SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Hyundai predstavio novu Konu Electric: Subkompaktni SUV s proširenim dometom i naprednim značajkama

08.03.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Unaprijeđeni model bit će dostupan u četiri varijante, uključujući potpuno električni EV (standardnog ili dugog dometa), hibridni električni (HEV), motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) i sportski N Line, s 'univerzalnom arhitekturom za sve i jedinstvenim stilom za svakoga'

Hyundai je održao digitalnu svjetsku premijeru potpuno nove Kone, za koju korejski proizvođač kaže da je napredni 'multiplayer' u B-SUV segmentu, predvođen potpuno električnom varijantom (EV) koja nudi napredne sigurnosne i praktične značajke i domet koji je vodeći u klasi. Još krajem prosinca prošle godine, kada je Hyundai predstavio futuristički dizajn Kone subkompaktnog SUV-a druge generacije, smo rekli da je izveden iz potpuno električne EV izvedbe.

Unaprijeđeni model bit će dostupan u četiri varijante, uključujući potpuno električni EV (standard ili dugog dometa), hibridni električni (HEV), motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) i sportski N Line, s 'univerzalnom arhitekturom za sve i jedinstvenim stilom za svakoga'. U skladu s najavom strategije ubrzane elektrifikacije tvrtke iz ožujka 2022. Hyundai će na tržište dovesti 11 novih potpuno električnih modela do 2030. godine.

Sa svojim robusnim, dinamičnim dizajnom i povećanim dimenzijama, potpuno nova Kona zadržava svoj ikonski karakter, podržavajući aktivan stil života za kupce svih dobi i generacija, dok nudi nove tehnologije i značajke pogodnosti koje pružaju sigurno, povezano i udobno iskustvo. Među nadogradnjama su dvostruki 12,3-inčni panoramski zasloni, Digital Key 2 Touch, puna OTA (Over-the-Air) ažuriranja i Connected Car Navigation Cockpit (ccNC).

Hyundai Kona Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai Motor Group

Kona Electric pruža potpuno električni doseg (AER) vodeći u klasi u B-SUV segmentu (WLTP procijenjeno 490 km temeljeno na europskoj specifikaciji modela). Također dolazi s elementima dizajna specifičnim za EV, uključujući prtljažnik, aktivne zračne zaklopke, unutarnje i vanjske otvore Vehicle-to-Load (V2L), Head-up Display (HUD)2, i-PEDAL način vožnje, Smart Regenerative System, elektronički Active Sound Design (e-ASD) i Eco paket.

Potpuno nova Kona kreće s Hyundaijevim naprednim sustavom pomoći vozaču Smart Sense (ADAS) i sigurnosnim sustavima, uključujući autonomnu vožnju razine 2, pomoć pri izbjegavanju sudara sprijeda (FCA), nadzor mrtvog kuta (BVM), daljinsko pametno parkiranje Assist (RSPA) i Driver Status Monitor (DSM).

U usporedbi s prethodnom generacijom Kona, novi model ima jedinstvene proporcije s povećanim dimenzijama. Na temelju EV varijante, njegova duljina sada iznosi 4355 mm (N Line 4385 mm), 175 mm duža od prethodne generacije iz 2017., s međuosovinskim razmakom od 2660 mm, što je 60 mm više. Širina mu je 1825 mm, što je 25 mm šire, a visina je 20 mm viša i iznosi 1575 mm.

Vanjski dizajn vođen električnim vozilom

Za potpuno novu Konu, Hyundai se odmaknuo od konvencionalnog procesa razvoja ICE-to-EV i slijedio proces EV-to-ICE, što je rezultiralo futurističkom vanjštinom usmjerenom na EV koja naglašava čisti volumen SUV-a kako bi stvorila robustan i dinamičan dojam.

Uz koeficijent otpora zraka od samo 0,27, nova Kona ističe se aerodinamičkim performansama bez žrtvovanja stila. Između aerodinamičnog nosa i vrata prtljažnika, oblikovani oklop lukova kotača i parametrične površine dodaju karakter čistom volumenu, s dinamičnim kromiranim linijama koje povezuju liniju pojasa sa stražnjim spojlerom s integriranim visoko postavljenim stop svjetlom (HMSL). Na EV varijanti, Pixelated Seamless Horizon Lamp i Pixel grafika dodaju jedinstven izgled. Živopisne vanjske boje dodatno naglašavaju Konin ikonski dizajn, crpeći inspiraciju iz različitih stilova života širokog spektra kupaca ovog modela.

