STIGAO JE

[FOTO/VIDEO] Bili smo na hrvatskoj premijeri osvježenog Citroëna C5 Aircrossa: Ovo je sve što trebate znati o njemu

01.09.2022 u 08:09

Bionic
Reading

C5 Aircross sada uvodi novi jezik dizajna sprijeda, nudi nenadmašno iskustvo mira u vozilu, novi stav, izražavajući veću snagu i više profinjenosti. Dolazi s tri pogonska sklopa: benzinskim PureTech 130, dizelskim BlueHDi 130 te Plug-in Hybrid 225

Citroën je u siječnju ove godine predstavio redizajnirani C5 Aircross, kompaktni SUV C-segmenta, koji je time ušao u svoju fazu 2. Upravo smo doživjeli i njegovu hrvatsku premijeru, a sama prodaja osvježenog modela počinje danas s prvim danom mjeseca rujna. Donosimo vam ono što trebate znati o ovom, na tržištu vrlo dobro prihvaćenom, SUV-u.

Francuski proizvođač, u sklopu Stellantis grupe, navodi doista impresivne podatke, jer s više od 325.000 prodanih primjeraka na globalnoj razini od puštanja u prodaju 2018., od čega 245.000 primjeraka u Europi, C5 Aircross se uspio istaknuti na vrlo konkurentnom tržištu kompaktnih SUV-ova zahvaljujući svojoj prostranosti, modularnosti i poglavito udobnosti koja je u njegovu segmentu bez premca.

U ovo je vozilo utkano svo znanje Citroëna koje proizlazi iz iskustva u proizvodnji monovolumena, pa stoga predstavlja istinskog predstavnika ove marke i izdvaja se od konkurencije. C5 Aircross i danas predstavlja standard u pogledu praktičnosti te nudi još bezbrižnije iskustvo vožnje. Taj je osjećaj dodatno naglašen u izvedbi s plug-in hibridnim motorom koja u Europi već čini više od 42 posto takvih vozila. Samo vozilo se proizvodi u Citroënovoj tvornici u Rennesu, u Francuskoj, koja je nedavno proslavila svoju 60. godišnjicu. Ova tvornica koja je započela proizvodnju s modelom Ami 6 daleke 1961. godine, doživjela je rođenje brojnih kultnih Citroënovih modela, od GS-a do BX-a, XM-a, C5 i C6, da spomenemo samo neke.

Citroën predstavio redizajnirani C5 Aircross: statičke snimke Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Upravo je promjena izričaja i želja za napretkom u smislu vidljive kvalitete ono što karakterizira osvježeni C5 Aircross, a to je upravo ono što bi trebalo zainteresirati kupce koji žele vozilo još izraženija i prestižnija izgleda. I inače, C5 Aircross se dosad već isticao svojim jedinstvenim stavom i držanjem. Promjene su uglavnom uvedene na prednjem dijelu kako bi se postigao dojam naglašenijeg i dinamičnijeg stila. Napredak je najviše vidljiv u stavu i eleganciji na cesti.

Novi C5 Aircross prikazuje svoju novu siluetu koja izražava veću snagu i prepoznatljivost utjelovljujući moderan i dinamičan stil. Treba reći i da je novi C5 Aircross sada dostupan u benzinskoj i dizelskoj verziji, te plug-in hibridnoj verziji.

Vanjski dizajn

Novi C5 Aircross vizualno je veći uvođenjem novog jezika dizajna u kojem krivulje ustupaju mjesto strukturiranijim linijama. Stil prednjeg kraja doživio je facelift kako bi postao vertikalniji i moderniji, pojačavajući karakter sigurnog i impozantnog vozila. Zategnute linije i vertikalna stepenasta konstrukcija doprinose vizualnom proširenju prednjeg kraja C5 Aircrossa, pa se na cesti čini širim i impozantnijim, vrlo samouvjerenog stava.

Novi C5 Aircross krasi nova interpretacija logotipa marke, koji postupno dobiva svoju neovisnost i odvaja se od dnevnih svjetala, čime se označava pomak u odnosu na druge modele u gami, u kojima su se ševroni proširili na dnevna svjetla. preko kromirane trake. Ševroni se sada pojavljuju u crnom laku s kromom. Vizualno se protežu kroz skup sve čvršćih kromiranih i crnih klavirskih tipki koje se postupno stapaju u LED dnevna svjetla.

Karakteristično za novi Citroën identitet, LED potpis dnevnih svjetala u obliku slova V izrađen je od dizajna klavirskih tipki koji prednjim svjetlima daje visokotehnološki i dublji 3D efekt. Nadalje, LED Vision projektori su diskretniji i tamniji, vizualno produžujući crnu rešetku i dodatno naglašavajući robusnost vozila.

