REVOLUCIONARAN POTEZ

[FOTO] Prekretnica Hyundaija u Norveškoj! Od 1. siječnja 2023. prodaja isključivo električnih automobila

30.12.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Hyundai je u Norveškoj izuzetno jak u čisto električnim automobilima, a godine 2022. će imati udio električnih automobila od 93 posto, a električni automobili posljednjih godina kontinuirano čine preko 90 posto prodaje u Norveškoj

Da je norveško tržište automobila, naročito onih potpuno električnih, izuzetno snažno znamo već nekoliko posljednjih godina. A sada stiže i objava Hyundaija, da nakon osam godina kontinuiranog rasta, ovaj se korejski proizvođač automobila etablirao kao jedan od najvećih brendova na norveškom tržištu. Pogotovo nakon predstavljanja revolucionarnog modela IONIQ 2016., svi pordajni pokazatelji su bili sjajni i od tada su Norvežani pohrlili kod trgovaca kako bi si osigurali novi Hyundai.

Kao globalni lider u električnim automobilima, norveško tržište također se pokazalo predvodnikom Hyundaijevog pothvata električnih automobila. IONIQ Electric brzo je postao jedan od najpopularnijih električnih automobila na tržištu i nastavio s visokom prodajom sve dok posljednji automobil nije isporučen neposredno prije Božića ove godine.

Kada je Kona Electric lansirana 2018., označila je malu revoluciju na tržištu električnih automobila, s dugim dometom, dobrom cijenom i privlačnim oblikom crossovera koji je bio hit među norveškim i europskim kupcima. U Norveškoj je to rezultiralo s 8000 prednarudžbi i prodajom koja je posljednjih godina značila da je Kona Electric dosljedno ostao među najpopularnijim automobilima u zemlji.

Od tada je stigao IONIQ 5, također sa značajkama koje kupci zahtijevaju. Veliki domet, ultrabrzo punjenje, puno prostora i praktičan SUV oblik važni su kriteriji za kupce, a kao jedan od najnaprednijih električnih automobila na tržištu, IONIQ 5 je peti najprodavaniji automobil u Norveškoj ove godine .

Već 2020. Hyundai je odlučio prodavati samo plug-in i električne automobile u Norveškoj, zahvaljujući uzbudljivim plug-in hibridnim modelima kao što su Tucson Plug-In Hybrid i Santa Fe Plug-In Hybrid. Međutim, ulazeći u 2023., postavljena je nova prekretnica za Hyundai na norveškom tržištu.

Do kraja 2022. bit će prodani posljednji plug-in hibridi marke, a od 1. siječnja 2023. Norveška će biti prvo tržište na kojem Hyundai prodaje samo električne automobile.

'Jako vjerujemo u portfelj modela koji već imamo, a sada kada smo lansirali potpuno novi IONIQ 6, došlo je vrijeme da na norveškom tržištu prodajemo samo potpuno električne automobile. IONIQ 5 i Kona Electric odavno su zauzeli poziciju nekih od najpopularnijih automobila na tržištu i uvjereni smo da će nam naši potpuno električni automobili donijeti kontinuirani uspjeh u budućnosti,' kaže Thomas Rosvold, direktor Hyundai Motor Norway.

Nedavno smo mogli vidjeti i prve slike sljedeće generacije Kona Electrica, a riječ je o modelu koji će biti i veći, elegantniji i dinamičniji nego prije. Uz brojne druge inovacije koje dolaze u sljedećih nekoliko godina, mi smo, drugim riječima, pripremljeni za potpuno električnu budućnost.'

Hyundai je već preuzeo vodeću poziciju na tržištu električne energije na norveškom tržištu, a prema velikim i neovisnim tržišnim istraživanjima (izvor: Schibsted, Bilundersøkelsen 2023 og Amedia, Bilundersøkelsen 2022) jedan je od etabliranih brendova koji također proizvodi automobile na fosilna goriva, koje kupci najviše povezuju s električnim automobilima.

Marka ima snažnu baštinu na kojoj se može graditi i već niz godina isporučuje električne automobile s velikom snagom, uključujući vrlo visoku učinkovitost, veliki domet i inovacije kao što su 800 V ultrabrzo punjenje, Vehicle-to-Load (V2L) i vrhunska iskoristivost prostora zahvaljujući naprednoj platformi za električne automobile E-GMP (Electric-Global Modular Platform).

Godine 2022. Hyundai Motor Norway će imati udio električnih automobila od 93 posto, a električni automobili posljednjih godina kontinuirano čine preko 90 posto prodaje u Norveškoj. U razdoblju od 2020. do uključivo 2022. marka je isporučila 25.000 osobnih automobila u Norveškoj, od kojih je 92 posto potpuno električnih. Ovo je Hyundaiju omogućilo poziciju jedne od najpopularnijih marki automobila u Norveškoj.