GSE se vraća

[FOTO/VIDEO] Otkriveni nova Opel Astra GSe i Astra Sports Tourer GSe: Plug-in hibridi pokreću dinamičnu podmarku

30.09.2022 u 15:52

Bionic
Reading

S impresivnom izlaznom snagom sustava od 165 kW (225 KS) i najvećim okretnim momentom od 360 Nm nova Astra GSe i Astra Sports Tourer GSe odgovarat će najboljima u svojim klasama za pokretanje iz mjesta, ubrzanje i maksimalnu brzinu

Nakon najave da će Opel oživjeti GSe kao novu podmarku za dinamične, elektrificirane modele, marka s Blitz amblemom je danas objavila unaprijed informacije i slike prvih novih modela GSe – nove Opel Astre GSe i nove Opel Astre Sports Tourer GSe.

Kao vrhunski plug-in hibridi, dostupni kao karavan Astra Sports Tourer kao i hatchback Astra s petero vrata, pridošlice će ponuditi optimalnu ravnotežu između udobnosti vožnje i upravljanja usmjerenog na performanse u kombinaciji s odgovornošću prema okolišu.

Opel Astra GSe i Astra Sports Tourer Gse Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

'Nova Astra GSe i nova Astra Sports Tourer GSe idealni su automobili za lansiranje naše dinamične nove pod-marke, u potpunom skladu s našom strategijom da do 2028. postanemo potpuno električna marka', rekao je izvršni direktor Opela, Florian Huettl.

S impresivnom izlaznom snagom sustava od 165 kW/225 KS i najvećim okretnim momentom od 360 Nm (WLTP kombinirana potrošnja goriva: 1,2-1,1 l/100 km, emisija CO2 26-25 g/km; preliminarne vrijednosti) nova Astra GSe i Astra Sports Tourer GSe odgovarat će najboljima u svojim klasama za pokretanje iz mjesta, ubrzanje i maksimalnu brzinu.

Osim toga, pridošlice će postaviti nova mjerila za angažman vozača. U usporedbi s ostalim modelima Astra, modeli GSe još su agilniji i još precizniji; upravljač, ovjes i kočnice odmah i predvidljivo reagiraju na svaki vozačev potez.

Njemački proizvođač automobila postigao je značajke upravljanja usmjerene na performanse opremivši nove modele Opel Astre GSe namjenskom šasijom, spuštenom za 10 milimetara. U usporedbi sa svojim neposrednim konkurentima, novopridošlice će pružiti vrhunsku stabilnost tijekom skretanja, pri kočenju i tijekom vožnje velikom brzinom na autocesti.

Sportska kalibracija upravljanja je specifična za GSe, dok su jedinstvene opruge i uljni amortizeri prednjeg i stražnjeg ovjesa posebno podešeni ne samo za dinamičnu vožnju, već i za udobnost. Amortizeri imaju KONI FSD (Frequency Selective Damping) tehnologiju, koja omogućuje različite karakteristike prigušenja na visokim frekvencijama (kontrola ovjesa) u odnosu na niske frekvencije (kontrola tijela vozila). Postavke ESP-a također su ekskluzivne za modele GSe, s pragom aktivacije prilagođenim prema gore kako bi odgovarao dinamičkom ponašanju u vožnji.

  • +12
Opel Astra GSe i Astra Sports Tourer Gse Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Odvažan i čisti Astra-dizajn plus prepoznatljivi GSe stilski detalji

Nova generacija Opel Astre hrabra je i čista dizajnerska izjava za marku; prepoznatljivi stilski detalji GSe-a daju mu još svrhovitiji izgled. Izvana, dizajn 18-colnih kotača od lake legure – inspiriran hvaljenim, potpuno električnim Manta GSe konceptom – specifični prednji branik i maska, te GSe amblem na vratima prtljažnika, ne ostavljaju sumnju u pogledu dinamike GSe karakter.

Iznutra su sportske ambicije naglašene prednjim sjedalima obrubljenom alcantarom; oni nisu samo jedinstveni za GSe, oni dodatno proširuju Opelovu dugogodišnju reputaciju vrhunske ergonomije sjedala – posebno u Astrinoj kompaktnoj klasi – zahvaljujući AGR certifikatu.

Opelova oznaka 'Gse' tradicionalno je bila skraćenica od 'Grand Sport Einspritzung' (Grand Sport Injection) kao na Opel Commodore GS/E i Opel Monza GSE. GSe je sada Opelov vrhunski sportski pod-brend, što znači 'Grand Sport electric'. Kombinirajući vrijednosti 'zabave za vožnju' s opcijom lokalne mobilnosti bez emisija, Opel GSe modeli će redefinirati performansi tzv. duha vremena (njem. Zeitgeist).