Ispod rešetke, novi stil područja za usis zraka vizualno proširuje prednji dio C5 Aircrossa, a zračne zavjese, koje su postale otvorene i funkcionalne, izgledaju kao da su oblikovane zrakom i pomažu u poboljšanju aerodinamike. Boja umetaka koji krase zračne zavjese pridonosi kretanju vozila prema premium tržištu, sa sjajnim ili sedefastim nijansama kao što su sjajna crna i tamni krom. Glavni usis zraka u sredini također postaje dinamičniji i elegantniji zahvaljujući oštrim linijama koje odražavaju stil središnjih usisnika zraka modela C4 i C5 X.

Zaštitna ploča u donjem dijelu prednjeg branika čini prednji kraj dinamičnijim i daje mu kvalitetniji i prestižniji izgled. Obloga je dostupna u dva vrlo vrhunska materijala, ovisno o razini završne obrade: u sjajnoj crnoj na završnim obradama Live, Live Pack i Feel, te u sjajnom aluminiju na Feel Packu, C-Series, Shine i Shine Pack završnim obradama.

Novi okomiti i strukturirani profil nosa pojačava percepciju snage i robusnosti na prvi pogled. Ovo poboljšanje nalazi se i straga u novim strukturiranim lećama prednjih svjetala. C5 Aircross odlikuje se prepoznatljivim držanjem, izraženim kroz potpuno i izdašno modeliranje, njegovu visoku i horizontalnu haubu, kao i ostakljenu liniju od 360° koja crta kromirani C bočni potpis i pojačava lebdeći učinak krova. Atributi snažnog i umirujućeg SUV-a također se pojavljuju u njegovim mišićavim bočnim pločama: razmak od tla od 230 mm, veliki kotači promjera 720 mm, zaštita od 360° uključujući Airbump® i lukovi kotača, prepoznatljive krovne šipke i dominantan položaj u vožnji.

Inače, njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 4500 mm, širina 1840 mm, visina 1670 (s krovnim nosačima), međuosovinski razmak 2730 mm.

Osim toga, nekoliko novih stilskih elemenata na bočnim pločama naglašava njegovu eleganciju i modernost, poput novih 18-colnih aluminijskih naplataka PULSAR s dijamantnim rezom s vrlo grafičkim aerodinamičnim dizajnom i suptilnom igrom boja i materijala između aluminija i sjajne crne (dimenzije guma u ovom slučaju su 225/55R18. Dok su u slučaju 19-colnih kotača dimenzije guma 225/50R19); nova sjajna crna boja kućišta retrovizora, standardna u cijeloj ponudi, koja poboljšava eleganciju i percipiranu kvalitetu; sjajne crne funkcionalne krovne šipke s novim mat crnim umetkom; novi dizajn za Airbump® pakete boja, odražavajući prestižne boje prednjih umetaka.

Potpuno u skladu s prednjim dijelom vozila, C5 Aircross ima novi trodimenzionalni LED svjetlosni potpis straga. Bez promjene veličine, jedinica svjetala sada je opremljena tamnim i strukturiranim staklom, naglašavajući tri LED rasvjetna modula koji čine svjetlosni potpis. Grafički elementi naglašavaju eleganciju i dosljednost s potpisom prednjeg svjetla. Kao i na prednjem dijelu, suptilni dizajn klavirskih tipki pojačava duboki 3D efekt svjetlosnog potpisa.

C5 Aircross usvaja novu Eclipse plavu boju karoserije, vrlo duboka i elegantno plava koja se mijenja iz tamnoplave u crnu ovisno o vanjskom svjetlu. Raspon se sada suzio na prestižne i kupcima omiljene boje karoserije: Polar White, Pearlescent White, Perla Nera Black, Platinum Grey, Steel Grey i novu boju pod nazivom Eclipse Blue.

  • +66
Citroën C5 Aircross: hrvatska prmijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

Nakon koraka da se vanjski izgled učini luksuznijim, unutrašnjost novog C5 Aircrossa dobila je dinamičniji i profinjeniji izgled, s poboljšanjima prostora i udobnosti koja su očita čim krenete. Visoka vozačka pozicija, percipirana kvaliteta materijala te ergonomija i praktičnost sučelja čine ga modernim i istaknutim SUV-om.

Nova visoka i široka središnja konzola modernizirana je crnom tkaninom s efektom kože i kromiranim obrubom koji naglašava (na automatskim mjenjačima) ergonomičniji raspored komandi. Ručica mjenjača 'e-Toggle' s kromiranim elementima idealno je smještena ispod ruke vozača, a komanda za odabir načina vožnje može integrirati funkciju Grip Control na izvedbama s termičkim motorima, a na izvedbama s plug-in hibridnim motorima pruža mogućnost intuitivnog odabira željenog načina vožnje (Electric, Hybrid ili Sport). Na njoj se nalazi i veliki pretinac u kojem su smještene dvije USB utičnice i koji pruža mogućnost bežičnog punjenja pametnih telefona.

C5 Aircross dobiva novi 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji kao da lebdi na nadzornoj ploči i uranja vozača i putnike u moderniji putnički prostor. Ovaj novi, veći zaslon poboljšava ergonomiju nudeći kontrole klime s izravnim pristupom i veće očitanje koje vam omogućuje da ne gledate na cestu. Otvori se sada nalaze ispod zaslona i modernizirani su novim oštrim, horizontalnim dizajnom. Novi 10” zaslon osjetljiv na dodir bit će ugrađen u benzinske i dizelske verzije s navigacijom, a od verzije Feel za hibride.