Verzija N Line se može pohvaliti crnim retrovizorima, spojlerom u obliku krila i opcijskim crnim krovom, agresivnijim prednjim i stražnjim dizajnom s odbojnikom u obliku krila koji naglašava niži stav, dvostrukim ispušnim sustavima i srebrnim bočnim pragom.

Na temelju povećanih dimenzija modela i univerzalne arhitekture izvedene iz EV-a, Hyundai Motor je uspio dizajnirati veći unutarnji 'životni prostor' za prihvaćanje šireg raspona stilova života. Prednji red usredotočen na vozača naglašen je lebdećim vodoravnim C-Padom s integriranim dvostrukim 12,3-inčnim panoramskim ekranima koji potvrđuju Konin karakter visoke tehnologije.

Kao dio novog izgleda Kone, birač shift-by-wire mjenjača premješten je sa središnje konzole iza upravljača, što omogućuje više prostora za pohranu u otvorenom prostoru konzole. Raspored također naglašava Konin veću, širu unutrašnjost, pružajući svestran i udoban prostor za vozača i putnike. Prostor za glavu naprijed je 1015 mm, a straga 972 mm. Prostor za noge je naprijed 1059 mm, a straga 925 mm. Prostor za ramena naprijed je 1435 mm, straga 1402 mm.

Taj je dojam dodatno pojačan premještanjem svih vozačevih kontrola oko kola upravljača, što omogućuje otvorenu konzolu za pohranu s rotirajućim držačima za čaše. Ambijentalno svjetlo također podržavaju OTA ažuriranja za održavanje i nove značajke.

Relaksirajuća udobna sjedala u prvom redu u europskoj izvedbi su optimizirana za raspodjelu pritiska tijela kako bi se ublažio umor nakon vožnje. Nezakrivljena klupa u drugom redu povećava udobnost boravka i omogućuje jednostavno održavanje, a dvostupanjski zasun omogućuje naginjanje stražnjeg sjedala.

Potpuno sklopivo sjedalo u drugom redu i stražnji pretinac pružaju do 466 litara (na temelju VDA standarda) prtljažnog prostora kako bi zadovoljili najvišu razinu potreba kupaca uz poboljšanu pogodnost utovara. Utovar bilo čega, od prtljage do vrećica za kupnju, lakši je nego ikad uz praktična prilagodljiva pametna električna vrata prtljažnika koja poboljšavaju pristup prtljažnom prostoru.

Asortiman značajki specifičnih za EV za 'napunjeno' iskustvo vožnje

Uz Pixelated Seamless Horizon Lamp i Pixel grafiku, Kona Electric nudi još više značajki za poboljšano korisničko iskustvo. Predkondicioniranje baterije osigurava sigurno punjenje i performanse dometa zimi, a sustav za sprječavanje zaleđivanja poklopca za punjenje omogućuje korisniku da ih otvori u okruženju od minus 30 stupnjeva Celzija. Novo svjetlo na vratima priključka za punjenje osigurava vidljivost noću.

Head-up displej (HUD) prikazuje najrelevantnije informacije za vozače kao projekciju od 12 inča na vjetrobranskom staklu. To vozačima omogućuje brzu obradu informacija dok zadržavaju pozornost na cesti ispred sebe. A e-ASD stvara virtualni zvuk koji čini električna vozila privlačnijim za vozača. Kabini se dodaje optimalan zvuk, uzimajući u obzir varijable, kao što su brzina vožnje, okretni moment, stanje motora i ubrzanje. Vozači mogu kontrolirati glasnoću i prilagoditi zvuk u kabini.

Uz dvosmjerno ugrađeno punjenje, funkcija Vehicle-to-Load (V2L) može napajati bilo koji uređaj ili puniti električnu opremu, s unutarnjim i vanjskim utičnicama radi praktičnosti. Unutra, uređaji se mogu uključiti u standardnu utičnicu na stražnjoj središnjoj konzoli kada je EV uključen. Vani se uređaji i kućanski uređaji mogu priključiti pomoću V2L adaptera za korištenje baterije dok je automobil parkiran.

