EUREF-Campus

[FOTO] Kia surađuje sa startupom encore Njemačkih željeznica na sustavima za pohranu energije EV baterija

08.09.2022 u 14:00

Bionic
Reading

Bivše EV baterije iz Kijinih vozila rastavljene su na modularnu razinu i ponovno sastavljene u skalabilne sustave za pohranu energije baterija, a prva instalacija na EUREF-Campusu u Berlinu daje 72 kWh energije iz baterija Kia Soul EV

Kia Europe je potvrdila planove za ponovnu upotrebu bivših baterija električnih vozila (EV) u sustavima za pohranu energije baterija 'Second Life' kao dio svog globalnog strateškog fokusa na održivost.

U tu svrhu korejska marka mobilnosti surađuje s encoreom, korporativnim startupom iz Deutsche Bahna (DB Bahnbau Gruppe), njemačkim željezničkim operaterom, koji prima baterije za EV iz cijele Europe za izgradnju i distribuciju sustava za pohranu energije baterija drugog životnog vijeka. Paketi baterija za EV rastavljaju se do razine baterijskog modula i podvrgavaju detaljnom dijagnostičkom testiranju, pri čemu se odgovarajući moduli zatim koriste za nove sustave za pohranu energije u baterijama ili se recikliraju, ovisno o njihovom preostalom kapacitetu.

Kia Europe je postala prvi pružatelj rješenja za mobilnost u partnerstvu s encore|DB. Dvije su tvrtke predstavile prototip skladišta baterija u EUREF-Campusu u Berlinu u Njemačkoj, u potpunosti izrađenog od ponovno korištenih baterijskih modula Kia Soul EV.

Kao jedan od pionira e-mobilnosti i lider u održivim rješenjima mobilnosti, Kia je podijelila svoje planove za razvoj namjenskih vozila (PBV ili Purpose Build Vehicles), autonomnih tehnologija i nekoliko naprednih koncepata koji će postaviti buduće trendove. Korejski proizvođač automobila razvija svaki model s pristupom 'od kolijevke do kolijevke', uzimajući u obzir procese na kraju životnog vijeka i regeneraciju resursa.

To je navelo Kiju da traži alternative za recikliranje rabljenih EV baterija u korist projekata Second Life, koji produljuju životni vijek baterija kroz nove primjene, a encore|DB već upravlja uslugom povrata baterija diljem Europe za stvaranje sustava za pohranu energije baterija Second Life, što je olakšano sveobuhvatnom infrastrukturom dostupnom unutar Grupe Deutsche Bahn. Prijevozom baterija i novih jedinica za pohranu energije diljem Europe prvenstveno se bavi logistička podružnica DB Schenker, kao i DB Cargo.

Pokrenut prvi projekt prototipa

U kolovozu su Kia Europe i encore|DB zajednički otkrili svoj prvi baterijski sustav za pohranu energije na EUREF-Campusu u Berlinu, gdje funkcionira kao dio Micro Smart Grid, električne mreže u kojoj su različiti izvori energije, potrošači i sustavi za pohranu inteligentno povezani. Cilj je smanjiti ovisnost o mreži kroz predvidljive tokove energije i povećati udio korištenja obnovljive energije u kampusu.

Postupak

Kako bi se izgradio sustav za pohranu energije baterije, encore|DB prikuplja, rastavlja, analizira i zatim prenamjenjuje ili reciklira EV baterije. Za sustav za pohranu energije baterija na EUREF-Campusu prikupljeni su iskorišteni paketi baterija Kia Soul EV od prodavača Kije i prevezeni do encore|DB-ovog partnera za rastavljanje, DellCona, preko opsežne logističke mreže Deutsche Bahna, kako bi se osigurao održiv i siguran transport. Paketi su zatim rastavljeni na modularnu razinu za najsuvremenije dijagnostičko testiranje kako bi se procijenilo stanje baterije.

Jedinica u EUREF-Campusu sastoji se od ukupno 24 baterijska modula raspoređena u tri stalka, a svaki modul sastavljen je od 14 dvostrukih ćelija. Novi sustav pretvorbe energije s integriranim sustavom upravljanja baterijom (BMS), koji je posebno razvio STABL Energy, kompenzira različita stanja zdravlja između baterijskih modula izvođenjem pasivnog ili aktivnog balansiranja napona gdje je to potrebno. Prototip jedinice osigurat će 72 kWh upotrebljive snage za podršku 'timeshiftinga' - pohranjivanje solarne energije za kasniju upotrebu - i druge aplikacije u inno2grids zeeMobase (baza mobilnosti s nultom emisijom) u EUREF-Campusu.