Osim toga, potpuno prilagodljiv digitalni zaslon od 12,3 inča pruža sve bitne i prilagodljive informacije izravno u oči vozača: izvješće o navigacijskoj karti, informacije o aktivnim sustavima pomoći vozaču, informacije o radnom statusu hibridnog motora itd. – osiguravajući da oči vozača ostanu uprte u cestu za potpuno sigurnu vožnju.

Udobnost, prostranost i modularnost

Kombinacija ovjesa Citroën Advanced Comfort® sa Citroën Advanced Comfort® sjedalima, prostora i modularnosti bez premca, kao i tehnologija pomoći vozaču, kao što je pomoć u vožnji na cesti, pretvaraju prema proizvođaču, svako putovanje u 'spokojno i opuštajuće iskustvo'. Ovjes Progressive Hydraulic Cushions®, ekskluzivan za Citroën, poboljšava apsorpciju nesavršenosti na cesti i osigurava da putnici putuju u apsolutnoj udobnosti, s pravim efektom 'letećeg tepiha'.

C5 Aircross je jedini SUV u segmentu koji nudi tri pojedinačna klizna, nagibna i preklopiva stražnja sjedala. Ova sjajna modularnost kombinira se s rekordnom zapreminom prtljažnika u svojoj kategoriji: od 580 l do 720 l (do čak 1630 l s preklopljenim sjedalima) u verziji s motorima s unutarnjim izgaranjem i od 460 l do 600 l u plug-in hibridnoj verziji.

Ugrađene tehnologije za veću sigurnost

Novi C5 Aircross nudi široku lepezu tehnologija najnovije generacije koje doprinose većoj razini udobnosti i sigurnosti putnika u svakodnevnim vožnjama. Vozač C5 Aircrossa na raspolaganju ima 20 standardnih sustava za pomoć u vožnji. Neki od tih sustava su Highway Driver Assist, sustav autonomne vožnje 2. razine koji je kombinacija prilagodljivog regulatora brzine s funkcijom Stop & Go i upozorenja na nenamjeran izlazak iz voznog traka, te zbog toga pruža snažniji osjećaj sigurnosti zahvaljujući stalnom nadzoru vozača.

Pogonski sklopovi novog C5 Aircrossa

Osvježeni model C5 Aircross dolazi s tri pogonska sklopa: benzinskim PureTech 130 (s BVM6 ručnim mjenjačem sa 6 brzina ili s automatskim EAT8 mjenjačem s 8 brzina), dizelskim BlueHDi 130 (s BVM6 ili EAT8 mjenjačem) te Plug-in Hybrid 225. Što se tiče motora s unutarnjim izgaranjem riječ je o provjerenim referenacama, stoga treba naglasiti kako ponuda plug-in hibridnog motora dodatno poboljšava dobrobit u vozilu, zahvaljujući prednostima električne vožnje za dnevna putovanja do 55 km i neograničenom dometu vožnje za duga putovanja s benzinskim motorom.

Ova motorizacija omogućuje vožnju u tišini i odsutnosti vibracija u električnom načinu rada do 135 km/h, nudi trenutnu dostupnost od 320 Nm okretnog momenta, osiguravajući trajnu udobnost korisniku jamčeći dinamičko podizanje u svakom trenutku. Uz nultu emisiju CO₂ daje slobodu pristupa urbanim područjima gdje su zabranjena vozila na benzin i dizel.

Korisnici C5 Aircross Plug-In Hybrid izvedbe također imaju koristi od niza usluga za olakšavanje punjenja: s upravljanjem izravno u vozilu ili sa svog pametnog telefona, kao i mogućnost programiranja vremena punjenja. Punjenje je brzo, s punim punjenjem za manje od dva sata na zidnoj kutiji.

Što se cijena tiče, novi C5 Aircross kreće s modelom FEEL PureTech 130 S&S BVM6 po cijeni od 232.740 kn (30.889,91 €), slijedi FEEL PureTech 130 S&S EAT8 po cijeni 250.340 kn (33.225,83 €). Kod dizelskih verzija C5 Aircross kreće od modela FEEL BlueHDi 130 S&S BVM6 od 256.085 kn (33.988,32 €) te FEEL BlueHDi 130 S&S EAT8 od 273.945 kn (36.358,75 €).

Za one koji preferiraju plug-in hibridnu verziju pogonskog sklopa novi C5 Aircross kreće s modelom FEEL HYBRID 225 S&S ë-EAT8 od 341.408 kn (45.312,69 €), slijedi model SHINE HYBRID 225 S&S ë-EAT8 od 358.798,50 kn (47.620,74 €) te najskuplji model SHINE PACK HYBRID 225 S&S ë-EAT8 od 368.041,50 kn (48.847,50 €).