vojna mobilnost

[FOTO/VIDEO] GM Defense Infantry Squad Vehicle; prvo vojno vozilo pješačkog odreda isporučeno američkoj vojsci

28.10.2020 u 12:01

Bionic
Reading

ISV težak 5000 kilograma jedinstveno je konstruiran kako bi udovoljio vojnim zahtjevima i dizajniran za pružanje brze pokretljivosti na terenu

GM Defense LLC, podružnica General Motorsa, slavi prvu isporuku vozila pješačkog odreda Infantry Squad Vehicle (ISV), laganog i okretnog vozila za sve terene te namijenjenog transportu devetero vojnika i njihove opreme (ukupna korisna nosivost je 1500 kg), američkoj vojsci kao dio ugovora vrijednog 214,3 milijuna dolara dodijeljenog u lipnju. GM Defense proizvest će 649 ISV-a i podržavat će proizvodnju do 2065 vozila s dodatnim odobrenjem tijekom osam godina. Ovo je prvi veliki ugovor i isporuka za GM Defense otkako je podružnicu ponovno uspostavila njegova matična tvrtka 2017. godine.

ISV je zasnovan na nagrađivanoj arhitekturi srednje velikog pick-upa Chevrolet Colorado ZR2 i koristi 90 posto dokazanih komercijalnih dijelova (commercial-off-the-shelf ili COTS), uključujući trkaće komponente Chevrolet Performance. ISV težak 5000 kilograma jedinstveno je konstruiran kako bi udovoljio vojnim zahtjevima i dizajniran za pružanje brze pokretljivosti na terenu. Ekspedicijski ISV dovoljno je lagan za transport helikopterom UH-60 Blackhawk i dovoljno kompaktan da stane u helikopter CH-47 Chinook za prijevoz zrakom. Dijelovi COTS, u kombinaciji s ISV-ovim inovativnim sustavom zaštite od prevrtanja (Rollover Protection System), pružit će okretnu prenosivost na bojnom polju kao potporu uspjehu misije.

'Sto dvadeset dana od dodjele ugovora do isporuke značajna je prekretnica i vrlo sam ponosan na tim zbog ovog postignuća', rekao je David Albritton, predsjednik GM Defensea. 'Iskorištavamo inženjersku snagu i neizmjerne proizvodne sposobnosti General Motorsa kako bismo donijeli transformativna rješenja na tržište vojnih vozila. Naš početni uspjeh s ISV-om pokazuje našu predanost kupcima i naglašava naše jedinstveno 'pravo na pobjedu' na tržištu vojne mobilnosti.'

'Vrijednost koju donosimo našem kupcu naša je spremnost da slušamo i prilagodimo se', rekao je Mark Dickens, glavni inženjer GM Defensea. 'Tijekom testiranja vojnika, povratne informacije koje smo dobili bile su najvažnije pri isporuci vozila koje je udovoljilo potrebama vojnika, istovremeno povećavajući sigurnost i performanse te uzimajući u obzir njihovu udobnost. Proizvodni ISV koji danas isporučujemo evolucija je našeg izvornog dizajna prototipa i zasigurno je vozilo na ponos timu.'

GM Defense ima ugovor o udruživanju sa specijaliziranom tvrtkom Ricardo Defense, a koja će voditi integriranu podršku proizvodima za ISV, uključujući razvoj tehničkih priručnika, obuku nove opreme, pripremu, ukupan terenski paket i podršku na terenu.

GM Defense vodi budućnost vojne mobilnosti iskorištavanjem najboljih u klasi General Motorsa za nenadmašne inovacije, dokazane performanse i ekonomiju životnog ciklusa. ISV će američkoj vojsci donijeti učinkovitost svjetske klase u efikasnosti proizvodnje, lakoću održavanja i dobro uspostavljen globalni lanac opskrbe.

To sigurno nije posljednje vozilo koje smo vidjeli od GM Defensea, a vjerojatno nije ni posljednji uspjeh. Matična tvrtka GM već je isprobavala vodikove gorive ćelije kao alternativni pogon za vojna vozila koja proizlaze iz istraživanja modela Colorado ZH2. Također su radili na svestranoj skateboard platformi nazvanoj SURUS, koja bi mogla koristiti američkoj vojsci.

Proizvođač ne navodi tehničke specifikacije samog ISV-a, ali vjerojatno se radi o 2,8-litrenom Duramax turbo dizelskom četverocilindričnom motoru snage 189 KS (139 kW), najvećeg okretnog momenta od 500 Nm pri 5000 okr./min., koji je uparen sa 6-brzinskim automatskim mjenjačem. Ukoliko je proizvođač iskoristio tehničke karakteristike trkaćeg modela Chevrolet Colorado ZR2 Race Truck, onda je riječ o snažnijem benzinskom 3,6-litrenom V6 motoru s direktnim ubrizgavanjem i varijabilnim VVT sustavom rada ventila, snage 313 KS (230 kW) i 373 Nm okretnog momenta, koji je uparen s 8-brzinskim automatskim mjenjačem i elektroničkim blokadama diferencijala obje osovine.

  • +3
GM Defense Infantry Squad Vehicle Izvor: Promo fotografije / Autor: GM Defense