50. obljetnica

[FOTO/VIDEO] Opel Classics će sudjelovati na najvećem njemačkom reliju oldtimera 'Olympia Rally ’72 Revival'

Opel Astra Plug-In Hybrid i Opel Commodore B GS/E

Opel Astra Plug-In Hybrid i Opel Commodore B GS/E

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Među sudionicima će biti i legendarni reli vozač Walter Röhrl. Bavarac je osvojio Europsko prvenstvo u reliju 1974. u tvorničkoj Opel Asconi A i naslov svjetskog prvaka među vozačima (po drugi put) 1982. s Asconom 400

Opel Classic će sudjelovati na Olympia Rally '72 Revival, koji će se održati diljem Njemačke od 8. do 13. kolovoza. Stotinu devedeset i sedam timova iz devet nacija završit će 6 dnevnih etapa između Kiela na sjeveru i Münchena na jugu – ukupno 2252 kilometra. Među starterima je legenda relija i dvostruki svjetski prvak Walter Röhrl, čija je karijera krenula prije točno 50 godina na originalnom reliju Olympia.

Opel Commodore B GS/E

Opel Commodore B GS/E

Izvor: Promo fotografije / Autor: Walter Tillmann

'Oduševljeni smo što možemo doprinijeti pravim draguljima ovom velikom oživljavanju s klasičnim Opelovim modelima kao što su 1971 Rallye Kadett i Commodore GS/E Coupé. I naravno, Opel Olympia će također igrati ulogu u osvajanju naslova relija. Baš kao i naša nova Astra plug-in hibrid, koja će privući pozornost svojim hrabrim, jasnim dizajnom i pionirskim tehnologijama kao napredno vozilo i vozilo za posadu,' rekao je Harald Hamprecht, potpredsjednik komunikacija.

OLYMPIA RALLYE 1972.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jobst von der Wense

'Olympia Rally 1972. bio je jedinstven i Revival će oduševiti navijače', rekao je Leif Rohwedder, menadžer Opel Classics-a. 'Naši legendarni Opel automobili sigurno će donijeti mnogo uspomena sudionicima i gledateljima.'

Walter Röhrl vozi Opel Commodore GS/E i Asconu 400

Walter Röhrl opisuje Olympia Rally 1972. kao 'rally stoljeća. Nakon ovoga više ništa nije bilo kao prije.' Uslijedio je njegov prvi tvonički ugovor s Opelom. 'Pod vodstvom Opelova tunera Güntera Irmschera, pripremao sam se za svoj prvi Monte Carlo Rally i uzbudljivu sezonu '73. sa svojim novim suvozačem Jochenom Bergerom.' Bavarac je osvojio Europsko prvenstvo u reliju 1974. u tvorničkoj Opel Asconi A i naslov svjetskog prvaka među vozačima (po drugi put) 1982. s Asconom 400.

Opel Ascona B 400

Opel Ascona B 400

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

U četvrtak, 11. kolovoza, Röhrl će započeti reli u Commodoreu GS/E iz Opel Classica. Upravo s ovakvim automobilom Röhrl i Berger debitirali su Irmscher/Opel na reliju Monte Carlo 1973. Röhrl će zatim drugu dionicu iz Pferdsfelda voziti u Opel Asconi 400 – automobilu s kojim je proslavio brojne uspjehe , prije svega pobjeda na reliju Monte Carlo 1982. Odredište dana je 'Technik Museum' u Speyeru, dom najveće europske svemirske izložbe.

  • +5
  • +2

Opel Classics će sudjelovati na najvećem njemačkom reliju oldtimera 'Olympia Rally ’72 Revival'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Uz Opelove klasike koje vozi Walter Röhrl, posebnim Opel Kadettom B na Olympia Rally ’72 Revival upravljat će sportski predsjednik ADAC-a Hermann Tomczyk i veteran motorsporta Günther Holzer. Dijelit će Rallye Kadett koji su 1970-ih vozili Šveđani Anders Kulläng i Bruno Berglund.

Opel Olympia A 1100 SR

Opel Olympia A 1100 SR

Izvor: Promo fotografije / Autor: Andreas Liebschner

Naposljetku, 'Olympia Rally' ne bi bio potpun bez istoimenog Opela, a onaj koji sudjeluje u ovogodišnjem oživljavanju je Olympia 1100 SR iz 1967. Ovaj konkretni primjerak ima motor 1100 SR sa 44 kW/60 KS. Snažnija Olympia 1900 mogla je postići najveću brzinu do 170 km/h – teritorij sportskih automobila u to vrijeme.

Opel Kadett B Coupé

Opel Kadett B Coupé

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Opel Astra plug-in hibrid odvažan i čist automobil

Kako bi osigurali da organizatori oživljavanja Olympia Rallyja mogu putovati u istom hrabrom i čistom stilu kao klasični modeli iz Rüsselsheima, Opel im je na raspolaganje stavio novu Astru plug-in hibrid. Elektrificirana Astra odgovara klimatski neutralnom konceptu relija i proizvodi 133 kW/180 KS snage sustava i 360 Nm maksimalnog okretnog momenta (WLTP kombinirana potrošnja goriva1: 1,1 l/100 km, emisija CO2 26-24 g/km). U čisto električnom načinu rada, kompakt s pet vrata može prijeći do 60 km lokalno bez emisija (WLTP).

Opel Astra, šesta generacija: hrvatska premijera

Opel Astra, šesta generacija: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ivan Lackovic

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!