea nalazi se ojačana i lagana struktura karoserije koja ima veliku torzijsku krutost. Novi Sportage ima različite sigurnosne sustave i primjene u sustavu strukture, uključujući zračne jastuke za vozača, suvozačeve zračne jastuke, bočne zračne zavjese, središnje zračne jastuke na prednjim sjedalima i niske bočne zračne jastuke.

Kijina priznata interno razvijena tehnologija ADAS (Advanced Advanced Assistance System System - ADAS), također poznata kao DriveWise, pomaže novom Sportageu da izbjegne potencijalne opasnosti, u potpunosti štiteći putnike i druge sudionike u prometu na svakom putovanju. Kao dio svog DriveWise ADAS paketa, novi Sportage sadrži Kijin vodeći u industriji sustav pomoći pri izbjegavanju sudara naprijed s funkcijom skretanja, koji pomaže u izbjegavanju sudara s nadolazećim automobilima pri skretanju lijevo na čvorištima.

Pomoć pri vožnji na autocesti (HDA) održava zadanu udaljenost i brzinu od vozila ispred vas tijekom vožnje po autocesti te pomaže pri centriranju novog Sportagea u njegovu traku. HDA također može prilagoditi brzinu vozila prema ograničenju brzine.

Pametni tempomat temeljen na navigaciji (NSCC) pomaže voziti novi Sportage sigurnom brzinom na autocesti koristeći navigacijske podatke u stvarnom vremenu. Dodatno proširujući opseg NSCC-a, za dijelove autoceste gdje ima zavoja i zavoja, tehnologija automatski smanjuje brzinu putovanja prije nailaska na zavoj ili zavoj. Po povratku na 'ravno' na autocesti, NSCC vraća ograničenje brzine na izvornu razinu.