Nova i-PEDAL omogućuje način vožnje koji vozačima omogućuje ubrzavanje, usporavanje i zaustavljanje samo pomoću papučice akceleratora. Pametni regenerativni sustav automatski prilagođava količinu regenerativnog kočenja na temelju informacija iz toka prometa naprijed.

Povezivost s Over-the-Air ažuriranjima i nizom tehnologija

Potpuno nova Kona podiže povezivost na višu razinu sa kontinuiranim OTA (Over-the-Air) ažuriranjima softvera, omogućujući vlasnicima automobila da uštede na troškovima i da svoje automobile održavaju najnovijim softverom, pružajući nadogradivo iskustvo.

Za više pogodnosti, Kona se može zaključati, otključati i pokrenuti putem Digital Key 2 Touch, koristeći komunikaciju bliskog polja (NFC) na pametnim telefonima ili pametnim satovima, što osigurava visoku razinu sigurnosti. Iznutra su dvostruki panoramski zasloni od 12,3 inča integrirani u audio-video navigacijski (AVN) sustav kako bi vozačima pružili impresivno digitalno iskustvo.

  • +7
Hyundai Kona Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Nova Kona će biti prvi Hyundaijev model koji će primijeniti novi Connected Car Navigation Cockpit (ccNC), koji pruža naprednu grafiku i savršeno jedinstvo među zaslonima vozila. Prilikom parkiranja, Surround View Monitor (SVM) prikazuje vozilo s različitih točaka gledišta za sigurno i jednostavno parkiranje dok učinkovita, široka projekcijska LED prednja svjetla osvjetljavaju put.

Bose Premium Sound System s osam zvučnika plus subwoofer ugodili su Bose inženjeri kako bi pružili bogato i impresivno iskustvo slušanja. Vozač i putnici imaju pristup dvama USB-C punjačima (uključujući jedan s podatkovnom podrškom) i utičnici od 12 V sprijeda, kao i dvama USB-C punjačima straga. Kona je također opremljena najnovijom verzijom Hyundaijeve tehnologije povezivanja, a usluga Bluelink® Streaming za glazbu i video bit će dostupna kasnije.

Smart Sense ADAS značajke

Kona druge generacije opremljena je sljedećom razinom Hyundai Smart Sense ADAS značajki koje nisu dostupne na većini drugih B-SUV vozila, čime se osigurava najviša razina sigurnosti i udobnosti na cesti.

Monitor statusa vozača (DSM)8 koristi unutarnju kameru vozila za analizu lica vozača i, u slučaju pospanosti ili nepažnje, upozorava ih ili intervenira, ako je potrebno. A daljinska pametna pomoć pri parkiranju (RSPA) pomaže vozačima u daljinskom ulasku i izlasku s parkirnih mjesta. Pritiskom na tipku pametnog ključa vozilo se pomiče naprijed ili nazad.

Nadzor mrtvog kuta (BVM) pomaže kada vozač promijeni trak izdavanjem upozorenja kako bi upozorio na rizik od sudara u vezi s vozilima u mrtvom kutu. Ako je potrebno, kočenje se automatski primjenjuje kako bi se spriječio sudar.

Kona Electric nudi dodatne sigurnosne značajke, kao što je Forward Collision-Avoidance Assist 2.0 (FCA 2.0), koji omogućuje izbjegavanje upravljanja, prelazak križanja, promjenu trake u tijeku i bočnu traku za promjenu trake. Također ima Highway Driving Assist 2 (HDA 2), koji pomaže vozačima u održavanju sigurnog razmaka od vozila ispred i pomaže pri pretjecanju sporijih vozila ispred.

Potpuno nova Kona prepuna je drugih naprednih sustava za pomoć vozaču (ADAS), kao što su Lane Keeping Assist (LKA), Blind-Spot Collision Avoidance Assist (BCA), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning (DAW) i pomoć pri dugim svjetlima (HBA). Također je opremljen raznim funkcijama za udobnost vožnje, kao što su Smart Cruise Control (SCC), Smart Cruise Control (NSCC) temeljen na navigaciji, Lane Follow Assist (LFA) i Highway Driving Assist (HDA).