ZBOG DIESELGATEA

EU prekida financiranje Volkswagena

03.08.2017 u 08:38

Bionic
Reading

Najveći proizvođač automobila na svijetu suočava se s neprekidnim udarcima zbog varanja na testovima ispušnih plinova dizelskih motora

Volkswagen je priznao krivnju, te u SAD-u platio više od 25 milijardi dolara troškova i nagodbi. Slučajevi u Europi se još uvijek rješavaju, no posljednja u nizu loših vijesti za Volkswagen jest odluka Europske banke o prekidu financiranja.

The New York Times piše kako je ova investicijska banka u javnom vlasništvu, koja uz niske kamate financira kompanijama istraživanje i razvoj, odlučila potpuno obustaviti kreditne linije prema VW-u.

Rigorozna odluka došla je nakon što je Europski ured za borbu protiv prevara - OLAF - objavio kako je VW zloupotrijebio 400 milijuna eura kredita namijenjenog razvoju energetski učinkovitih motora s niskom emisijom štetnih ispušnih plinova.

Dio novca upotrijebljen je na razvoj motora EA 189 - dizelaša koji je bio u samom srcu skandala Dieselgate, piše NYTimes.com.

Prvi čovjek Europske banke, Werner Hoyer, imao je i poprilično oštre riječi za upravu. ‘Volkswagen je odlična kompanija, no njezin menadžment nije dobro radio posao od početka izbijanja afere. Tisuće divnih radnika koji rade za VW sigurno se osjećaju prevarenima.’, rekao je predsjednik Europske banke.

Volkswagen je opovrgnuo optužbe. ’Novac koji je Volkswagen dobio od Europske unije korišten je u propisane svrhe’ piše u medijskoj objavi iz Wolfsburga.